Wedel

Wedel on kaupunki Pinnebergin piirikunnassa Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Pohjois-Saksassa. Se sijaitsee välittömästi Hampurin länsipuolella Elben pohjoisrannalla. Vastarannalla on Ala-Saksin osavaltio.

Wedel
vaakuna
vaakuna

Wedel

Koordinaatit: 53°35′N, 9°42′E

Valtio Saksa
Osavaltio Schleswig-Holstein
Piirikunta Pinneberg
Pinta-ala
  Kokonaispinta-ala 33,8 km²
Korkeus 8 m
Väkiluku (2018) 33 547
  Väestötiheys 992 as./km²
Postinumero 22880
Suuntanumero(t) 04103









Wedelin sijainti Pinnebergin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Schleswig-Holsteinin osavaltiossa.

Maantiede

Wedel sijaitsee Hampurin metropolialueella Schleswig-Holsteinin eteläosassa noin 20 kilometriä Hampurin keskustasta länteen.[1] Wedel on kauttaaltaan alavaa ja sen keskusta nivoutuu yhteen Hampurin läntisten kaupunginosien kanssa. Luoteen suuntaan pitkin Elben pohjoisrantaa asutus sitä vastoin on suhteellisen harvaa.

Historia

Ensimmäinen asiakirjamaininta Wedelistä on vuodelta 1212. Paikkakunnalla järjestettiin suuria karjamarkkinoita, jotka ylläpitivät paikallista talouselämää ja loivat vaurautta keskiajalta aina 1700-luvulle. Tuolloin pystytetty Rolandin patsas on nykyisin Wedelin tunnusmerkki.[2] Tulipalo tuhosi Wedeliä maaliskuussa 1731 ja syyskuussa 1837. Wedel sai kaupunkioikeudet 3. joulukuuta 1875. Schulaun kylä liitettiin Wedeliin 1909. Schulausta on ensimmäinen asiakirjamaininta vuodelta 1419.

Kansallissosialismin aikana Wedelissä toimi Neuengammen keskitysleirin sivuleiri. Maaliskuussa 1943 britit tuhosivat suuren osan Wedelin keskustaa ilmaiskullaan. Toisen maailmansodan jälkeen Wedelin väkiluku moninkertaistui.

Kulttuuri

Marktplatz

Wedelistä käsin operoi Theaterschiff Batavia, jossa on 70-paikkainen sali.[3] Kaupungissa on tavanomaisen kaupunginmuseon lisäksi taidemuseo Ernst-Barlach-Museum Wedel, taiteilija Barlach oli syntynyt Wedelissä.

Wedelin Roland-patsas, Wedeler Roland, on alkuaan vuodelta 1558. Tarun mukaan Roland oli Kaarle Suuren palveluksessa ja kuoli taistelussa Pyreneillä vuonna 778. Rolandiin liittyy eeppinen runoelma Rolandin laulu. Vastaavia patsaita on myös muualla Saksassa.[4]

Wedelin historiallista arkkitehtuuria edustaa muun muassa arkkitehti Hermann Seebeckin suunnittelema punatiilinen Hotel Elbburg vuodelta 1913.

Talous ja liikenne

Wedelissä on muun muassa lääketeollisuuden yrityksiä. Hampurin kaupunkijunajärjestelmä, S-Bahn Hamburg, ulottuu Wedelin rautatieasemalle. Maantieliikenteen pääväylä on Bundesstraße 431, joka vie Hampurista luoteeseen Albersdorfiin. B 431 ja BAB 7 risteävät Wedelin itäpuolella. Elben yli on lauttaliikennettä.

Lähteet ja viitteet

  1. Entfernung von Wedel (Holstein), Schleswig-Holstein, Deutschland nach Hamburg, Deutschland Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 30.4.2020.
  2. Wedel – Brücke zwischen Hamburg und Holstein Wedel.de. Stadt Wedel. Viitattu 30.4.2020.
  3. Das Herz der Batavia – das Theater Batavia-wedel.de. Viitattu 30.4.2020.
  4. Der Roland - das Symbol der Stadt Wedel Wedel.de. Stadt Wedel. Viitattu 30.4.2020.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.