Virtain pataljoona
Virtain pataljoona alias Pataljoona Hallström oli valkoisten armeijan Hjalmarsonin osastoon kuuluva joukko-osasto Suomen sisällissodassa. Pataljoonan komentajana oli ruotsalainen luutnantti Erik Hallström. Pataljoona liitettiin myöhemmin Pohjois-Pohjanmaan rykmentin 3. pataljoonaksi.
Pataljoonan muodostaminen
Pataljoona muodostamisen ja harjoittamisen sai tehtäväkseen entinen tsaarin armeijan ratsuväen eversti Viljo Forssell eversti Martin Wetzerin käskystä helmikuun lopulla vuonna 1918. Virroille saavuttuaan Forssell jakoi saatavilla olevan miehistön neljään komppaniaan. Erityiskomppanian aseman sai Ähtäriläisiä vaapaaehtoisia johtanut jääkäri Ahtiainen, loput kolme komppaniaa olivat koottu Virtain ja Ruoveden asevelvollisista ja vapaaehtoisista miehistä. Lisäksi pataljoona sai kolme konekivääriä joita johtamaan määrättiin komppanianpäälliköksi jääkäri Kauppinen. Eversti Forssell oli tarkoitus nimittää näin muodostamansa pataljoonan komentajaksi, mutta hän luovutti pataljoonan komentajuuden 7. maaliskuuta 1918 ruotsalaiselle vapaaehtoiselle luutnantti Erik Hallströmille, joka oli kunnostautunut aikaisemmin muun muassa Saksan armeijassa. Erik Hallström oli entuudestaan tuttu suomalaisille jääkäreille olihan hän ollut Jääkäripataljoona 27:ssä päällystö- ja ohjaustoimissa. Virtain pataljoonaa kutsuttiin myös nimellä Hallstömin pataljoona.[1]
Joukko-osastot
- 1. komppania
Päällikkö: jefreitteri Karl Rafael Dahlman.
- 2. komppania
Päällikkö: jääkäri Kosti Johannes Pollari (siirrettiin Porin rykmentin 2. pataljoonaan).
- 3. komppania
Päällikkö: jefreitteri Antti Oskar Ahtiainen.
- 4. komppania
Päällikkö: jääkärivaravääpeli Jaakko Nikolai Rannanjärvi (kaatui 25. maaliskuuta 1918 Ylöjärvellä).
- Konekiväärikomppania
Päällikkö: jääkärivänrikki Arvo Kosti Kauppinen.
- Komppaniassa palvelleet Saksan jääkärit: jääkärialiupseeri Juho Heikki Junttila.
Lähteet
- Donner, Svedlin ja Nurmio (toim.): Suomen Vapaussota I–VIII, Gummerus oy Jyväskylä 1927.
- Puolustusministeriön Sotahistoriallisen toimiston julkaisuja IV: Suomen jääkärien elämäkerrasto, WSOY Porvoo 1938.
- Ignatius, Theslöf, Palmén, Grotenfelt, Nordenstreng ja Soikkeli (toim.): Suomen vapaussota 1918 osat V ja VI, Otava Helsinki 1925.
- Sotatieteen Laitoksen Julkaisuja XIV: Suomen jääkärien elämäkerrasto 1975, Vaasa 1975 ISBN 951-99046-8-9.
Viitteet
- Suomen vapaussota 1927: 229-230.