Yhtenäispatentti

Yhtenäispatentti (aiemmin "yhteisöpatentti") on uudenlainen eurooppapatentin muoto, joka tulee käyttöön aikaisintaan loppuvuonna 2022[1][2]. Silloin, kun eurooppapatenttihakemus on hyväksytty, hakija voi valita, saattaako sen voimaan vanhaan malliin maakohtaisena eurooppapatenttina vai valitseeko yhtenäispatentin, joka kattaa useimmat eurooppapatentin EU-maat sekä mahdollisesti lisäksi maakohtaisen suojan valitsemissaan muissa eurooppapatenttimaissa.

On arvioitu, että yhtenäispatentin vuosimaksut tulevat halvemmiksi kuin yhtä laajasti voimaan saatetun Eurooppapatentin silloin, ku patenttisuojaa halutaan neljässä tai useammassa maaassa.[1] Ehkä vieläkin suurempia säästöjä voi tulla käännös- ja asiamieskuluissa.

Oikeudessa patentin voi yhdellä päätöksellä mitätöidä koko yhtenäispatenttialueella siinä missä maakohtaiset eurooppapatentit käsitellään oikeudessa kunkin maan osalta erikseen. Yksi tuomioistuimista tulee Suomeen. Myös patentin loukkaminen käsitellään keskitetysti.

Sopimusmaat ja voimaantulo

Toukokuussa 2022 17 valtiota on ratifioinut sopimuksen yhtenäispatentista: Belgia, Bulgaria, Tanska, Viro, Ranska, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Itävalta, Portugali, Slovenia, Suomi, Ruotsi ja Iso-Britannia.[3] Näistä Iso-Britannia on kuitenkin ilmoittanut ettei aio olla mukana yhtenäispatentissa.[2]

Tämänhetkisen ennusteen mukaan Saksa saattaa toimittaa UPCA:n, sopimuksen yhdistetystä patenttituomioistuimesta, ratifioimisasiakirjan elo-syyskuussa 2022. Kun Saksa toimittaa oman UPCA-ratifioimisasiakirjansa, UPCA voisi astua voimaan 3 – 4 kuukautta myöhemmin. Täten yhtenäispatentti saattaa astua voimaan vuoden 2022 loppupuolella tai alkuvuodesta 2023.[1]

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.