Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuone

Yhdistyneen kuningaskunnan ylähuone, englanniksi House of Lords (H.L.), virallisesti The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled, on Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylähuone eli kaksikamarisen parlamentin toinen kamari. Parlamenttiin kuuluvat myös Britannian monarkki ja alahuone (engl. House of Commons).

The Right Honourable the Lords Spiritual and Temporal of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland in Parliament assembled
Logo
Logo
Tyyppi ylähuone
Puhemies Lordi Fowler
Varapuhemies Alcluithin lordi McFall
Edustajia 782
Ryhmät

Puhemies

Kirkon edustajat

Hallitus

Oppositio

Muut ryhmät

Sitoutumattomien ryhmä

Kokoontumispaikka Westminsterin palatsi, City of Westminster, Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kotisivut

794-jäseninen ylähuone on suurempi kuin 650-jäseninen alahuone, mutta sillä on huomattavasti vähemmän päätäntävaltaa. Periaatteessa ylähuone on keskusteleva ja neuvoa antava parlamentin elin ja alahuone tekee päätökset ja pitää päätösvaltaa valtakunnan asioihin.

Historia

Britannian parlamentti on kehittynyt valtakunnan hallitsijaa keskiajalla päätöksissä avustaneesta neuvostosta. 1300-luvulla kuningas Edvard III:n aikakaudella parlamentti muuttui kaksihuoneiseksi. 1400-luvulla kuningas Henrik V:n hallintokaudella parlamentin alahuoneesta tehtiin tasavertainen parlamentin ylähuoneen kanssa. Oikeusjulistus Bill of Rights antoi parlamentille vuonna 1689 oikeuden asettaa ja kumota lakeja antaen sille täten vallan yli monarkin. Vuoden 1707 unionilaki yhdisti Englannin ja Skotlannin parlamentit. Käytännössä tämä tarkoitti vain sitä, että skotlantilaiset parlamentin jäsenet siirtyivät Westminsteriin englantilaisten virkaveljiensä seuraan. Vuoden 1800 unionilaki siirsi Irlannin parlamentin jäsenet Westminsteriin. Parliament Act -lait vuosilta 1911 ja 1949 vähensivät ylähuoneen valtaa. Ylähuoneella ei ollut enää sananvaltaa asioissa, jotka koskivat valtion menoja tai tuloja, eikä se voinut viivyttää lakiesitystä yli vuotta.

Jäsenet

Ylähuoneen jäsenmäärä on vähentynyt viime aikoina. Vuonna 1994 siinä oli 1 198 jäsentä ja nytmilloin? 794. Lasku johtuu pitkälti vuoden 1999 House of Lords Actista, joka poisti suurimman osan periytyvistä jäsenpaikoista ylähuoneessa. Vain 92 periytyvää jäsenpaikkaa jäi jäljelle.

Ylähuoneessa on neljänlaisia jäseniä:

  1. Elinikäiset jäsenet nimittää hallitseva monarkki pääministerin suosituksesta ja avustuksella.
  2. Law Lords (Lords of Appeal in Ordinary) ovat tuomareita, jotka valvovat ja hoitavat parlamentin juridisia tehtäviä.
  3. Canterburyn ja Yorkin arkkipiispat sekä Lontoon, Durhamin ja Winchesterin piispat ja 21 muuta kauimmin viroissaan ollutta piispaa.
  4. Äänestyksellä valittu edustaja kuhunkin 92 perinnölliseen aateliseen virkaan.

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.