Z-sukupolvi

Z-sukupolveksi kutsutaan joko 1990-luvun puolivälin jälkeen tai 2000-vuosikymmenen alussa syntynyttä sukupolvea.[1] Sukupolven arvioidaan eroavan merkittävästi aikaisemmista ikäluokista (X ja Y) etenkin suhtautumisessa elektroniikkaan. Z-sukupolveen kuuluvat ovat syntyneet maailmaan, jossa elektroniikka on kaikkialla ja he käyttävät sitä rutiininomaisesti. Z-sukupolvi on kansainvälisen tietoverkon kautta yhteyksissä ihmisiin ympäri maailmaa nuorempina kuin aikaisemmat sukupolvet.lähde?

Älypuhelimet ja sähköpotkulaudat yhdistetään usein Z-sukupolveen.

Elintavat

Kouluterveyskysely osoittaa, että 2010-luvulla Suomen nuorista entistä harvempi tupakoi, käyttää alkoholia ja harrastaa humalajuomista. Tupakka ei ollut 2010-luvun nuorille enää samalla tavalla aikuisuuden tunnus kuin vielä 1990-luvun nuorille, sillä esimerkiksi lukiolaisista tupakoi enää 3 prosenttia. Poikkeuksena suuntauksesta ovat olleet lähinnä ammattikoululaiset, joista tupakoi vielä lähes neljännes.[2][3][4]

Toistaalta taas nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt muiden päihteiden käytön vähentyessä.[5]

Lähteet

  • McQueen, Michael: The New Rules of Engagement: A Guide to Understanding & Connecting With Generation Y.
  • O. Ruokolainen, H. Ollila, J. Lahti, O. Rahkonen: Intergenerational social mobility, smoking and smokeless tobacco (snus) use among adolescents during 2008–2017. Addictive Behaviors. 2019.

Viitteet

  1. Puttonen, Mikko: Z luo uudet arvot Tiede. 3/2012. Viitattu 17.8.2014.
  2. Sähkötupakassa ja vesipiipuissa piilee uusi terveysuhka. Asennetta, 3/2013, s. 37.
  3. Riihimäki, Jussi: Kuriton sukupolvi. Asennetta, 3/2013.
  4. Tuore kouluterveyskysely: Nuorten tupakointi vähentynyt merkittävästi. Savon Sanomat 14.9.2017
  5. Koulutusryhmien väliset erot nuuskan käytössä kasvaneet nuorilla Ruohonen, Otto yms. 2019.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.