Yoshio Tani
Yoshio Tani (s. 1945 tai 1946) on japanilainen diplomi-insinööri, joka murhasi 21. huhtikuuta 1990 Siuntiossa kaksi suomalaista liikemiestä, Juhani Komulaisen ja Turkka Elovirran. Hänet tunnetaan tiedotusvälineissä "kultasurmaajana".
Tani tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, mutta armahdettiin 2006.
Kaksoismurha
Yoshio Tani kauppasi kahdensadan kilon kultaerää, jota oli muka säilytetty sota-ajoista lähtien jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin kotona. Turkulainen liikemies Turkka Elovirta halusi ostaa kullan. Liikeneuvottelun välittäjänä toimi helsinkiläinen liikemies Juhani Komulainen.
Tarina kullasta oli kuitenkin keksittyä. Tani odotti miehiä Pikkalan Golfkartanossa Siuntiossa. Hänellä oli mukanaan kullan sijasta pistooli, jolla hän ampui molemmat liikemiehet. Tämän jälkeen Tani anasti Elovirran mukana olleet viisi miljoonaa markkaa ja ajoi uhriensa ruumiit pois. Komulaisen ruumis löydettiin seuraavana päivänä Uutelantien varresta Helsingin Vuosaaresta ja Elovirran ruumis muutaman viikon kuluttua metsästä Hyvinkää-Mäntsälä-tien varresta Hyvinkäältä. Tanin vaimo toimi avunantajana ruumiiden kätkemisessä.
Tani on aina kiistänyt murhat. Oikeudessa hän väitti, että syyllinen oli 30–40-vuotias saksalainen "Hans", jolle hän toimi autonkuljettajana. Iltalehdelle Tani ilmoitti "inhoavansa väkivaltaa".
Hansin olemassaoloa ei kuitenkaan kyetty todistamaan. Sen sijaan todisteita Tania vastaan pidettiin riittävinä, ja hän sai Kirkkonummen kihlakunnanoikeudessa sekä Helsingin hovioikeudessa elinkautistuomion kahdesta murhasta, törkeästä ryöstöstä ja valuutan salakuljetuksesta. Tanin vaimo sai yhdeksän kuukauden ehdollisen tuomion osallistumisesta ruumiiden kätkemiseen.
Tanin anastamista rahoista saatiin takaisin vuonna 1990 vain puolet, jotka löydettiin hänen omakotitalonsa keittiöstä. Loput rahat saatiin takaisin 1999. Tani yritti tuolloin vankilasta käsin saada haltuunsa loput ryöstösaaliista, jonka hän oli ennen kiinnijäämistään tallettanut sveitsiläiseen pankkiin. Tani värväsi avukseen suomalaismiehen, johon hän oli tutustunut Hämeen lääninvankilassa Kylmäkoskella. Tani lupasi suomalaiselle palkkiona kymmenen prosenttia rahasummasta. Suomalainen lähti vapauduttuaan 1999 rahanhakumatkalle Sveitsiin. Hän saikin Zürichissä haltuunsa japanilaisen tallettamat 2,5 miljoonaa markkaa (787 000 Sveitsin frangia). Setelit mukanaan suomalainen entinen vanki lähti matkaamaan junalla kohti Suomea. Matka sujui tavanomaisesti, kunnes juna saapui Puttgardeniin Saksan ja Tanskan rajalle. Siellä Saksan tulli kiinnitti jostain syystä huomionsa suomalaismieheen. Tullimiehet löysivät takin vuoriin kätkettynä paksun rahanipun. Saksassa suurta rahamäärää ihmeteltiin, mutta sitä ei voitu yhdistää mihinkään rikokseen. Selvittelyn jälkeen saksalaisviranomaiset laittoivat rahat miehen ilmoittamalle suomalaiselle pankkitilille, joka oli hänen vaimonsa nimissä. Suomessa ulosottomies pääsi kuitenkin väliin, sillä pariskunnalla oli runsaasti ulosottovelkoja. Mies yritti turhaan saada ulosottoa puretuksi. Siinä vaiheessa myös poliisi kiinnostui rahoista ja pääsi selville, että todellisuudessa kyse oli Yoshio Tanin ryöstösaaliista. Rahat on sittemmin palautettu murhatun kultakauppiaan yritykselle.
Aikansa vankeudessa istuttuaan Tani pääsi avolaitokseen, josta presidentti Tarja Halonen hänet lokakuussa 2006 armahti. Tani oli vapautuessaan 60-vuotias.
Lähteet
- IS: "Vankikaveri haki Sveitsistä kultamurhaajan saalisrahat", 18.10.2002
- IS: "Halonen armahti kaksi murhaajaa", 20.10.2006
- IL: "Presidentti armahti kultasurmaajan", 20.10.2006
- Hannes Markkula: Suomalainen murha 1953–1990
- Pohjolan poliisi kertoo 1992 (Artikkeli: Kultasurma)