Vorwärts
Vorwärts (”Eteenpäin”) on Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen pää-äänenkannattaja, jota julkaistiin Berliinissä vuosina 1891–1933 Hallen puoluekokouksen päätöksellä. Sen edeltäjä oli vuonna 1884 perustettu Berliner Volksblatt. Nykyään Vorwärts on kuukausijulkaisu, joka postitetaan kaikille SPD:n jäsenille.
Vorwärtsin alkuaikoina sen kirjoittajakuntaan kuului muun muassa Friedrich Engels. Lehti tuki menševikkejä Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen jakautumisen jälkeen. Se julkaisi Trotskin kirjoittamia artikkeleja, mutta ei Leninin.
Ensimmäisen maailmansodan alkuvuosina Vorwärts ei tukenut Saksan hallitusta vaan kannatti pasifismia. Tämä oli SPD:n linjan vastaista, mutta vuonna 1916 päätoimittajavaihdoksen jälkeen lehti ohjattiin takaisin puolueen linjalle. Vorwärts vastusti Lokakuun vallankumousta ja kannatti parlamentaarisen järjestelmän luomista Saksaan.
Vuonna 1923 Vorwärts määrättiin maksamaan kuusi miljoonaa markkaa Adolf Hitlerille, koska lehdessä oli väitetty että Hitler saa rahoitusta ”Amerikan juutalaisilta ja Henry Fordilta”.[1]
Natsivallan aikana SPD oli kielletty eikä lehteä voitu julkaista Saksassa, vaan toimitus siirrettiin Tšekkoslovakiaan ja vuonna 1938 Pariisiin, missä lehti lakkautettiin vuonna 1940 Ranskan saksalaismiehityksen alettua.
Vuonna 1948 Vorwärts perustettiin uudelleen ja nykyään sen levikki on noin 410 000 ja lukijamäärä noin 810 000. Päätoimittaja on Karin Nink, ja irtonumero maksaa 2,50 euroa.[2]
Lähteet
Aiheesta muualla
- Vorwärtsin verkkosivusto (saksaksi)