Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on Yhdistyneen kuningaskunnan korkein hallintoelin. Sen muodostavat Ison-Britannian monarkki, nykyisin Charles III, yhdessä alahuoneen (House of Commons) ja ylähuoneen (House of Lords) kanssa.

Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti
Logo
Logo
Westminsterin palatsi
Westminsterin palatsi
Tyyppi kaksikamarinen
Monarkki Charles III
Ylähuoneen puhemies Norman Fowler
Alahuoneen puhemies Sir Lindsay Hoyle
Valintatapa
Viimeisimmät vaalit 12. joulukuuta 2019 (alahuone)
Kokoontumispaikka Westminsterin palatsi
Kotisivut

Tällä hetkellä hallituspuolueena on vuoden 2019 parlamenttivaaleissa enemmistön saanut konservatiivipuolue. Opposition suurin puolue on työväenpuolue. Käytännössä Britanniassa vallitsee kaksipuoluejärjestelmä.

Valtasuhteet

Parlamentin kolme elementtiä, kruunu, ylähuone ja alahuone ovat erilliset eli sama henkilö ei voi kuulua kuin yhteen niistä. Monarkilla on edelleen teoriassa paljon valtaa: hänen hyväksyntänsä vaaditaan kaikkien lakien läpimenoon ja lisäksi hän voi mm. hajottaa parlamentin, julistaa sodan ja solmia rauhan. Käytännössä kaikkia näitä oikeuksia käyttää kuitenkin monarkin puolesta pääministeri ja hallitus. Monarkki nimittää pääministerin, joka tavallisesti on vaaleissa voittaneen puolueen puheenjohtaja.

Ylähuone

Ylähuone koostuu enimmäkseen nimitetyistä jäsenistä ("Lords of Parliament"). Niihin kuuluvat Englannin kirkon edustajat ("Lords Spiritual") ja päärien edustajat ("Lords Temporal"). Periaatteessa nämä säädyt ovat erillisiä, mutta ne kokoontuvat ja äänestävät yhdessä. Jäseniä ylähuoneessa on vuonna 2007 yhteensä 731, vähän enemmän kuin alahuoneessa (646). Vuosien 1911 ja 1949 lakien säätämisen jälkeen ylähuoneen valta on ollut alahuoneeseen verrattuna erittäin pieni. Lähes kaikki lakiesitykset tosin kulkevat ylähuoneen äänestyksen kautta, mutta ylähuone kykenee ainoastaan viivyttämään lakiesityksen läpimenoa kahden parlamenttikäsittelyn tai yhden vuoden ajan. Sen jälkeen alahuone voi ajaa lain läpi ilman ylähuoneen hyväksyntää. Näin on menetelty seitsemän kertaa vuoden 1911 lain säätämisen jälkeen, viimeksi vuonna 2004.

"Lords Spiritual" käsitti ennen kaikki Englannin kirkon vanhemmat kirkonmiehet, arkkipiispat, piispat, apotit ja priorit, mutta vuoden 1847 jälkeen vain 26 korkea-arvoisinta piispaa, joihin kuuluvat Canterburyn arkkipiispa, Yorkin arkkipiispa, Lontoon, Durhamin ja Winchesterin piispat, sekä 21 virka-asemaltaan vanhinta muiden hiippakuntien piispoista. "Lords Temporaliin" kuuluvat ovat kaikki päärejä. Aiemmin he olivat perinnöllisiä päärejä, mutta useimpien perinnöllisten päärien ylähuoneoikeus vietiin vuoden 1999 reformilaissa. Ylähuoneeseen valittiin kuitenkin 92 päärin arvon perintönä saanutta, arvonimien Earl Marshal ja Lord Great Chamberlain haltijat sekä 90 muuta, jolle myönnettiin lisäksi elinikäinen arvonimi. Näistä 75 päärit valitsivat keskuudestaan, 15 koko parlamentti. Loput ylähuoneen jäsenet ovat päärin arvon eliniäksi saaneita.

Ylähuone tullaan luultavasti tulevaisuudessa korvaamaan kokonaan tai lähes kokonaan vaaleilla valittavalla kamarilla. Alahuone hyväksyi asiaa koskevan periaatepäätöksen 7. maaliskuuta 2007.[1]

Alahuone

Alahuoneessa on 650 edustajaa, joista 529 on Englannista, 59 Skotlannista, 40 Walesista ja 18 Pohjois-Irlannista. Jokaisesta vaalipiiristä valitaan yksi alahuoneen jäsen enemmistövaalitavalla. Äänioikeutettuja ovat kaikki 18 vuotta täyttäneet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset ja Irlannin ja Kansainyhteisön maiden kansalaiset, jotka asuvat pysyvästi Britanniassa. Kaikkien lakiesitysten on tultava alahuoneen hyväksymiksi ja alahuone kontrolloi verotusta ja hallituksen budjettia. Hallituksen ministerien täytyy säännöllisin väliajoin vastata alahuoneen kyselyihin.

Lähteet

  1. MPs back all-elected Lords plan BBC News. 7.3.2007. Viitattu 1.1.2018. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.