Vesisärötys

Vesisärötys eli hydraulinen murtaminen (engl. hydraulic fracturing) on menetelmä, jolla porataan fossiilisia energiavaroja (maakaasua, liuskekaasua, liuskeöljyä) 1–2 kilometrin syvyydessä olevista liuskekivihuokosista, öljyliuskeesta. Vesisärötyksellä voidaan tuottaa myös geotermistä energiaa.[1] Menetelmä vaatii paljon vettä ja kuluttaa paikallisia vesivaroja. Se on aiheuttanut myös pohjavesien pilaantumista.[2] Menetelmässä maahan porataan 1–2 kilometriä syvä pystysuora reikä. Siihen pumpataan suurella paineella vettä, hiekkaa ja kemikaaleja, jolloin kova paine lohkoo huokoista kiveä ja kaasu irtoaa.[3]

Vesisärötyksen periaate

Ympäristövaikutukset

Liuskekaasu- ja liuskeöljyesiintymät ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta niitä on ruvettu hyödyntämään vasta 2000-luvulla. Syynä on teknologian kehittyminen taloudellisesti kannattavaksi. Suuri mullistus on meneillään Yhdysvalloissa, joka on nykyisin kaasun suhteen omavarainen.

EU:n tekemän selvityksen mukaan liuskekaasun hiilidioksidipäästöt ovat tuotettua energiamäärää kohden laskettuna hiukan suuremmat kuin perinteisen maakaasun, mutta jopa puolet pienemmät kuin kivihiilen tuottamat päästöt.[2] Ilmaston kannalta kivihiilen poltto on näin ollen liuske- ja maakaasun polttoa haitallisempaa.

Vesisärötys itsessään tuhoaa luontoa porausalueelta, ja on saattanut jopa aiheuttaa maanjäristyksiä erityisesti johtuen runsaan jäteveden pumppaamisesta huokoisiin kivilajeihin kuten kalkkikiveen. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Oklahomasta näyttää tulleen erityinen maanjäristysriskialue.[4][5] Suurin vaikutus vesisärötyksellä on pohjavedelle. Yhdysvaltojen Wyomingissa pohjavedestä on löytynyt samoja kemikaaleja, joita vesisärötyksessä käytetään, ja osa niistä on myrkyllisiä tai syöpää aiheuttavia. Vaikka Yhdysvallat panostaa menetelmään voimakkaasti, monet maat ja osavaltiot ovat kieltäneet tai keskeyttäneet vesisärötyksen käyttämisen alueellaan.[2]

Katso myös

Lähteet

  1. Vesisärötyksellä geotermistä energiaa (Arkistoitu – Internet Archive)21.10.2013 Tekniikka % Talous
  2. Onnela, Tua: Liuskekaasu pitää kulutusjuhlaa yllä. Demokraatti, 2013, nro 21.3.2013, s. 10-11. Helsinki: Kust Oy Demari. ISSN 2242-6892.
  3. Saksa, Markku: USA kaivaa rikkauksia jalkojensa alta. (Kolumni) Taloussanomat, 24.3.2010. Artikkelin verkkoversio.
  4. Darryl Fears: Firing fracking wastewater into the earth likely triggered Okla.'s many earthquakes The Washington Post. 3.6.2014. Viitattu 3.4.2016. (englanniksi)
  5. Joel Achenbach: 7 millions Americans at risk of man-made earthquakes, USGS says The Washington Post. 28.3.2016. Viitattu 3.4.2016.

    Aiheesta muualla


    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.