Virnasara

Virnasara (Carex pilulifera) on sarakasvien heimoon kuuluva kasvilaji. Virnasara voidaan jakaa kahteen alalajiin: euroopanvirnasara (Carex pilulifera subsp. pilulifera) ja azorienvirnasara (Carex pilulifera subsp. azorica). Näistä kahdesta Suomessa esiintyy nimialalajia euroopanvirnasaraa.

Virnasara
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: pilulifera
Kaksiosainen nimi

Carex pilulifera
L.

Katso myös

  Virnasara Wikispeciesissä
  Virnasara Commonsissa

Virnasaran ensimmäinen Ruotsissa julkaistu havainto on Tukholmasta 1700-luvun lopulta[1].

Ulkonäkö

Virnasara on voimakkaasti mätästävä, ja mättäät voivat olla melko kookkaitakin. Alimmat lehtitupet ovat väriltään harmahtavia, ja lehdet ovat sileitä sekä tasaisia.[1]

Virnasara on erilaistähkäinen saralaji, ja sen kukintona oleva tähkistö koostuu yleensä yhdestä hedetähkästä sekä 1–3 emitähkästä. Hedetähkä on tähkistössä ylinnä. Emitähkät ovat tiiviisti, muodoltaan pyöreitä ja kooltaan melko pieniä. Emikukat ovat kolmeluottisia. Kukinnon tukilehti on tähkistöä lyhyempi. Tähkäsuomut ovat vaaleanruskeita ja niissä on vihreä keskisuoni. Pullakot ovat pieniä, pyöreitä ja karvakärkisiä.[1]

Elinympäristö ja levinneisyys

Virnasara kasvaa tyypillisesti kuivilla ja paahteisilla paikoilla, kuten erilaisilla kallioilla, mäenrinteillä ja nummilla[1]. Virnasara on melko yleinen eteläisessä ja keskisessä Ruotsissa[1]. Suomessa virnasaraa kasvaa yleisesti Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa[2] eli niin sanotulla vuokkovyöhykkeellä.

Lähteet

  1. Den virtuella floran: Pillerstarr (Carex pilulifera) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 4.1.2017. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Virnasara (Carex pilulifera) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 4.1.2017.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.