Yksi silta liikaa

Yksi silta liikaa (engl. A Bridge Too Far) on vuonna 1977 ensi-iltansa saanut brittiläinen sotaelokuva, joka perustuu Cornelius Ryanin samannimiseen romaaniin. Elokuvan on ohjannut Richard Attenborough ja käsikirjoittanut William Goldman.

Yksi silta liikaa
A Bridge Too Far
Ohjaaja Richard Attenborough
Käsikirjoittaja William Goldman
Perustuu Cornelius Ryanin romaaniin A Bridge Too Far
Tuottaja
  • Joseph E. Levine
  • Richard Levine
Säveltäjä John Addison
Kuvaaja Geoffrey Unsworth
Leikkaaja Antony Gibbs
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Levittäjä United Artists
Netflix
Ensi-ilta 1977
Kesto 176 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, saksa, hollanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Näyttelijät

  Dirk Bogarde    kenraaliluutnantti Frederick Browning  
  James Caan    kersantti Eddie Dohun  
  Michael Caine    everstiluutnantti J. O. E. Vandeleur  
  Sean Connery    kenraalimajuri Roy Urquhart  
  Edward Fox    kenraalimajuri Brian Horrocks  
  Elliott Gould    eversti Robert Stout  
  Gene Hackman    kenraalimajuri Stanislaw Sosabowski  
  Anthony Hopkins    everstiluutnantti John Frost  
  Laurence Olivier    Jan Spaander  
  Robert Redford    majuri Julian Cook  
  Liv Ullmann    Kate Ter Horst  
  Maximilian Schell    kenraaliluutnantti Wilhelm Bittrich  
  Hardy Krüger    kenraalimajuri Ludwig  
  Ryan O’Neal    prikaatinkenraali James Gavin  

Tuotanto

Elokuvan ohjaaja Richard Attenborough, käsikirjoittaja William Goldman ja tuottaja Joseph E. Levine Schipholin lentoasemalla heinäkuussa 1975.

Arnhemiin sijoittuvat kohtaukset kuvattiin Deventerissä, jossa oli käytettävissä samanlainen IJsseljoen ylittävä silta, sillä Arnhemissa sillan ympäristö oli muuttunut liian paljon toisen maailmansodan ajoista. Joitakin kohtauksia kuvattiin myös Zutphenissa.

Elokuvan tapahtumat poikkeavat jonkin verran historiallisista tapahtumista. Erityisesti se, miksi brittiläinen XXX armeijakunta viipyi matkallaan Arnhemin sillalle niin että operaatio epäonnistui, poikkeaa suuresti kirjan kuvauksesta.

Suomalaisittain mielenkiintoinen kuriositeetti on, että kuvauksissa käytetyistä DC-3- eli C-47-kuljetuskoneista osa oli lainattu Suomen ilmavoimilta, jolla oli niitä vielä palveluskäytössä 1970-luvulla. Tämä siksi, että vain Suomesta löytyi enää lentäjiä, jotka osasivat lentää näillä koneilla laskuvarjojääkärien pudotusmuodostelmassa. Koneet maalattiin amerikkalaisiin väreihin ennen kuvausta ja palautettiin Suomeen peruskorjattuina ja suomalaisin värein maalattuina.

Arvioita

Video-oppaassa vuodelta 1994 Asko Alanen sanoo ”raskaan spektaakkelin lilluvan pöhöttyneenä katastrofisen manööverin veressä ja jyräävässä tuhossa”. Hän antaa elokuvalle kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[1] VideoHound’s Golden Movie Retriever sanoo elokuvaa todellisen taistelun huolelliseksi rekonstruktioksi ja antaa sille kaksi tähteä neljästä.[2]

Lähteet

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. A Bridge Too Far[vanhentunut linkki], VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 15.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.