Yu-Gi-Oh! (keräilykorttipeli)
Yu-Gi-Oh! (遊戯王, Yūgiō), Pelien Kuningas) on Kazuki Takahashin vuonna 1999 luoma keräilykorttipeli, joka perustuu samannimisessä manga- ja animesarjassa esiintyvään Otteluhirviöt (engl. Duel Monsters, Japanin mangan ensimmäisissä osissa Magics & Wizards) -korttipeliin. Sarjasta on tehty tähän asti ainakin 3 spin-off -mangaa, 5 animesarjaa, ja 3 elokuvaa. Lisäksi Konami on julkaissut ainakin 42 sarjaan liittyvää peliä eri konsoleille, kuten PlayStation Portablelle ja tietokoneelle.
Mangassa
Yu-Gi-Oh! -mangan alussa oli käytössä säännöt, jossa molemmilla pelaajilla on oltava 40 vähintään kortin pakka, jossa on joko hirviökortteja (engl. Monster Cards) tai loitsukortteja (engl. Spell Cards).
Molemmilla pelaajilla on alussa tietty määrä elämäpisteitä ja kädessä viisi korttia.
Duelist Kingdom -saagassa (mangan osat 8-15) elämäpisteiden aloitusmäärä oli 2000. Saagan aikana otettiin käyttöön ansakortit (engl. Trap Cards), yhdistelmähirviöt (engl. Fusion Monsters), rituaalihirviöt (engl. Ritual Monsters) sekä Tokenit (engl. Tokens).
Battle City -saagassa (mangan osat 17-31) elämäpisteiden aloitusmäärä nostettiin 4000:een. Lisäksi otettiin käyttöön nykyinen pelialusta, jonka hirviöalueelle mahtuu viisi hirviötä, loitsu- ja ansa-alueelle viisi loitsu- tai ansakorttia sekä yhdelle erilliselle alueelle yksi kenttäloitsu (engl. Field Spell).
Joissakin sarjan spin-offeissa lisättiin uudentyyppisiä kortteja. Sarjassa Yu-Gi-Oh! 5D's yhdistelmähirviöiden tavoin lisäpakasta kutsuttavat synkrohirviöt (engl. Synchro Monsters), sarjassa Yu-Gi-Oh! Zexal Xyz-hirviöt (engl. Xyz Monsters), sarjassa Yu-Gi-Oh! Arc-V Pendulum-hirviöt (engl. Pendulum Monsters) ja niiden käyttöön pelialustalle kaksi Pendulum-alueen ruutua kahden loitsu- ja ansa-alueen ruudun kohdalle. Sarjassa Yu-Gi-Oh! VRAINS esiintyvät linkkihirviöt (engl. Link Monster) sekä kaksi lisähirviöruutua, jotka ovat tarkoitettu molemmille pelaajille. Lisähirviöruuduilla pelattavassa versiossa elämäpisteiden aloitusmäärä on 8000.
Alkuvalmistelut
- Kummallakin pelaajalla pitää olla vähintään 40 kortin pakka kortteja. (Korttien määrän yläraja on 60, mutta liian isoa pakkaa ei kannata koota. Jos pakka on suuri, on pienempi mahdollisuus saada haluamansa kortit käteen.)
- Yleensä pakassa voi olla enintään kolme kappaletta samannimisiä kortteja (luokiteltu rajoittamattomiksi (engl. Unlimited), mutta virallisissa otteluissa osa korteista on semirajoitettuja (engl. Semi-Limited) eli niitä saa enintään kaksi kappaletta, rajoitettuja (engl. Limited) eli niitä saa olla vain yksi kappale, tai kiellettyjä (engl. Forbidden), eli ei saa käyttää virallisissa otteluissa.
- Kaikki pelaajat vetävät pelin alussa viisi korttia käteen.
- Pelin aloittajan voi ratkaista nopalla, kolikolla jne.
- Pelin aloittava pelaaja ei voi vetää pakasta korttia tai hyökätä ensimmäisellä vuorollaan.
Vuoron aikana
Vetovaihe (engl. Draw Phase):
- Pelaaja vetää pakasta käteensä yhden kortin. Jos pelaajalla on loppuvaiheessa enemmän kuin kuusi korttia, hänen on lähetettävä ylimääräiset kortit kädestä hautuumaalle.
Lepovaihe (engl. Standby Phase):
- Vetovaiheen jälkeen ja ennen päävaihetta 1 voi aktivoida tiettyjen hirviöiden, loitsujen tai ansojen kykyjä.
Päävaihe 1 (engl. Main Phase 1):
- Pelaaja voi käyttää voi normaalikutsua vuoron aikana yhden hirviön kahdella eri tavalla:
- Hyökkäysasemaan, jossa kortti asetetaan pystyasentoon kentälle.
- Puolustusasemaan, jossa kortti asetetaan vaaka-asentoon kentälle.
- Pelaaja voi tuoda vuoron aikana kentälle lisää hirviöitä vain erikoiskutsumisilla, rituaalikutsumisilla tai luomalla yhdistelmä-, synkro- tai Xyz-hirviöitä.
- Pelaaja voi käyttää loitsu- tai ansakortteja, mutta kuvapuoli alaspäin asetettavat ja myöhemmillä vuoroilla aktivoitavat "kääntökortit" voi asettaa kentälle missä tahansa vaiheessa omaa vuoroaan.
- Pelaaja voi vaihtaa aiemmilla vuoroilla kutsuamiensa hirviöiden asemaa hyökkäyksestä puolustukseen tai puolustuksesta hyökkäykseen, mutta vain kerran vuoron aikana.
Hyökkäysvaihe (engl. Battle Phase):
- Pelaaja voi hyökätä hyökkäysasemassa (kortti pystyasennossa pöydällä) olevalla hirviöllään yhden hyökkäysasemassa olevan hirviön kimppuun. Alemmat hyökkäyspisteet omaava hirviö tuhoutuu ja se siirtyy hautuumaalle josta sen voi palauttaa vain tietynlaisilla loitsukorteilla. Tuhoutuneen hirviön pelaaja menettää taistelleiden hirviöiden hyökkäyspisteiden välisen eron verran elämäpisteitä. Jos vastustajalla ei ole kentällä hirviöitä, pelaajan hirviön hyökätessä tämä menettää elämäpisteitä hyökänneen hirviön hyökkäyspiteiden verran. Pelin aloittava pelaaja ei kuitenkaan voi hyökätä vielä ensimmäisellä vuorollaan.
Päävaihe 2 (engl. Main Phase 2):
- Voi tehdä melkein samanlaisia siirtoja kun päävaiheessa 1, jopa normaalikutsua hirviön, jos ei tehnyt niin päävaiheessa 1.
- Pelaaja ei tässä vaihessa voi vaihtaa aiemmilla vuoroilla kutsumiensa hirviöiden asemaa, jos ne ovat hyökänneet hyökkäysvaiheen aikana.
Loppuvaihe (engl. End Phase):
- Päävaiheen 2 jälkeen voi aktivoida tiettyjen hirviöiden, loitsujen tai ansojen kykyjä.
Tämän jälkeen vuoro vaihtuu.
Pelaaja häviää, jos hän menettää kaikki elämäpisteensä tai jos hän ei voi vetovaiheessa enää vetää pakastaan kortteja.
Korttityypit
Hirviöt
Kun hirviö asetetaan kentälle, se voidaan asettaa hyökkäysasemaan pystysuorassa ja puolustusasemaan vaakasuorassa. Hirviön aseman voi vaihtaa vuoron aikana vain kerran.
Hirviöllä on erilliset hyökkäys- ja puolustuspisteet. Sillä on myös elementti (engl. Attribute) Maa (engl. Earth), Tuuli (engl. Wind), Tuli (engl. Fire), Vesi (engl. Water), Valo (engl. Light), Pimeys (engl. Dark) tai Jumaluus (engl. Divine). Lisäksi hirviöllä oma tyyppi (engl. Type), joita ovat esimerkiksi Dinosaurus (engl. Dinosaur), Hyönteinen (engl. Insect), Keiju (engl. Fairy), Kasvi (engl. Plant), Lohikäärme (engl. Dragon), Loitsija (engl. Spellcaster), Paholainen (engl. Fiend), Pyro, Soturi (engl. Warrior) ja Zombi (engl. Zombie).
Battle City -saagassa otettiin sääntö, jonka mukaan 5. tai 6. tason hirviöiden normaalikutsumiseksi on uhrattava kentältä yksi hirviö. 7. tai ylemmän (korkein taso 12) tason hirviöiden normaalikutsumiseksi pitää uhrata kentältä 2 hirviötä. Vaikka Egyptiläisjumalakortit (engl. Egyptian God Cards) ”Slifer, the Sky Dragon”, ”Obelisk the Tormentor” ja ”The Winged Dragon of Ra” ovat 10. tason hirviöitä, niiden normaalikutsumiseksi on uhrattava kentältä 3 hirviötä.
Hirviöluokat:
- Normaalihirviö (engl. Normal Monster): normaalisti käytettävä hirviö.
- Efektihirviö (engl. Effect Monster): muuten samanlainen kuin normaalihirviö, mutta sillä on erikoiskyky.
- Rituaalihirviö (engl. Ritual Monster): voidaan kutsua vain rituaaliloitsun avulla, joka yleensä vaatii pelaajaa myös uhraamalla hirviöitä, joiden tasojen summa vastaa kutsuttavan rituaalihirviön tasoa.
- Yhdistelmähirviö (engl. Fusion Monster): voidaan kutsua enintään 15 korttia sisältävästä erillisestä lisäpakasta (engl. Extra Deck) yleensä ”Polymerization”-loitsua käyttäen. Mutta joskus sellaisen luoda myös muilla loitsuilla tai hirviöiden erikoiskyvyillä.
- Synkrohirviö (engl. Synchro Monster): voidaan kutsua lisäpakasta, kuten yhdistelmähirviö. Kutsutaan uhraamalla kentältä virittäjätyypin (engl. Tuner) hirviö ja muita vaadittuja hirviöitä, kunhan niiden ja virittäjän tasojen summa vastaa kutsuttavan synkrohirviön tasoa.
- Xyz-hirviö (engl. Xyz Monster): voidaan kutsua lisäpakasta, kuten yhdistelmä- ja synkrohirviöt. Xyz-hirviöillä on tasojen sijasta arvot (engl. Rank) ja pelaajan on asetettava sen alle kentältä tietyn verran hirviöitä, joiden taso on samansuuruinen kuin Xyz-hirviön arvo.
- Pendulum-hirviö (engl. Pendulum Monster): siirtyy käytön jälkeen hautuumaan sijasta lisäpakkaan. Pendulum-hirviöillä on tiettyjä kykyjä, jotka voi aktivoida vain asettamalla hirviön Pendulum-alueelle, joina toimivat loitsu- ja ansa-alueen kaksi ruutua ja joissa niitä käytetään loitsukorttien tavoin. Niitä ei voi kuitenkaan asettaa Pendulum-alueelle kääntökortteina. Jos molemmilla Pendulum-alueilla on kortteja, hän voi kutsua minkä tahansa verran hirviöitä kädestään tai Pendulum-hirviöitä lisäpakasta kunhan niiden tason arvo sijoittuu sinisellä Pendulum-alueella olevan kortin sinisen osoittimen ja punaisella Pendulum-alueella olevan punaisen osoittimen arvojen välille.
- Linkkihirviö (engl. Link Monster): voidaan kutsua lisäpakasta, kuten yhdistelmä-, synkro- ja xyz-hirviöt. Niillä ei ole tasoja eikä puolustuspisteitä ja ne voi pelata joko normaaleille hirviöalueille tai jommalle kummalle kahdesta lisähirviöalueen ruudusta, joita voivat käyttää molemmat pelaajat. Linkkihirviöissä tietty määrä nuolia ja kahdeksan eri suuntaa, joihin ne voivat osoittaa. Kullakin linkkihirviöllä on kyky, joka vaikuttaa kortteihin, jotka ovat niissä ruuduissa mihin linkkihirviön nuolet osoittavat.
- Token: harmaa hirviökortti, joita voi kutsua kentälle vain hirviöiden erikoiskyvyillä tai loitsukorteilla. Niitä voi käyttää joko puolustukseen tai uhrauksiin.
Normaalihirviöt tai efektihirviöt voivat olla "kääntökortteina" ollessaan vain puolustusasemassa ja ne voidaan vaihtaa hyökkäysasemaan vain käännettäessä kuvapuoli ylöspäin. Mutta 5. tai korkeamman tason hirviön kääntökortiksi asettaminen vaatii myös uhrauksia normaalikutsumisen tavoin.
Loitsut
Loitsukortteja voi käyttää omalla vuorollaan vain päävaiheissa. Vain pikapeliloitsut ovat poikkeus.
Loitsuluokat:
- Normaaliloitsu (engl. Normal Spell): normaalisti käytettävä loitsu.
- Pikapeliloitsu (engl. Quick-Play Spell): missä tahansa vaiheessa vuoroa pelattava loitsu. Ne ovat myös ainoita kääntökortteina pelattavissa olevia loitsuja, joita ei voi kääntää kuvapuoli ylöspäin saman vuoron aikana. Merkitään salamalla.
- Varusteloitsu (engl. Equip Spell): Antaa jollekin hirviölle uuden erikoiskyvyn tai kasvattaa hyökkäys- tai puolustuspisteitä. Pysyvät kentällä, kunnes toinen kortti lähettää sen hautuumaalle tai niillä varustettu hirviö tuhoutuu. Merkitään ristillä.
- Jatkuva loitsu (engl. Continous Spell): pysyy kentällä, kunnes toinen kortti poistaa sen kentältä. Merkitään äärettömyyden symbolilla.
- Kenttäloitsu (engl. Field Spell) asetetaan erilliselle kenttäloitsualueelle, jossa se pysyy, kunnes toinen kortti poistaa sen kentältä. Kenttäloitsu siirtyy hautuumaalle, jos pelaaja aktivoi toisen kenttäloitsun tai vastustaja aktivoi oman kenttäloitsunsa. Merkitään kompassiruusulla.
- Rituaaliloitsu (engl. Ritual Spell): käytetään rituaalihirviön kutsumiseen. Merkitään liekkikuviolla.
Ansakortit
Ansakortit pelataan aina kääntökortteina. Kortit voidaan aktivoida kääntökortteina pelattujen pikapeliloitsujen tavoin aktivoida missä tahansa vaiheessa kumman tahansa pelaajan vuoroa.
Ansaluokat:
- Normaaliansa (engl. Normal Trap): normaalisti käytettävä ansa.
- Jatkuva ansa (engl. Continous Trap): pysyy kentällä, kunnes toinen kortti poistaa sen kentältä. Merkitään äärettömyyden symbolilla.
- Vasta-ansa (engl. Counter Trap): ansa, joka voidaan kumota vain toisella vasta-ansalla. Merkitään nuolella.