William Tierney Clark

William Tierney Clark (23. elokuuta 1783 Bristol, Englanti22. syyskuuta 1852 Lontoo, Englanti) oli englantilainen insinööri, joka suunnitteli erityisesti siltoja. Hän oli ensimmäisiä riippusiltojen suunnittelijoita.

William Tierney Clark

Clark aloitti paikallisen myllynrakentajan harjoittelijana, eteni sen jälkeen konsultoivaksi insinööriksi ja muutti Lontooseen. Hän työskenteli vuodesta 1811 West Middlesex Waterworks Companyn palveluksessa.

Clark suunnitteli ensimmäisen Lontoon Thamesin ylittävän sillan, Hammersmithin sillan, joka avattiin käyttöön 1827. Muita hänen suunnittelemiaan siltoja ovat riippusilta Marlowin silta Thamesin yli sekä Norfolkin silta yhdessä Samuel Brownin kanssa. Norfolkin silta ylittää Adurjoen Shoreham-by-Seassa West Sussexissa, ja se avattiin 1834, mutta 1923 sen tilalle rakennettiin uusi silta.

Széchenyin ketjusilta, Budapest

Kansainvälisesti tunnetuin suunnittelutyö on Széchenyin ketjusilta, joka ylittää Tonavan Budapestissa Unkarissa. Marlow'n silta on lähes samanlainen mutta pienempi prototyyppi. Tierney Clark suunnitteli sen 1839, ja rakentamista valvoi Budapestissa skotlantilainen Adam Clark (ei sukua). Silta avattiin 1849.

Tierney Clarkin nimiin on pantu myös Highamin ja Frindsburyn välinen tunneli lähellä Rochesteria Pohjois-Kentissä, ja se oli tarkoitettu Thamesin ja Medwayn välisen kanavan käyttöön. Kanavasta ei kuitenkaan tullut menestystä, mutta se otettiin käyttöön Gravesendin ja Rochesterin väliselle rautatielle.

Tierney Clark asui ja kuoli Hammersmithissa Länsi-Lontoossa. Hänen muistomerkissään paikallisessa seurakunnan kirkossa St Paul’sissa on kuva läheisestä sillasta. Budassa on hänelle nimetty katu, ja Unkarin konsultti-insinöörit ja arkkitehdit myöntävät vuosittain hänen kunniakseen perustetun palkinnon Tierney Clarkin insinööripalkinnon.

Ensimmäinen Hammersmithin silta, kuva vuodelta 1827.
Marlow'n silta

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.