X-Men 2

X-Men 2 on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin luomaan suosittuun supersankariryhmään Ryhmä-X. Elokuvan ohjasi Bryan Singer ja se on X-Men -elokuvasarjan toinen osa. Pääosissa näyttelevät Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Alan Cumming, Famke Janssen, Anna Paquin, Shawn Ashmore, Aaron Stanford, Rebecca Romijn, James Marsden, Halle Berry sekä Kelly Hu. Elokuva, joka sisältää otteita sarjakuvan X-Men: God Loves, Man Kills juonesta, kertoo kuinka Ryhmä-X:n jäsenet ja heidän vihollisensa, Veljeskunnan, joutuvat yhdessä taistelemaan mutanttien kansanmurhaa suunnittelevaa eversti William Strykeria vastaan.

X-Men 2
X2
Ohjaaja Bryan Singer
Käsikirjoittaja Käsikirjoitus:
Michael Dougherty
Dan Harris
David Hayter
Tarina:
Bryan Singer
David Hayter
Zak Penn
Perustuu Jack Kirbyn ja Stan Leen sarjakuvaan Ryhmä-X
Tuottaja Tom DeSanto
Avi Arad
Bryan Singer
Ralph Winter
Lauren Shuler Donner
Säveltäjä John Ottman
Kuvaaja Newton Thomas Sigel
Leikkaaja John Ottman
Elliot Graham
Tuotantosuunnittelija Guy Hendrix Dyas
Pääosat Hugh Jackman
Patrick Stewart
Ian McKellen
Halle Berry
Famke Janssen
James Marsden
Rebecca Romijn-Stamos
Brian Cox
Alan Cumming
Bruce Davison
Anna Paquin
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Enterprises
The Donners' Company
Bad Hat Harry Productions
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta 2. toukokuuta 2003
Kesto 134 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 110 miljoonaa $
Tuotto 407 711 549 $
Edeltäjä X-Men
Seuraaja X-Men: Viimeinen kohtaaminen
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Elokuvan suunnittelu alkoi pian elokuvan X-Men (2000) ensi-illan jälkeen. David Hayter ja Zak Penn kirjoittivat erilliset käsikirjoitukset elokuvalle ja yhdistivät molempien parhaat ajatukset yhteen. Lopulta myös Michael Dougherty ja Dan Harris palkattiin kirjoittamaan käsikirjoituksen uudestaan viimeistellen muun muassa hahmokaartin. Elokuvan juoneen otettiin vaikutteita Marvel Comicsin tarinoista Return to Weapon X ja God Loves, Man Kills. Elokuvan kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2002 ja päättyivät marraskuussa. Suurin osa kohtauksista kuvattiin Vancouverin elokuvastudiolla, Pohjois-Amerikan suurimmassa tuotantolaitoksessa Los Angelesin ulkopuolella. Tuotantosuunnittelija Guy Hendrix Dyas toteutti elokuvan suunnittelun John Myhren työn pohjalta edellisestä elokuvasta.

Elokuva sai ensi-iltansa 2. toukokuuta 2003. Se sai kriittisesti hyvän vastaanoton, kriitikoiden ylistäessä sen tarinaa, toimintakohtauksia ja näyttelemistä. Sitä pidettiin yhtenä parhaimmista supsersankarielokuvista, ansaiten muun muassa kahdeksan Saturn-ehdokkuutta sekä noin 407 miljoonan dollarin maailmanlaajuisen tuoton.

Juoni

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Alkukohtauksessa mutantti tunkeutuu Valkoiseen taloon ja yrittää murhata Yhdysvaltain presidentin McKennan. Hän kuitenkin epäonnistuu jouduttuaan presidentin henkivartijan ampumaksi, mutta selviytyy hengissä ja katoaa. Presidentti joutuu myöntämään mutantteja vihaavalle eversti William Strykerille valtuudet vangita ja kuulustella mutantteja. Senaattori Kellyksi ja myöhemmin Strykerin avustajaksi Yurikoksi naamioitunut Mystikko tunkeutuu eversti Strykerin tietokoneelle saadakseen Magneton vankilan pohjapiirrokset, ja saakin lisäksi selville Strykerin salaisen tukikohdan sijainnin.

Wolverine saapuu Alkali-järvelle toivoen saavansa selville menneisyytensä tapahtumia. Hän ei kuitenkaan löydä muuta kuin vanhan teollisuuslaitoksen jäätyneet rauniot sekä yksinäisen padon.

Toisaalla Charles Xavierin mutanttiopiston opettajat ja oppilaat vierailevat museossa. Jean Grey kertoo Kykloopille, että hänen telepaattiset kykynsä eivät toimi toivotulla tavalla. Hän myös sanoo, että hän aistii jotakin pahaa tapahtuvan lähitulevaisuudessa. Samaan aikaan Jäämies, Rogue ja Pyro joutuvat sanaharkkaan kahden nuoren miehen kanssa. Pyro sytyttää toisen miehen vaatteet palamaan, mutta Jäämies sammuttaa liekit. Yhtäkkiä kaikki ihmiset museossa jähmettyvät paikoilleen kuin aika olisi pysähtynyt. Ainoastaan mutantit kykenevät liikkumaan. Xavier ilmestyy ja nuhtelee Pyroa. Hän toteaa, että on aika lähteä, ja kun tavalliset ihmiset kykenevät jälleen liikkumaan, mutantit ovat poissa.

Wolverine palaa mutanttikouluun ja päätyy vahtimaan mutanttilapsia. Cerebro-supertietokonetta käyttäen Xavier paikantaa presidentin henkeä uhanneen mutantin, ja lähettää Jeanin ja Stormin hakemaan tämän. Sitten Xavier lähtee Kykloopin kanssa tapaamaan muovivankilassaan vankina olevaa Magnetoa saadakseen selville, onko tällä osuutta presidentin murhayritykseen.

Jean ja Storm saapuvat Bostonissa sijaitsevaan hylättyyn kirkkoon, jossa presidentin henkeä uhannut mutantti piileskelee. He nappaavat mutantin, joka kertoo olevansa Painajainen, oikealta nimeltään Kurt Wagner. Painajainen kertoo, ettei hän muista mitään presidentin murhayrityksestä, ja että hän ei halunnut tappaa presidenttiä vapaasta tahdostaan.

Xavier ja Kyklooppi saapuvat Magneton vankilaan. Magneto kertoo Xavierille, että William Stryker on useasti kuulustellut häntä. He keskustelevat Strykerin pojasta Jasonista, joka on aikoinaan ollut Xavierin oppilas. Pian Magneto kuitenkin paljastaa, että Stryker on manipuloinut häntä paljastamaan Xavierin mutanttikoulun sijainnin. Xavier kauhistuu ja yrittää paeta, mutta hän ja Kyklooppi joutuvat Strykerin vangeiksi.

Wolverine näkee painajaisia, ja herättyään hän suuntaa koulun keittiöön. Hän keskustelee Jäämiehen kanssa, mutta yhtäkkiä eversti Strykerin joukot hyökkäävät kouluun. Useimmat oppilaat onnistuvat pakenemaan Kolossin saattamina, mutta muutamat joutuvat sotilaiden vangeiksi. Wolverine, Jäämies, Rogue ja Pyro pakenevat, mutta Wolverine kohtaa Strykerin. Stryker väittää tuntevansa Wolverinen ja tietävänsä asioita tämän menneisyydestä. Wolverine haluaisi tietää enemmän, mutta Jäämies luo heidän väliinsä paksun jääseinämän. Rogue suostuttelee Wolverinen pakenemaan ystäviensä kanssa.

Paettuaan sotilaiden miehittämästä mutanttiopistosta nelikko lähtee Bostoniin, missä Jäämiehen vanhemmat ja veli asuvat. Kotona Jäämies paljastaa vanhemmilleen, että hän on mutantti. Vanhemmat järkyttävät suuresti, ja Jäämiehen veli soittaa paikalle poliisin väittäen olevansa perheineen panttivankina. Poliisit saapuvat paikalle, ja eräs poliiseista erehtyy luulemaan Wolverinen kynsiä veitsiksi. Poliisi ampuu Wolverinea päähän, ja raivostunut Pyro luo sytyttimensä avulla tulipalloja, joilla hän tuhoaa poliisiautot. Rogue tarttuu kiinni Pyron nilkasta, jolloin hän imee tämän mutanttivoimat ja käyttää niitä liekkien sammuttamiseen. Jeanin ja Stormin ohjaamana Ryhmä-X;n suihkukone Mustalintu laskeutuu ja ottaa mutanttinelikon mukaansa.

Lennon aikana suihkukone joutuu kahden hävittäjän jahtaamaksi. Storm ja Jean yrittävät vältellä hävittäjien ohjuksia, mutta viimein yksi niistä osuu. Juuri kun Mustalintu on syöksymässä maahan siihen tullut reikä korjaantuu ja sen vauhti pysähtyy. Maassa heidän edessään seisovat Magneto ja hänet vankilasta vapauttanut Mystikko.

He pitävät neuvonpitoa, ja Magneto kertoo Strykerin kaavailevan kaikkien mutanttien tappamista cerebroa ja Xavierin mutanttikykyjä käyttäen. He lähtevät Alkalijärvelle, jossa Strykerin tukikohta on. Mystikko soluttautuu tukikohtaan ja auttaa kaikki sisälle lukuun ottamatta Rogueta, Jäämiestä ja Pyroa, jotka jäävät odottamaan Mustalintuun. Valvomon kamerasta Storm näkee vankina olevat mutanttilapset, jotka on lukittu selliin, ja lähtee Painajaisen kanssa vapauttamaan heitä. Jean, Mystikko ja Magneto lähtevät cerebron luo estääkseen Strykerin suunnitelmat. Wolverine lähtee etsimään Strykeriä aikomuksenaan ottaa selville tämän roolin menneisyydessään.

Jean joutuu jättämään Magneton ja Mystikon yksin, sillä huumattu Kyklooppi hyökkää heidän kimppuunsa. Jean puolustautuu Kykloopin säteitä vastaan ja tapahtuu räjähdys, joka aiheuttaa murtumia tukikohdan yllä olevaan patoon. Kyklooppi tointuu huumauksestaan ja lähtee Jeanin kanssa Magneton ja Mystikon perään.

Stryker huomaa pisaroita laseillaan ja katsoessaan vedenpainemittareita huomaa, että pato on murtumaisillaan. Hän lähtee avustajansa Yurikon, toiselta nimeltään Lady Kuolemaniskun kanssa paetakseen tukikohdasta.

Samaan aikaa Wolverine saapuu huoneeseen, josta hänellä on vähemmän miellyttäviä muistoja. Samassa Stryker ja Lady Kuolemanisku saapuvat huoneen ovelle. Stryker toteaa luulleensa Wolverinen olleen ainutlaatuinen, mutta olleensa väärässä. Kun Stryker kääntyy paetakseen Wolverine lähtee raivoissaan hänen peräänsä, mutta Lady Kuolemanisaku lyö hänet maahan. Seuraa taistelu, jossa Wolverine huomaa myös Lady Kuolemaniskulla olevan regeneraatio -kyvyn ja adamantium -metallilla päällystetyt kynnet. Tasaväkisen kamppailun päätteeksi Wolverine lyö Lady Kuolemaniskun pumppaamalla tämän täyteen nopeasti kovettuvaa adamantiumia.

Magneto ja Mystikko saapuvat Cerebron luo, jossa Xavier on Strykerin pojan Jasonin mielenhallinnan vankina. Yhtäkkiä kaikkia mutantteja alkaa sattua, paitsi Magnetoa, joka estää Xavierin telepatian kypärällään. Hän menee voimiensa avulla sisälle ja katkaisee Xavierin Cerebrosta. Sitten hän kääntää Cerebron siten , ettei se enää keskity mutantteihin vaan ihmisiin. Mystikko naamioituu Strykeriksi ja antaa Jasonille uudet ohjeet. Niinpä Xavier alkaa etsiä ihmisiä, jotta he kuolisivat.

Stryker yrittää paeta helikopterillaan, mutta Wolverine estää sen ja alkaa udella tietoja häneltä. Mutta pato murtuu yhä enemmän ja Wolverine lähtee auttamaan muita. Stryker yrittää vielä pakoon, mutta Cerebro alkaa vaikuttaa häneen eikä hän voi liikkua enää. Magneto ja Mystikko tulevat paikalle ja ripustavat hänet ketjusta kiinni muuriin ja ottavat helikopterin ja samalla Pyron, joka kyllästyi odotteluun ja X-meneihin.

Kun kaikki padolla olevat mutantit pääsevät Cerebron luo, Storm ja Painajainen siirtyvät Cerebron sisälle. Siellä he kohtaavat pikkutytön, joka on Jasonin luoma illuusio. Storm alkaa tehdä pakkasta Cerebroon ja lopulta Jason menettää hallintansa Xavierista. Painajainen vie Stormin ja Xavierin pois ennen kuin Cerebron katto romahtaa heidän päälleen. Sitten he yrittävät paeta patoaukon kautta, mutta Wolverine sulkee sen ennen kuin vesi tulvii sisään. Wolverine johdattaa heidät ulos. Wolverine löytää Magneton kahliman Strykerin ja hyvästelee hänet ilolla. Kaikki näyttävät olevan loukussa, mutta Rogue ja Jäämies saavat tuotua Mustalinnun paikalle. Kaikki kapuavat koneeseen, mutta yhtäkkiä kaikki virta katkeaa koneesta ja pato murtuu. Jean menee ulos yrittäen saada koneen ilmaan ja pidätellä samalla hyökyaaltoa. Kun Kyklooppi huomaa Jeanin olevan ulkona, hän murtuu ja yrittää saada hänet tulemaan takaisin, mutta Jean estää sen ja Painajaisen teleportaation. Hän antaa viimeiset sanansa Xavierin kautta telepaattisesti. Kone nousee ilmaan ja Jean jää vesimassojen alle. Sekä Wolverine että Kyklooppi murtuvat Jeanista.

Mutantit menevät Valkoiseen taloon, jossa presidentti pitää televisiossa puhetta päivän tapahtumista. He tulevat Stormin aiheuttaman myrskyn ja Xavierin voimien avulla paikalle huomaamatta. He antavat presidentille kansion, jossa on kaikki tieto Strykerin suunnitelmasta ja kertovat että maailmassa on sekä ihmisiä ja mutantteja, jotka uskovat ihmiskunnan ja mutanttien väliseen sotaan, ja että Stryker yritti jo tehdä sen. Presidentti on alkuun epäluuloinen, mutta vakuuttuu.

Lopussa Xavier, Kyklooppi ja Wolverine keskustelevat Jeanin kuolemasta. Samalla koulusta paenneet mutantit palaavat ja kaikki on taas hyvin. Ihan lopuksi Jean puhuu ensimmäisen X-men -elokuvan alkusanat ja näytetään Alkalijärvestä heijastuva kuvajainen, joka on Feeniks.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooliluettelo

 Patrick Stewart  Professori X  
 Hugh Jackman  Logan / Wolverine  
 Ian McKellen  Eric Lehnsherr / Magneto  
 Halle Berry  Ororo Munroe / Storm  
 Famke Janssen  Jean Grey / Feeniks  
 James Marsden  Scott Summers / Kyklooppi  
 Rebecca Romijn-Stamos  Mystikko  
 Brian Cox  Eversti William Stryker  
 Alan Cumming  Kurt Wagner / Painajainen  
 Bruce Davison  Senaattori Robert Kelly  
 Shawn Ashmore  Bobby Drake / Jäämies  
 Aaron Stanford  John Allerdyce / Pyro  
 Kelly Hu  Yuriko Oyama / Lady Kuolemanisku  
 Anna Paquin  Marie / Rogue  

Kehittäminen

Käsikirjoitus

Ensimmäisen X-Men -elokuvan menestyis sai 20th Century Foxin kiinnostumaan jatko-osasta ja sitä alettiin suunnitella välittömästi. Marraskuusta 2000 lähtien, Bryan Singer tutki useita erilaisia tarinoita Ryhmä-X -sarjakuvista ja valitsi vuoden 1982 tarinan X-Men: God Loves, Man Kills.[1] Singer halusi tutkia "ihmisen perspektiiviä, sellaista sokeaa raivoa, joka ruokkii terrorismia ja sodanlietsontaa," todeten tarvinneensa elokuvaan ihmisvihollisen.[2] Elokuvan käsikirjoittajiksi palkattiin David Hayter sekä Zak Penn ja heidän tehtävinä oli kirjoittaa erilliset käsikirjoitukset, joista he sitten kokosivat yhteen molempien parhaat ajatukset yhdeksi käsikirjoitukseksi.[3] Lisäksi Singer ja Hayter työskentelivät toisen käsikirjoituksen parissa, joka valmistui vuonna 2001.[4] Tuottaja Avi Arad julkaisi elokuvan alustavaksi julkaisupäiväksi marraskuun 2002.[5]

Vuoden 2002 helmikuussa Michael Dougherty ja Dan Harris palkattiin kirjoittamaan Hayterin ja Pennin käsikirjoitus uudestaan. Enkeli ja Peto esiintyivät elokuvan varhaisissa luonnoksissa, mutta heidät poistettiin jo ennestään runsaan hahmomäärän takia. Peto nähdään kuitenkin Hank McCoyna televisiohaastattelussa eräässä kohtauksessa. Alkuperäisen Pedon oli tarkoitus muistuttaa ulkonäöltään Jim Leen versiota hahmosta vuoden 1991 sarjassa X-Men: Legacy. Enkelin tuli puolestaan olla William Stryker koekappale ja hänet olisi muutettu kokeissa Arkkienkeliksi. Viittaus Enkeliin nähdään yhä Strykerin laboratoriossa olevissa röntgenkuvissa. Myös Sapelihampaan oli tarkoitus esiintyä elokuvassa Tyler Manen näyttelemänä, mutta tämä korvattiin lopulta Lady Kuolemaniskulla.[6] Elokuvaan käsikirjoitettiin myös kohtaukset, joissa Stryker aivopesi Kykloopin ja Professori X:n. Nämä kohtaukset kuvattiin, mutta Fox leikkasi ne pois elokuvan pituuden ja tarinan hankaloitumisen takia. Hayer oli pettynyt tähän, sillä hänestä James Marsden olisi ansainnut lisää aikaa kameroiden edessä.

Elokuva käsikirjoitettiin vielä kerran, jotta Halle Berry saisi enemmän näkyvyyttä. Tämä päätös johtui lähinnä hänen suosiostaan Monster's Ballissa, josta Berry voitti Oscar-palkinnon.[7] Lisäksi vahdit ja vaarahuone leikattiin elokuvasta budjettileikkausten johdosta, vaikka Guy Hendrix Dyas ja tuotantotiimi oli jo rakentanut vaarahuoneen lavasteet. Myös vahdit oli suunniteltu ja niistä kaavailtiin onttoja robotteja, jotka pystyttiin puristaa kokoon. Vahdin animoiminen olisi maksanut 7 miljoonaa.

Tuotanto

Tuottaja Lauren Shuler Donner oli toivonut elokuvan kuvausten alkaneen maaliskuussa 2002, mutta ne siirtyivät kesään ja tuotanto alkoi 17. kesäkuuta 2002 Vancouverissa kestäen marraskuuhun.[8] Elokuvan kuvauksissa käytettiin yli 64:ää lavastusta 38 eri paikassa.[9] Kuvausryhmä muun muassa kohtasi ongelmia, kun Kananaskisissa, Albertassa ei satanut tarpeeksi lunta. Tämän takia paikalle tuotiin suunnattomia määriä tekolunta. Ongelmia syntyi myös kohtauksessa, jossa Pyro joutuu ongelmiin poliisin kanssa, sillä elokuvaaja Newton Thomas Sigel sekä kaksi stunttiajajaa melkein kuoli. Ajatus Jean Greyn uhrauksesta ja henkiinheräämisestä kolmannessa elokuvassa pidettiin hyvin salassa. Singer ei kertonut asiasta edes Greyn näyttelijälle, Famke Janssenille, kuin vasta kuvausten puolessa välissä.[10]

Michael Kamen, ensimmäisen elokuvan säveltäjä, tarjosi palveluksiaan elokuvan sävellyksessä, mutta Singer päätti valita tehtävään John Ottmanin, joka myös avusti elokuvan editoinnissa.[11] Ottman loi elokuvalle uuden tunnusmusiikin, sekä ominaiset kappaleet erityisesti Magnetolle, Jean Greylle, Painajaiselle, Mystikolle ja Pyrolle. Vaikka Ottman yritti parhaansa ylläpitää Kamenin tyyliä edellisessä elokuvassa, hän löysi inspiraatiota myös vuoden 1992 X-Men -animaatiosarjasta. Lisäksi elokuvan alkukohtauksessa, jossa Painajainen hyökkää Valkoiseen taloon, käytettiin Mozartin sävellystä Requiem.[12]

Julkaisu

Motion Picture Association of America luokitteli elokuvan ensimmäisen leikkauksen ikärajaksi K-17, johtuen Wolverinen ja Strykerin sotilaiden taistelusta Xavierin kartanolla. Elokuvasta leikattiin kuitenkin muutamia sekunteja pois, jotta sille saatiin K-13-luokitus.[13]

Elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 2. toukokuuta 2003. ja se keräsi 85 558 732 dollarin lipputulot ensimmäisenä viikonloppunaan 3739 elokuvateatterissa. Kaiken kaikkiaan elokuva tuotti 214 949 694 dollaria Pohjois-Amerikassa ja 192 761 855 dollaria muualla maailmassa. Yhteensä lipputulot nousivat siis 407 711 549 dollariin.[14] Tämän myötä elokuvasta tuli taloudellinen voitto, sillä se tuotti kolminkertaisesti tuotantokulunsa. Elokuva debytoi samanaikaisesti yhteensä 93:ssa maassa, mikä oli tuolloin kaikkien aikojen suurin kansainvälinen elokuva-avaus.[15] Lisäksi elokuva on kuudenneksi eniten tuottanut Marvelin sarjakuviin perustuva elokuva ja oli vuoden 2003 kuudenneksi eniten tuottanut elokuva.[16][17] Elokuvan DVD-versio tuotti 107 miljoonaa dollaria ensimmäisenä viitenä julkaisupäivänään.

Elokuvan lisäksi samaan aikaan julkaistiin videopeli, X2: Wolverine’s Revenge, joka ei kuitenkaan liity elokuvan tapahtumiin. Se kertoo ajasta elokuvan ja sitä seuraavan X-Men: Viimeinen kohtaaminen välillä. Peli selittää erityisesti Painajaisen puuttumisen jatko-osasta.

Vastaanotto

Elokuva sai julkaistuaan melko myönteisen vastaanoton. Roger Ebert kirjoitti ettei elokuvan juoni noussut potentiaaliinsa ja oli kriittinen juonen aukkoja kohtaan. Hän oli kuitenkin vaikuttunut siitä, kuinka Singer kykeni käsittelemään niin useita hahmoja yhdessä elokuvassa. Hän myös mainitsi, että elokuvan loppu oli täydellinen jatkoa ajatellen ja antoi elokuvalle kolme tähteä neljästä.[18] Los Angeles Timesin kriitikko Kenneth Turan kirjoitti elokuvan olleen edeltäjäänsä parempi. Hän havainnoi, että elokuva käsitteli herkkiä aiheita, jotka ovat läsnä nykymaailmassa ja kommentoi näyttelyn olleen parempaa kuin tavallisesti supersankarielokuvissa.[19] Rolling Stonen Peter Travers kirjoitti Hugh Jackmanin parantaneen suoritustaan merkittävästi ja totesi elokuvan olleen "kunnianosoitus hylkiöille, teineille, homoseksuaaleille, vähemmistöille, jopa Dixie Chicksille."[20]

San Francisco Chroniclen Mick LaSalle kritisoi elokuvan tarinaa, erikoisefektejä ja toimintakohtauksia.[21] The Washington Posti' Stephen Hunter totesi "kaikista supersankarielokuvista, tämä on kaikista typerin, meluisin, pisin." Timen Richard Corliss väitti, että Singer nojasi liikaa elokuvan vakavuuteen.[22] Empire kutsui X-Men 2:ta kaikkien aikojen parhaaksi sarjakuvaelokuvaksi vuonna 2006 ja Wizard nimesi sen kaikkien aikojen 23:ksi parhaaksi cliffhangeriksi.[23]

X-Men 2 voitti Saturn-palkinnon parhaasta tieteiselokuvasta. Lisäksi Bryan Singer (ohjaus), Dan Harris ja Michael Dougherty (käsikirjoitus) sekä John Ottman (musiikki) olivat kaikki ehdolla palkinnonsaajiksi. Elokuva oli myös ehdolla puvustuksesta, meikkauksesta, erikoisefekteistä sekä DVD-julkaistusta keräten yhteensä kahdeksan ehdokkuutta.[24] Political Film Society kunnioitti elokuvaa ihmisoikeusten sekä rauhan kategorioissa[25] ja elokuva oli ehdolla Hugo-palkinnon parhaan näytelmäteoksen kategoriassa.

Internet Movie Databasessa elokuva on saanut arvosanaksi 7,8 yli 99 500 käyttäjän äänestettyä.[26] Metacriticissä vastaava arvosana on 8,3 38:n arvostelun jälkeen.[27] Rotten Tomatoesin keräämien 217 arvostelun keskiarvona elokuva on saanut 88 prosenttia sadasta, ansaiten näin "tuoreen" arvosanan.[28] Toukokuussa 2007, Rotten Tomatoes listasi elokuvan parhaimpien sarjakuvaelokuvien listalla viidenneksi.[29]

Viittaukset sarjakuviin

Yhdessä elokuvan kohtauksessa Mystikko murtautuu Yurikon tietokoneelle saadakseen tietoa Magneton vapauttamiseksi. Bryan Singer asetti tarkoituksella tietokoneruudulle useiden sarjakuvahahmojen nimiä ja viittauksia eri tarinoihin. Näihin nimiin kuuluvat Kenuicho Harada, Garrison Kane, Remy LeBeau, Eric M. Lensherr, Artie Maddicks, Jamie Madrox, Xi'an Coy Manh, Moira McTaggart ja Danielle Moonstar. Magneton vankilan vartijoiden nimiluettelosta voi huomata "T. DeSanton" (Tom DeSanto, tuottaja); "M. Doughertyn" (Michael Dougherty; käsikirjoittaja); "L. Donnerin" (Lauren Shulen Donner, tuottaja); "R. D. Youngin" (Rob Young, äänisuunnittelija); "D. Harrisin" (Dan Harris, käsikirjoittaja); ja "B. Singerin (Bryan Singer, ohjaaja).

Lisäksi toisen näytön työpöydillä on kansiot, jotka on nimetty Franklin Richards, Omega Red, Muir Island, Cerebro sekä Project Wideawake. Tarkemmalla tarkastelulla voi erottaa myös nimet Pyro, Sabra, Dr. Ceclia Reyes, Synch, Penance, Nightcrawler, Mystique, Lady Deathstrike, Copycat, Deadpool, Cyclops, Dazzler, Fenris, Jamie Braddock, David North, Sunfire, Boom Boom, Mimic, Dr. Nathaniel Essex, Toad, Wolfsbane, Strong Guy, Kitty Pryde, Sauron ja Forge.

Lähteet

  1. Scott Brown. "The NeXt Level". Entertainment Weekly. 2003-05-09 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. "Comics 2 Film". Comic Book Resources. 2002-08-14.
  3. Stax. ""Closing In" on X-Men 2". IGN. 2001-11-07.
  4. Michael Fleming. "Aussie has bulk for Hulk". Variety. 2001-10-14.
  5. "Fantastic Four: The Comedy?!". IGN. 2001-04-28.
  6. KJB. "Tyler Mane Not in Rollerball Just Yet". IGN. 2000-08-10.
  7. "The X-Men 2 panel". JoBlo. 2002-07-30. (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. Greg Dean Schmitz. "Greg's Preview - X2: X-Men United". Yahoo!.
  9. Rob Worley. "X-Men 2". Comic Book Resources. 2002-10-30.
  10. Rob Allstetter. "X2 Update". Comics Continuum. 2003-12-01.
  11. Stax. "Kamen Settles X-Men 2 Score". IGN. 2001-10-26.
  12. Jonathan Jarry. "Music for Superfantastic Invaders". Soundtrack.net. 2007-06-27.
  13. Rob Worley. "X-Producers: Lauren Shulder-Donner and Ralph Winter Talk About X2". Comic Book Resources. 2003-04-28.
  14. "X2: X-Men United (2003)". Box Office Mojo.
  15. Brian Linder. "This Weekend at the Movies: X2 Debuts". IGN. 2003-05-02.
  16. "Marvel Comics Movies". Box Office Mojo.
  17. "2003 Yearly Box Office Results". Box Office Mojo.
  18. Roger Ebert (2003-05-02). "X2: X-Men United". RogerEbert.com. (Arkistoitu – Internet Archive)
  19. Kenneth Turan (2003-05-02). "X2: X-Men United". Los Angeles Times.
  20. Peter Travers (2003-05-29). "Mutants Gone Wild". Rolling Stone. (Arkistoitu – Internet Archive)
  21. Mick LaSalle (2003-05-03). "The Inhuman Touch". San Francisco Chronicle.
  22. Richard Corliss (2003-04-27). "Pumping Up For The Sequel". Time. (Arkistoitu – Internet Archive)
  23. "The 20 Greatest Comic Book Movies". Empire.
  24. "Past Saturn Awards". Saturnawards.org. (Arkistoitu – Internet Archive)
  25. "X2: X-Men United". Political Film Society.
  26. "X2 - User ratings" Internet Movie Database
  27. "X2: X-Men United (2003): Reviews". Metacritic.
  28. "X2: X-Men United". Rotten Tomatoes.
  29. "Comix Worst to Best". Rotten Tomatoes.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.