Wilhelm Ostwald

Friedrich Wilhelm Ostwald (Vilhelms Ostvalds; 2. syyskuuta 1853 Riika4. huhtikuuta 1932 Leipzig, Saksa) oli baltiansaksalainen kemisti. Vuonna 1909 hän sai Nobelin kemianpalkinnon työstään katalyysin, kemiallisen tasapainon ja reaktionopeuden parissa.

Wilhelm Ostwald
Henkilötiedot
Syntynyt2. syyskuuta 1853
Riika, Venäjän keisarikunta
Kuollut4. huhtikuuta 1932 (78 vuotta)
Leipzig, Saksa
Kansalaisuus saksalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Tarton yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Carl Schmidt
Instituutti Tarton yliopisto
Riian teknillinen yliopisto
Leipzigin yliopisto
Oppilaat Arthur Amos Noyes
Paul Walden
Frederick George Donnan
Tutkimusalue kemia
Tunnetut työt Ostwaldin prosessi
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1909)

Wilhelm Ostwald syntyi perheensä kolmesta lapsesta keskimmäisenä ja hänellä oli kaksi veljeä. Vuonna 1875 hän valmistui Tarton yliopistosta. Siellä hän myös saavutti filosofian tohtorin arvonimen Carl Schmidtin ohjauksella vuonna 1878. Ostwald opetti Tartossa vuoteen 1881 asti, jonka jälkeen hän opetti Riiassa vuoteen 1887.

Vuonna 1880 hän meni naimisiin Helene von Reyherin kanssa. Heille syntyi viisi lasta, joista tunnetuin lienee Wolfgang Ostwald, joka tutki kolloideja. Vuonna 1887 Ostwald muutti Leipzigiin, jossa hän työskenteli lopun elämäänsä. Hänen tunnettuja oppilaitaan olivat muun muassa Arthur Noyes ja Willis Rodney Whitney.

Ostwald tunnetaan myös keksinnöstään valmistaa ammoniakista typpihappoa. Hän kuului International Committee on Atomic Weightsiin ja esitteli moolin tieteelle. Lisäksi Ostwald oli innokas amatöörimaalari, joka valmisti itse väriaineet.

Ostwald arvosteli kielitieteen harjoittamista. Hän ei pitänyt sitä tieteenä ollenkaan. Lauri Hakulinen on esittänyt tähän arvostelunsa kirjassa Kielen opissa.[1]

Julkaisut

  • Grundriss der allgemeinen Chemie. Leipzig: Engelmann, 1900.
  • Grundriss der allgemeinen Chemie. 5th ed. Dresden: Steinkopff, 1917.

Lähteet

  1. Kielen opissa tutkielmia kielitieteen alalta, ensimmäinen kirjoitus Kielitieteen yleissivistyksellisestä merkityksestä

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.