Tampereen yliopisto (1925–2018)
Tampereen yliopisto (lyhenne TaY[2] tai UTA[3]) oli vuosina 1925–2018 toiminut yliopisto, jonka pääpaikka oli Tampereella. Sen toiminnot siirtyivät 1.1.2019 uuteen samannimiseen yliopistoon, johon myös Tampereen teknillinen yliopisto liittyi. Yliopisto oli yhteiskuntatieteellisesti painottunut. Viimeisinä vuosinaan sen opiskelijamäärä oli noin 10 000[1], mukaan lukien erillisiä opintoja suorittavat. Sen viimeisenä rehtorina toimi Liisa Laakso.[4] Yliopisto antoi ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa opetusta Tampereen lisäksi Porin yliopistokeskuksessa (yhteiskuntatieteiden ala). Aiemmin yksityisenä toiminut Tampereen yliopisto muuttui valtio-omisteiseksi vuonna 1974.
Tampereen yliopisto | |
---|---|
Kansalaiskorkeakoulu Yhteiskunnallinen Korkeakoulu |
|
|
|
lat. Universitas Tamperensis
|
|
engl. University of Tampere
|
|
Motto | Tehdään tulevaisuus yhdessä |
Perustettu | 1925 |
Lakkautettu | 2019 |
Tyyppi | Julkinen |
Rehtori | Liisa Laakso |
Opiskelijoita | 9 668 (2017)[1] |
Jatko-opiskelijoita | 2 500 |
Sijainti | Tampere, Suomi |
Osoite | Kalevantie 4, Tampere |
Sivusto | http://www.uta.fi |
Historiaa
Kansalaiskorkeakoulu (1925–1930)
Yliopiston pohjana oleva korkeakoulu perustettiin Helsinkiin vuonna 1925 nimellä Kansalaiskorkeakoulu. Perustamisvuonna opiskelijoita oli 72, ja valittavina olivat sanomalehtimiestutkinto, hallinnollinen tutkinto ja osuustoimintatutkinto. Kansalaiskorkeakoulu ehti toimia tällä nimellä ainoastaan viisi vuotta, kun sen nimi muutettiin vuonna 1930 muotoon Yhteiskunnallinen korkeakoulu (YKK).
Yhteiskunnallinen Korkeakoulu (1930–1966)
Vuonna 1930 toteutettiin yliopiston nimenmuutos Yhteiskunnalliseksi Korkeakouluksi. Nimenmuutoksen jälkeen tutkintovalikoima laajeni ja korkeakoulussa oli mahdollista opiskella sanomalehtitutkinto, hallinnollinen tutkinto, osuustoimintatutkinto, kunnallistutkinto, lastensuojelututkinto, lainopillinen tutkinto sekä kansansivistystutkinto.
Korkeakoulussa oli lisäksi mahdollista suorittaa yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto. Tästä juontaa juurensa Suomen yliopistollisten tutkintojen yhteiskuntatieteiden koulutusalalla vallitseva päällekkäisyys: yhteiskuntatieteiden-alkuiset tutkinnot olivat alkujaan Yhteiskunnallisesta korkeakoulusta ja valtiotieteen/-tieteiden-tutkinnot Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta.
Yhteiskunnallista korkeakoulua kutsuttiin joskus ”kirjailijoiden korkeakouluksi”, koska yli 70 suomalaisen kirjailijan on laskettu opiskelleen siellä. Erityisesti näin oli koulun alkuaikoina 1920- ja 1930-luvuilla.[6] YKK:ssa opiskelleita ja sittemmin kirjailijoina tunnettuja ovat olleet muun muassa Eino Hosia, Juhani Konkka, Oiva Paloheimo, Kerttu-Kaarina Suosalmi, Arvo Turtiainen ja Tatu Vaaskivi. Unto Kupiainen toimi YKK:ssa kotimaisen kirjallisuuden professorina ja vararehtorina. YKK:ssa opiskelleista kirjailijoista vain harvat suorittivat opintonsa loppuun. Sanomalehtioppia lukenut Arvo Turtiainen kuvasi myöhemmin omaa opiskeluaikaansa, että se oli ”viisastumista ilman maailman niin tärkeinä pitämiä, arvolauseilla koristettuja todistuksia, sillä järjestelmällisestä, tutkintojen suorittamiseen pyrkivästä opiskelusta ei kuitenkaan tullut mitään”.[7]
Yhteiskunnallinen korkeakoulu sai vuonna 1933 oman talon Helsingin Kallioon Franzéninkadulle. Yhteiskunnallisen korkeakoulun jälkeen talo tunnettiin Helsingin yliopiston Franzénia-rakennuksena[8][9], jossa toimivat pitkään Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokset.
Vuonna 1930 perustettiin taloudellis-yhteiskunnallinen opetusjaosto sekä hallinnollis-lainopillinen opetusjaosto. Opetusjaostot olivat korkeakoulussa välttämättömyys, sillä korkeakoulun tarkoituksena oli tuottaa maahan ammatillisesti päteviä toimihenkilöitä myös muista kuin ylioppilaista – yliopistoon pääsyn edellytyksenä kun oli ylioppilastutkinto. Opetusjaostot säilyivät myöhemmän yliopistonkin rakenteissa aina 1990-luvulle saakka.
1940-luvulla tutkintovalikoima kasvoi. Vuonna 1942 perustetun huoltotyön opetusjaoston aineiksi tuli sosiaalihuoltajatutkinto (1942), nuorisonohjaajatutkinto (1945) ja vankeinhoitotutkinto (1949). Kirjastotutkinto perustettiin yhteiskuntatieteelliseen opetusjaostoon vuonna 1945, jolloin perustettiin myös yhteiskuntatieteellinen tutkimuslaitos.
Vuonna 1949 korkeakoulun akateeminen aines ryhmittyi yhteiskuntatieteelliseksi tiedekunnaksi. Tiedekunnassa suoritettiin ensimmäinen yhteiskuntatieteiden lisensiaatin tutkinto vuonna 1953, ja ensimmäinen tohtori valmistui vuonna 1955. Vuonna 1956 järjestettiin ensimmäinen maisteripromootio. Ensimmäinen maisteri- ja tohtoripromootio järjestettiin Tampereen-aikana vuonna 1965.
YKK:n siirtyminen Helsingistä Tampereelle
Epävirallisia keskusteluja Yhteiskunnallisen korkeakoulun siirtämisestä pois Helsingistä oli käyty 1950-luvun alkuvuosista lähtien. Muuttoa puolsivat niin korkeakoulun taloudellinen tilanne kuin etenkin Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan nuiva asenne sitä kohtaan. Kesällä 1952 rehtori Yrjö Ruutu tiedusteli kirjeitse Tampereen kulttuuri- ja sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajalta Erkki Lindforsilta, tunnettiinko Tampereella kiinnostusta koulun sijoittamiseen. Lindfors tarttui heti lujasti asiaan ja sai tuekseen oman puolueensa SDP:n Tampereen valtuustoryhmän lisäksi kaksi näkyvää tamperelaista kunnallispoliitikkoa, kokoomuksen Lauri Santamäen ja SKDL:n Leo Suonpään omine taustajoukkoineen.[10]
Ratkaiseviksi hankkeessa muodostuivat Erkki Lindforsin suhteet silloiseen pääministeriin Urho Kekkoseen niin suoraan kuin kauppaneuvos Kalle Kaiharin kautta. Vuoden 1956 valtion tulo- ja menoarvioon ilmestyi viiden miljoonan markan määräraha YKK:n muuttohankkeen selvittämiseen ja muuttokustannuksiin Tampereelle. Yksityisenä toimineen korkeakoulun hallitus ei kuitenkaan ollut yksimielinen muuttohankkeesta eikä ollut pyytänyt määrärahaa valtion budjettiin. Pitkien neuvottelujen jälkeen vuonna 1956 sovittiin laitoksen siirtämisestä Tampereelle, mikä toteutettiin vuonna 1960. Samana vuonna valmistui yliopiston päärakennus, jonka suunnitteli Toivo Korhonen.[10] Korkeakoulun muuttoa kiivaasti vastustanut YKK:n rehtori Tuttu Tarkiainen luonnehti tapahtunutta todeten, että kyseessä oli suomalaiskansallisen perinteen mukainen morsiamenryöstö. Tamperelaisten menettelystä syvästi mielensä pahoittanut Tarkiainen erosi YKK:n rehtorin virasta vuoden 1956 lopussa, ja uudeksi rehtoriksi muuttovaiheen ajaksi tuli sosiaalipolitiikan professori Armas Nieminen.[11]
Tampereella korkeakoulu alkoi laajentua. Vuonna 1964 perustettiin humanistinen tiedekunta ja vuonna 1965 taloudellis-hallinnollinen tiedekunta.
Tampereen yliopisto (1966–2018)
Yhteiskunnallisen Korkeakoulun nimi muuttui vuonna 1966 Tampereen yliopistoksi. Tasavallan presidentti vahvisti 1. huhtikuuta lain Yhteiskunnallisen korkeakoulun muuttamisesta Tampereen yliopistoksi ja korkeakoulun toimialan muuttamisesta.[12]
1960-luvun lopun opiskelijaradikalismi esiintyi Tampereen yliopistossa kiihkeänä ja sävyltään selvemmin äärivasemmistolaisena kuin muissa Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa. Opiskelijoilla oli Tampereen yliopiston valtuuskunnassa neljä edustajaa. Valtiokeskeinen suuntaus koulutus- ja kulttuuripolitiikassa johti 1960-luvun lopulta lähtien yksityisinä toimineiden korkeakoulujen siirtymiseen valtion laitoksiksi, mikä Tampereen yliopiston osalta toteutui syksyllä 1974. Kaupunginjohtaja Pekka Paavola vaati samaan aikaan yliopiston siirtymistä Hervantaan, mikä ei kuitenkaan toteutunut yliopiston oman vastustuksen vuoksi. Tampereen yliopiston siirtyminen valtion omistukseen merkitsi Tampereen kaupungin ja useiden yhteisöjen myöntämän huomattavan taloudellisen tuen päättymistä.[13]
1970-luvun alusta lähtien yliopisto laajentui. Lääketieteellinen tiedekunta perustettiin 1972 ja kasvatustieteiden tiedekunta vuonna 1974. Vuonna 1974 yliopisto valtiollistettiin. Kielikeskus aloitti toimintansa vuonna 1976.
Yliopiston yhteyteen haviteltiin 1970-luvun alussa kansanmusiikki-instituuttia. Silloinen Tampereen yliopiston kansanperinteen laitoksen johtaja Erkki Ala-Könni perusteli asiaa vuonna 1971 paitsi tutkijoiden tarvitsemalla lisätilalla ja laitoksen lisätyövoiman tarpeella, myös kansanmusiikin suosion kasvulla. Kansanmusiikki-instituutti perustettiin kuitenkin Kaustiselle, jossa se aloitti toimintansa vuonna 1974.[14]
Yhteiskunnallinen, julkisen hallinnon ja sosiaaliturvan opetusjaokset yhdistettiin 1989 yhdeksi opetusjaostoksi, joka lopetettiin kokonaan vuonna 1998. Viimeisin laajennus yliopiston tiedekuntiin oli informaatiotieteiden tiedekunta, jonka toiminta alkoi vuonna 2001.
Useat Tampereen yliopiston rakennuksista nimettiin tunnettujen tamperelaisten suurmiesten mukaan: Päätalo, Linna, Virta ja Arvo.
Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät vuoden 2019 alussa uudeksi Tampereen yliopistoksi, joka on myös Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistaja. Uuden korkeakoulun nimeksi piti tulla Tampereen uusi yliopisto, englanniksi Tampere New University,[15] mutta nimi peruttiin, ja nimeksi tuli lopulta Tampereen yliopisto, englanniksi Tampere University.[16] Tarkoitusta varten perustettiin Tampereen korkeakoulusäätiö 20.4.2017.[17]
Opetusjaostot
Yhteiskunnallinen korkeakoulu oli laitos, jonka tarkoituksena oli tuottaa maahan ammatillisesti päteviä toimihenkilöitä. Jotta näitä voitaisiin kouluttaa myös muista kuin ylioppilaista, korkeakoulussa toimi vuoteen 1998 saakka opetusjaostojärjestelmä.
Opetusjaostoissa oli mahdollista eri aikoina suorittaa (suluissa tutkintoa lähinnä vastaavat nykyiset tiedealueet):
- Sanomalehtitutkinto (journalistiikka)
- Kunnallistutkinto (kunnallistieteet)
- Osuustoimintatutkinto
- Lastensuojelututkinto (sosiaalityö)
- Lainopillisen tutkinto (julkisoikeus)
- Kansansivistystyön opettajatutkinto (aikuiskasvatustiede)
- Kirjastotutkinto (informaatiotutkimus)
- Sosiaalihuoltajatutkinto eli sosionomitutkinto (sosiaalitieteet)
Opetusjaostoissa suoritetut tutkinnot rinnastettiin alempiin korkeakoulututkintoihin, ja ne antoivat pätevyyden lähinnä erilaisiin kunnallisiin virkoihin. Merkittävä osa suomalaisista toisen maailmansodan jälkeisistä kunnallisvirkamiehistä sai pätevyytensä suorittamalla jonkin Tampereen yliopiston opetusjaostotutkinnon.[18] Vuonna 2006 julkaistun selvityksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa kuntajohtajista oli ”Tampereen koulun” kasvatteja. Opetusjaostot lakkautettiin vuonna 1998[19]. Nykyisin ylioppilastutkinto ei ole välttämätön yliopisto-opinnoissa.
Yliopiston tiedekunnat
Yliopisto jakaantui kuuteen tiedekuntaan:[20]
Tiedekunta | Laitokset ja yksiköt/yksittäiset oppiaineet, joiden toiminnot kuuluivat tiedekuntaan |
Johtamiskorkeakoulu | johtamiskorkeakoulu |
Kasvatustieteiden tiedekunta | kasvatustieteiden yksikkö |
Luonnontieteiden tiedekunta | matematiikan ja tilastotieteen tutkinto-ohjelma (informaatiotieteiden yksikkö)
tietojenkäsittelytieteiden tutkinto-ohjelma (informaatiotieteiden yksikkö) tilastotieteen keskus (informaatiotieteiden yksikkö) |
Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta | BioMediTech
lääketieteen yksikkö työterveyshuollon ja työlääketieteen professuuri (terveystieteiden yksikkö) |
Viestintätieteiden tiedekunta | kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö
viestinnän, median ja teatterin yksikkö informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median tutkinto-ohjelma (informaatiotieteiden yksikkö) Human-Technology Interaction -maisteriohjelma (informaatiotieteiden yksikkö) |
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta | terveystieteiden yksikkö
yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö |
Vuoden 2011 alusta vuoden 2016 loppuun yliopisto oli jakautunut tiedekuntien sijaan yksiköihin, entiset yksiköt olivat:
- BioMediTech
- Informaatiotieteiden yksikkö
- Johtamiskorkeakoulu
- Kasvatustieteiden yksikkö
- Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö
- Lääketieteen yksikkö
- Terveystieteiden yksikkö
- Viestinnän, median ja teatterin yksikkö
- Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö
Tammikuuhun 2011 saakka yliopisto oli jakautunut kuuteen tiedekuntaan:
- Humanistinen tiedekunta (perustettu 1964)
- Informaatiotieteiden tiedekunta (2001)
- Kasvatustieteiden tiedekunta (1974)
- Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta (1965)
- Lääketieteellinen tiedekunta (1972)
- Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta (1949)
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Suomen yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto (FSD, Finnish Social Science Data Archive, Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv) perustettiin vuonna 1999. Se palvelee tieteellistä tutkimusta ja opetusta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Se arkistoi ja välittää koti- ja ulkomaisia sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimusta, opetusta ja opiskelua varten. Yksikkö oli Tampereen yliopiston erillinen laitos.
Tietoarkiston tehtävänä on edistää tieteen avoimuutta, läpinäkyvyyttä, tiedon kumuloitumista ja olemassa olevan tiedon tehokasta tutkimuskäyttöä[21]. Vuonna 2008 toteutetussa ensimmäisessä Suomen kansallisen tason tutkimuksen infrastruktuurien nykytilan selvityksessä todettiin, että Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto on yksi 24 olemassa olevasta kansallisen tason tutkimusinfrastruktuurista.[22] Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto sai vuoden 2010 alussa oikeuden käyttää rinnakkaisnimeä Suomen yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto[23].
Viestintä
Yliopiston ulkoista viestintää hoiti muun muassa Aikalainen-lehti. Yliopiston suojissa toimi myös Radio Moreeni.
Alumnitoiminta
Tampereen yliopiston Alumni ry. on perustettu 1987. Yhteyksiä yliopiston ja entisten opiskelijoiden välillä ylläpitävä Tampereen yliopiston Alumni on Suomen vanhin yliopiston alumniyhdistys. Yhdistyksen puheenjohtaja on Juha Kostiainen.[24]
Keulakuvakseen eli alumnimeritukseksi Alumni ry. on kutsunut ansioituneita yliopiston kasvatteja. Tällaisina alumnilähettiläitä Tampereen yliopiston kasvateista ovat olleet vuorollaan pääministeri Kalevi Sorsa, maaherra Pirjo Ala-Kapee, Altian pääjohtaja Veikko Kasurinen, Kansallisoopperan johtaja Päivi Kärkkäinen ja yhteiskuntatieteiden maisteri Simo Frangén.
Hallinto
Hallitus
Tampereen yliopiston hallitukseen kuului 11 jäsentä[25]:
- Kari Neilimo, hallituksen puheenjohtaja
- Seija Ilmakunnas, hallituksen varapuheenjohtaja
- Leena Heino
- Risto Heiskala
- Rauno Ihalainen
- Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen
- Eero Kiiski
- Jaana Parviainen
- Marita Ruohonen
- Petri Räsänen
- Taru Smolander.
|
|
Katso myös
Lähteet
- Tampereen yliopiston toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 (PDF) uta.fi. Viitattu 24.1.2019.
- Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus Kotus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 25.6.2013.
- Lyhenneluettelo: U Kielitoimiston ohjepankki. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 9.3.2016.
- Liisa Leinonen: Tampereen yliopiston uudeksi rehtoriksi valittiin Liisa Laakso Ylen uutiset. 26.10.2015. Viitattu 26.10.2015.
- Tampereen yliopiston vuosikymmenet - Esittely uta.fi. Arkistoitu 29.11.2011. Viitattu 4.1.2010.
- Rekola, Esko: Viran puolesta, s. 75. Helsinki: WSOY, 1998.
- Rasila 1973, s. 91.
- Valtio-opin historialliset murrokset Suomessa, Avoin yliopisto / Kari Paakkunainen
- Sosiaalitieteilijöiden kadotettu paratiisi, Ylioppilaslehti, 18.10.1996.
- Esko Rekola: Viran puolesta, s. 70–73. Porvoo-helsinki: WSOY, 1998.
- Rasila 1973, s. 189.
- Käki, Matti & Kojo, Pauli & Räty, Ritva: Mitä Missä Milloin 1967. Kansalaisen vuosikirja, s. 35. Otava, 1966.
- Rekola, s. 76–78.
- Jari Niemelä: Meinattiin tehrä: näitäkin on Tampereelle ehrotettu, s. 45. Tampere-Seuran julkaisuja 125, 2012, Tampere. ISBN 978-952-5558-15-9.
- Heino, Anne: Uusi nimi uudelle korkeakoululle: Tampereen uusi yliopisto 20.4.2017. Yle. Viitattu 20.4.2017.
- Uusi ei ollut pitkään uusi Yle.fi, uutiset. 14.9.2017. Viitattu 14.9.2017.
- Tampereen korkeakoulusäätiö perustettiin 20.4.2017. Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 20.4.2017.
- Yliopiston historia - Tampereen yliopisto - TaY Tampereen yliopisto. Arkistoitu 26.8.2007. Viitattu 24.8.2007.
- Ihonen, M., Kiho, J., Peltola, K., Rautanen, P., Vuolanto, V. (2006) Tampereen yliopisto. Teoksessa Alaniska, H. (toim, 2006). Opiskelija opetuksen laadunarvioinnissa. Korkeakoulujen arviointineuvoston julkaisuja 16:2006. ISBN 952-206-053-4. ISSN 1457-3121. Sivu 88.
- Tiedekunnat 1.1.2017. Tampereen yliopisto. Arkistoitu 11.7.2017. Viitattu 7.2.2017.
- Tietoarkisto organisaationa, (Arkistoitu – Internet Archive) Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
- Kansallisen tason tutkimusinfrastruktuurit: Nykytila ja tiekartta (Arkistoitu – Internet Archive), Opetusministeriö
- yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto -nimi käyttöön,[vanhentunut linkki] Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 28.1.2010
- Juha Kostiainen johtaa Tampereen yliopiston alumneja 21.4.2010. Tampereen yliopisto. Arkistoitu 6.3.2016. Viitattu 15.10.2010.
- Tampereen yliopiston hallituksen jäsenet 17.1.2017 (päivitetty). Tampereen yliopisto. Viitattu 7.2.2017.
Kirjallisuutta
- Mervi Kaarninen: Murros ja mielikuva. Tampereen yliopisto 1960–2000. Tampere: Vastapaino, 2000. ISBN 951-768-072-4.
- Viljo Rasila: Yhteiskunnallinen korkeakoulu 1925–1966. Porvoo–Helsinki: WSOY, 1973. ISBN 951-0-05725-8.
Aiheesta muualla
- Tampereen yliopiston kotisivu
- Ilmapanoraamakuva Tampereen yliopiston päärakennuksesta – Virtuaalinen Tampereen kaupunkiopas: VirtualTampere.com
- Uusin korkeakoulumme, Suomen Kuvalehti, 25.10.1930, nro 43, s. 20, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
- Yhteiskunnallinen Korkeakoulu, Kansan kuvalehti, 10.03.1933, nro 11, s. 10, Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot