Yhdysvaltain edustajainhuone

Yhdysvaltain edustajainhuone (engl. United States House of Representatives) on Yhdysvaltojen kaksikamarisen parlamentin eli Yhdysvaltain kongressin alahuone.

Yhdysvaltain edustajainhuone
Logo
Logo
Tyyppi Alahuone
Puhemies Kevin McCarthy (R)
Enemmistöjohtaja Steve Scalise (R)
Vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries (D)
Edustajia 435
Ryhmät
Viimeisimmät vaalit 8. marraskuuta 2022
Kokoontumispaikka Yhdysvaltain kongressitalo, Washington D.C.
Kotisivut

Edustajainhuoneessa on kaikkiaan 435 äänivaltaista edustajaa. Edustajainhuoneeseen valitaan joka toinen vuosi edustajat jokaisesta osavaltiosta siten, että edustajien määrä suhteutetaan osavaltion asukaslukuun. Jokaiselle osavaltiolle on kuitenkin taattu vähintään yksi edustajanpaikka.

Lisäksi edustajain­huoneessa on kuusi äänivaltaa vailla olevaa jäsentä, jotka edustavat niitä Yhdysvaltain alueita, jotka eivät ole osavaltioita. Sellaisia ovat District of Columbia sekä territoriot Puerto Rico, Yhdysvaltain Neitsytsaaret, Guam, Pohjois-Mariaanit ja Amerikan Samoa. Näiden alueiden edustajista käytetään nimitystä delegate, lukuun ottamatta Puerto Ricon edustajaa, jonka nimikkeenä on Resident Commissioner. Ennen kuin Filippiinit vuonna 1946 itsenäistyi, myös sieltä valittiin edustajain­huoneeseen Resident Comissioner.[1]

Kahden vuoden välein valittava edustajainhuone on tarkoitettu välittämään kuvaa kansalaisten senhetkisistä mielipiteistä, kun taas hitaammin muuttuva senaatti on tarkoitettu pohdiskelevammaksi kamariksi. Edustajainhuoneella on esitysoikeus kaikkien niiden lakien osalta, joilla pyritään hankkimaan rahaa tai saattamaan alulle virkasyyteprosessi. Lakialoitteen on saatava kummankin kamarin hyväksyntä ennen kuin se etenee presidentin vahvistettavaksi.

Puolueiden johdot edustajainhuoneessa:

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies: Kevin McCarthy (R)

Edustajainhuoneen enemmistöjohtaja: Steve Scalise (R)

Edustajainhuoneen enemmistön piiskuri: Tom Emmer (R)

Edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja: Hakeem Jeffries (D)

Edustajainhuoneen vähemmistön piiskuri: Katherine Clark (D)

Lähteet

  1. Member FAQ 2: What are Delegates and the Resident Commissioner? Yhdysvaltain edustajainhuone. Viitattu 17.1.2018.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.