Woodly

Woodly-materiaali

Woodly-materiaali on Woodly oy:n Suomessa kehittämä, puupohjainen ja läpinäkyvä pakkausmateriaali, jolla voidaan korvata perinteinen fossiilipohjainen muovi erilaisissa pakkauksissa. Woodly-materiaalin pääraaka-aine on havupuista saatava selluloosa. Se on puhdasta, puupohjaista ja uusiutuvaa raaka-ainetta.

Luokittelu

Woodly-materiaali voidaan ominaisuuksiensa takia luokitella biopohjaiseksi muoviksi. Tällä hetkellä Woodly-materiaali on 40 – 60 % biopohjainen materiaali, mutta yrityksen mukaan biopohjaisuuden astetta kasvatetaan jatkuvasti. Yrityksellä on TÜV Austria (Arkistoitu – Internet Archive)-sertifikaatti (TA8071803042), joka takaa biopohjaisuuden asteen. Woodlylla ei ole kompostoituvuuden sertifikaatteja ja Woodlya ei ole suunniteltu kompostoitavaksi tuotteeksi.

European Bioplastics Forum julkaisee kuukausittaista listausta kiinnostavimmista biomuoviyrityksistä, ja Woodly nousi ensimmäistä kertaa listalle lokakuussa 2019 [1] .

Muoto

Woodly-materiaali toimitetaan granulaattimuodossa. Granulaatit eli muovirakeet (myös pelletit) ovat yleensä 2-3 mm:n pituinen ja paksuinen muovin raaka-ainemuoto.

Hiilineutraalius

Woodly-materiaali on hiilineutraalia, eli käytännössä Woodly-materiaalin valmistaminen ei vaikuta ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuuksiin ja sitä kautta ilmaston lämpenemiseen. Eri kasvihuonekaasupäästöjen ilmastovaikutusta voidaan vertailla keskenään hiilidioksidiekvivalenttien avulla.

Woodly-granulaattia voidaan kutsua myös hiilinegatiiviseksi[2]. Se tarkoittaa, että Woodly-granulaatin valmistus sitoo enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin se aiheuttaa. Tällöin toiminnan vaikutus on ilmastoa viilentävä. Hiilinegatiivista on pitkällä tähtäimellä esimerkiksi puiden sitoman hiilidioksidin säilöminen kestävään muotoon pois hiilikierrosta.

Taustaa

Muovit ovat ominaisuuksiensa vuoksi laajasti käytettyjä materiaaleja. Muovien globaali tuotanto on kasvanut 20-kertaiseksi 1960-luvulta lähtien ja sen odotetaan kaksinkertaistuvan seuraavan 20 vuoden aikana. Muovien käyttöön liittyy kuitenkin ongelmia, joista polttavimpia on muovien valmistuksen hiilijalanjälki sekä muovien päätyminen ympäristöön.

Vuonna 2011 Ratkaisutoimisto Seedi halusi kehittää parempia ja ympäristöystävällisempiä pakkauksia ruokahävikkiä vastaan. Woodly-materiaali alkoi saada ensimmäistä muotoaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koelaboratorioissa. Tuotekehityksen mennessä eteenpäin huomattiin, että materiaali sopii taso- ja puhalluskalvokoneille ja sitä myöten erilaisiin kalvopakkausratkaisuihin.

Woodly voitti Uusi puu -kilpailun marraskuussa 2018.[3]
Vuonna 2019 Woodly keräsi osakeannilla kaksi miljoonaa euroa kasvurahoitusta [4][5] sekä aloitti yhteistyön pakkauskalvoissa Wipakin [6] (osa Wihuri-konsernia) sekä Amerplastin kanssa. [7]


Lähteet

  1. Companies and Brands Ranking September 2019 bioplasticsnews.com. Viitattu 7.10.2019. Englanti
  2. Pöyry: Woodly LCA Public Summary raportti. 24.5.2019. Woodly Oy. Arkistoitu 18.10.2019. Viitattu 18.10.2019.
  3. Uusi puu palkitsi havusellusta valmistetun elintarvikekalvon ja kolme muuta innovaatiota - biotalousinnovaatioilla nostetaan metsäalan jalostusarvoa Tekniikka&Talous. 13.11.2019. Viitattu 27.8.2019.
  4. Miljoonarahoitus uudenlaiselle muovin korvaajalle Suomen Yrittäjät. 6.5.2019. Viitattu 27.8.2019.
  5. Puumuovia kehittävä suomalainen Startup-yritys Woodly kiinnosti sijoittajia Salkunrakentaja. 10.5.2019. Viitattu 27.8.2019.
  6. Wipak wipak.com. Viitattu 23.9.2019.
  7. Woodly ja Wipak aloittivat yhteistyön pakkauskalvoissaArkistoitu kopio packnews.se. Arkistoitu 25.9.2019. Viitattu 23.9.2019.

    Aiheesta muualla

    Luokat

    Suunnittelu ja innovaatio

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.