Wikimedia Foundation

Wikimedia Foundation Inc. (Wikimedia-säätiö) on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen organisaatio, joka hallinnoi Wikipediaa ja muita sisällöltään vapaita hakuteosmaisia hankkeita.[2] Se rahoittaa toimintansa lahjoituksilla. Organisaation päätoimisto sijaitsee San Franciscossa, Kaliforniassa, ja sen toiminta perustuu Floridan osavaltion lakeihin. Foundationissa ei ole jäseniä, vaan ainoastaan säädökset ja johtokunta.

Wikimedia Foundation Inc.
Yritysmuoto säätiö
Perustettu 20. kesäkuuta 2003
Perustaja Jimmy Wales
Toimitusjohtaja Maryana Iskander
Avainhenkilöt Jimmy Wales, emeritus-puheenjohtaja[1]
Kotipaikka San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat
Toimiala vapaat, avointen sisältöjen, wikiperustaiset internet-projektit
Tuotteet Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks (sisältäen Wikijuniorin), Wikisource, Wikimedia Commons, Wikispecies, Wikinews, Wikivoyage, Wikiversity, Wikidata, Wikimedia Incubator ja Meta-Wiki
Liikevaihto n. 162,9 miljoonaa dollaria (2021)
Henkilöstö noin 550 työntekijää ja alihankkijaa (syyskuu 2022)
Kotisivu wikimediafoundation.org

Wikimedia Foundationin hallinnoimia wiki-hankkeita ovat Wikipedia, Wikidata, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks (ml. Wikijunior), Wikisource, Wikimedia Commons, Wikispecies, Wikinews, Wikiversity, Wikimedia Incubator ja Meta-Wiki. Englanninkielinen Wikipedia sijoittuu kymmenen eniten vieraillun nettisivun joukkoon maailmanlaajuisesti.

Yhteistyö

Wikimedian jaostot (chapters) ja käyttäjäryhmät (user groups) vuonna 2015.

Wikimedialiikkeen yhteistyökumppanit ovat itsenäisiä, mutta muodollisesti tunnustettuja ryhmiä joiden tavoitteena on työskennellä yhdessä Wikimedialiikkeen tukemiseksi. Wikimedia Foundationin johtokunta on vahvistanut kolme aktiivista liikkeen yhteistoiminnan mallia: jaostot (chapters), temaattiset organisaatiot ja käyttäjäryhmät (user groups). Liikkeen yhteistyökumppaneiden tarkoituksena on organisoida ja osallistua Wikimedialiikkeen toimintaan ja tukemiseen, kuten alueellisiin konferensseihin, yleisötyöhön, muokkaustapahtumiin, hackathoneihin, tiedottamiseen, toimintalinjan edistämiseen, GLAM-osallistumiseen ja Wikimaniaan.[3][4]

Foundationin hallitus tunnustaa jaokset ja temaattiset organisaatiot. Wikimedia Foundation hyväksyy yhteistyökumppanit, mutta ne ovat itsenäisiä siitä, eikä niillä ole laillista hallintaa tai vastuuta Wikimediaprojekteihin.[5]

Hankkeet

Wikimedian hankkeille on yhteistä wiki-pohjaisuus. Ne toimivat internet-sivustoina, joiden sisältö on vapaasti toimitettavissa, ja käyttävät MediaWiki-ohjelmistoa. Useimmat on tarkoitus tehdä kaikille kielille. Suomenkieliset hankkeet ovat:

Suomeksi ainakin vielä perustamattomat Wikimedian hankkeet ovat:

Yksi hanke on suunnitteluvaiheessa: Wikijunior tekee 8–11-vuotiaille suunnattuja luonnontieteellisiä painotuotteita.

Katso myös

Lähteet

 1. Cbrown1023: Board of Trustees 23.7.2008. Wikimedia Foundation. Viitattu 16.8.2008. (englanniksi)
 2. Rogers, Jacob & Aragao de Carvalho, Thais Lina: Wikimedia Foundation supports net neutrality protections for California Freely Sharing the Sum of All Knowledge. 11.9.2018. Medium. Viitattu 23.11.2018. (englanniksi)
 3. Wikimedia movement affiliates meta.wikimedia.org.
 4. Wikimedia movement affiliates/Models - Meta meta.wikimedia.org.
 5. Affiliations Committee meta.wikimedia.org.

  Aiheesta muualla

  Wikimedia

  Suomenkieliset Wikipedian sisarhankkeet:

  Sisarhankkeet, joilla on suomenkielinen etusivu:

  Muiden sisarhankkeiden etusivu:

  Muita:

  • Wikipedia:Wikimedia Suomi, Suomessa toimiva Wikimedia Foundationin kumppaniyhdistys eli jaosto (Chapter)

  Muut

  This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.