Wolfsschanze

Führerhauptquartier Wolfsschanze (suom. Johtajan päämaja Sudenpesä) oli koodinimi, jota käytettiin Adolf Hitlerin Itä-Preussissa sijainneesta päämajasta toisen maailmansodan aikana.

Martin Bormannin bunkkerin jäännökset

Päämajan jäännökset sijaitsevat nykyisen Puolan alueella lähellä Kętrzynia (saks. Rastenburg), joka oli sodan aikana osa Saksan Itä-Preussin maakuntaa. Kyseisestä alueesta tuli osa Puolan kansantasavaltaa sodan päätyttyä. Wolfsschanze koostui joukosta bunkkereita ja rakennuksia metsäisellä alueella ja se oli ympäröity monimutkaisilla piikkilangoin vahvistetuilla puolustusrakennelmilla. Alueella oli myös lentokenttä. Päämaja rakennettiin vuonna 1941 operaatio Barbarossaan ja se hylättiin vasta 1944 puna-armeijan lähestyessä Itä-Preussia. Hitler saapui alueelle ensimmäistä kertaa Barbarossan aattona 21. kesäkuuta 1941 ja poistui sieltä viimeisen kerran 22. marraskuuta 1944. Sodan aikana hän oleskeli Wolfsschanzessa yli 800 päivää. Hitleriä vastaan tehty murhayritys tehtiin 20. heinäkuuta 1944 juuri päämajassa.

Räjähteiden määrä oli valtava, kun saksalaiset yrittivät tuhota bunkkerit sudenpesässä. Räjähteet liikuttivat bunkkerin kattoa, joka on kaksi metriä paksua teräsbetonia.
Paremmin säilynyt Sudenpesän bunkkeri.

Sudenpesä kärsi huomattavia vaurioita saksalaisten perääntyessään suorittamissa räjäytyksissä. Hitlerin mielestä päämaja oli liian arvokas jätettäväksi ehjänä venäläisten käsiin. Puolan armeija raivasi vuosina 1945–1956 aluetta ympäröiviltä laajoilta miinakentiltä noin 54 000 miinaa, ja nykyisin siellä toimii ympäri vuoden avoinna oleva museo. Vaurioistaan huolimatta Sudenpesä on ollut suosittu matkailukohde, ja siellä on myös Hitlerin murhaa yrittäneille pystytetty muistomerkki.

Hitlerin itsestään käyttämä lempinimi oli sutta tarkoittava Wolf. Hän alkoi käyttää nimeä 1920-luvun alkupuolella ja hänen lähipiirinsä käytössä se pysyi sodan loppuun. Useilla muillakin Hitlerin käyttämillä päämajoilla, muun muassa Wolfsschluchtilla (”Sudenrotko”) Belgiassa ja Wehrwolfilla (”Ihmissusi”) Ukrainassa, on sama liite. Myös etymologiassa hänen etunimensä Adolf johdetaan sanasta wolf, joka on nykyaikainen muoto muinaisgermaanisesta nimestä Adelwolf, ”jalo susi”.

Aiheesta muualla

  • Wolf´s Lair. Hitler´s Head Quarters. Turisti-info. Wilczy Szaniec. (englanniksi). Viitattu 23.7.2014.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.