Yleisötyö
Yleisötyö on taideorganisaatioissa tapahtuvaa toimintaa, jonka tarkoituksena on lisätä taiteiden saavutettavuutta. Yleisötyön luonteesta vallitsee erilaisia käsityksiä. Sitä voidaan tarkastella katsojalähtöisesti, jolloin päämääränä on edesauttaa taiteesta tai museon muusta sisällöstä nauttimista ja siitä oppimista. Yleisötyötä voidaan ajatella myös instituution kannalta instrumentaalisesti, jolloin tarkoituksena on saavuttaa uusia yleisöjä ja sitouttaa nykyiset yleisöt yhä paremmin. Yleisötyöstä on aiemmin käytetty nimitystä museopedagogia tai museokasvatus (vertaa engl. museum education).
![](../I/Student_group_at_Musee_d_Orsay.jpg.webp)
Yleisötyön osa-alueita ovat muun muassa tekstit, puhe (opastus, keskustelut), työpajatoiminta, kävijätutkimukset, saavutettavuus, sekä yhteisö- ynnä muut erikoisprojektit. Toimintaa on sekä museossa, sen ulkopuolella (niin sanottu outreach), että netissä. Yleisötyö ja pedagoginen toiminta tapahtuu tiiviissä yhteistyössä museon kokoelmista ja näyttelyistä vastaavien henkilöiden (kuraattorien, intendenttien ja amanuenssien) kanssa; kuratointia ja yleisötyötä voidaan tarkastella yhdessä taiteen välittämisenä (mediation). Taidemuseoissa yleisötyön osana on taidekasvatus ja siihen liittyy on myös markkinointi.
Yleisötyötä tekeviä museoammattilaisia kutsutaan Suomessa perinteisesti museolehtoreiksi. Museopedagogiikkaa on opetettu Suomessa lähinnä kurssimuotoisesti, muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa osana kuvataidekasvatuksen ohjelmaa. Vuonna 2010 koulussa aloitti englanninkielinen kuratoinnin ja näyttelypedagogiikan maisteriohjelma Curating, Managing and Mediating Art MA (CuMMA).
Suomessa toimii vuonna 2005 perustettu Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry, joka kehittää ja välittää alan tietoa, järjestää koulutusta ja harjoittaa julkaisutoimintaa.
Yleisötyössä taideorganisaatio laajentaa toimintaansa muuhunkin kuin varsinaisen taiteen tuottamiseen. Siinä pyritään luovaan ja monimuotoiseen vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Yleisötyössä käytetään usein myös osallistavan taiteen metodeja. Käytännössä yleisötyö voi olla esimerkiksi elämyksellinen esittelykierros, joissa taideorganisaatiota tehdään tutuksi, osallistava työpaja, jossa syvennetään taideteoksesta saatavaa kokemusta tai projekti, jossa taideorganisaatio tekee pitkäjännitteistä yhteistyötä esimerkiksi kummikoulun kanssa.
Lähteet
- Chong, Derrick: Arts Management. London: Routledge, 2000. ISBN 0-415-23682-7.
- Maitland, Heather: A Guide to Audience Development. London: Arts Council England, 2000.
- Rogers, Rick: Audience Development, collaborations between education and marketing. London: Arts Council England, 1998.
Kirjallisuutta
- Levanto, Marjatta, Pettersson, Susanna (toim) 2004: Valistus / museopedagogiikka / oppiminen - Taidemuseo kohtaa yleisönsä. Helsinki: KEHYS Valtion taidemuseo. ISBN 951-53-2580-3
- Räsänen, Marjo 2000: Sillanrakentajat. Helsinki: Taideteollisen korkeakoulun julkaisusarja A28.
Aiheesta muualla
- YLÖS – Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen -hanke (Arkistoitu – Internet Archive)
- Suomen Kansallisoopperan yleisöyhteistyö[vanhentunut linkki]
- Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö
- Helsingin taidemuseoiden taidepedagogiikka (Arkistoitu – Internet Archive)
- Musti museo-opas Tampereen museoissa
- Museopedagogiikasta, Keski-Suomen museo (Arkistoitu – Internet Archive)
- Kulttuuria kaikille -palvelu
- Pedaali