Ylä-Tuuloma

Ylä-Tuuloma (ven. Верхнетуло́мский, Verhnetulomski) on kaupunkikunta ja sen keskustaajama eli kaupunkimainen taajama, joka sijaitsee Kuolan piirissä Murmanskin alueella Venäjällä. Ylä-Tuuloma sijaitsee Tuulomajoen varrella Ylä-Tuuloman tekojärven itäpäässä, Murmanskista noin 60 kilometriä lounaaseen.

Ylä-Tuuloman kaupunkikunta Kuolan piirin kartalla

Ylä-Tuuloman asutus syntyi noin vuonna 1961 suuren Ylä-Tuuloman vesivoimalaitoksen ja sen padon rakentamisen yhteydessä. Voimalan rakensi Imatran Voima. Voimalaa oli rakentamassa enimmillään 3 000 suomalaista miestä ja 250 suomalaista naista. Suomalaiset rakensivat myös kylän rakennukset yli 2 000 asukkaalle. He rakensivat asuintaloja, kauppakeskuksen, koulun sekä kulttuurikeskuksen.[1] Kaupunkimainen taajama paikkakunnasta tuli 1966.

Ylä-Tuuloman kuntaan kuuluu kuntakeskuksen lisäksi Svetlyin kylä (ven. Светлый). Kunnan kolmas asutus Nivankylä (ven. Ниванкюль, Nivankjul) lakkautettiin vuonna 2008.[2] Kunnan asukasluku vuonna 2010 oli 1 822 henkeä.[2]

Paikkakunnalla asuu etupäässä venäläisiä, mutta myös pieni määrä kuolansuomalaisia sekä itäsaamelaisiin lukeutuvia kolttia, joiden nautinta-alueet jäivät Tarton rauhan solmimisen jälkeen Neuvostoliiton puolelle.[3]lähde? Tunnetuimpia Ylä-Tuulomasta lähtöisin olevia henkilöitä oli kuolansuomalainen kirjailija Sven Lokka.

Ristikenttä

Nykyisen Ylä-Tuuloman lähellä, Tuulomajoen ja Nuorttijärven yhtymäkohdassa sijaitsi aikanaan kuolansuomalainen Ristikentän (ven. Ристикент, Ristikent) kylä. Kylässä oli myös luterilainen kirkko. Kylä tyhjennettiin lopullisesti vuoden 1940 aikana. Kylän paikka on nykyisin jäänyt Tuuloman tekojärven alle.

Lähteet

Aiheesta muualla


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.