Vesipelastus

Vesipelastuksen eli VEPEn tarkoituksena on ohjata koiraa toimimaan vedessä.

Landseereja vesipelastustehtävissä
Landseereja voidaan käyttää vesipelastustehtäviin

Vesipelastus on alun perin landseer- ja newfoundlandinkoirarotuisille koirille kehitetty rodunomainen koe, jonka tarkoituksena on ylläpitää kyseisten rotujen uintitaitoa sekä pelastusvaistoa. Vesipelastustaipumus on näiden rotujen käyttöominaisuus. Fixed action patterns, joka on ns. sisään"hakattu" käyttäytymismalli jostakin ärsykkeestä ajaa koiria toimimaan, niin, että esineitä kuten vene, taikka hukkuva noudetaan veden varasta. Tämä käytösmalli on usein hyvin voimakas, kun koira saa rodulleen ominaisen ympäristön ja pääsee käyttämään hyvissä olosuhteissa taitojaan. Koemuotoinen vesipelastus on yleistynyt monien muidenkin rotujen pariin, sillä siihen voidaan koira kouluttaa. Landseer ja newfoundland vaatii ohjaamista, jotta liikkeet toimisivat ihmisten laatimien koesääntöjen mukaisesti. Luonnostaan tämän rotuiset koirat ovat kautta aikojen pelastaneet ihmisiä veden varasta, toimien kalastajien apuna myös verkkojen nostoissa.

Vesipelastus -kokeita on järjestetty Englannissa jo 1800 -luvulla, jolloin ne tunnettiin nimellä "Watertrial" -kilpailu. Kokeiden tarkoituksena oli, kuten nykyäänkin, testata koirien halua/vaistoa toimia vedessä sekä pelastaa vedestä.

Suomeen vesipelastuskoe rantautui vuonna 1989. Virallinen koemuoto vesipelastuksesta tuli vuonna 1992. Ensimmäinen vesipelastusvalio oli saksanpaimenkoira Tafuterryn Cerry l. Bertta (13.10.1991- 29.06.2001). [1]

Kuka lajia voi harrastaa

Lajin harrastaminen on mahdollista miltei minkärotuisen koiran kanssa tahansa. Muutama seikka kuitenkin pitää ottaa huomioon:

  • koiran tulee fyysisiltä ominaisuuksiltaan olla sellainen, että se pystyy hinaamaan veneen/hukkuvan rantaan myös kovassa tuulessa.
  • koira tulee uida mielellään, sille vesi pitää olla mieluinen elementti.
  • koiran tulee olla sosiaalinen. Se ei saa missään nimessä olla arka, epäluuloinen tai jopa aggressiivinen muita ihmisiä tai koiria kohtaan.
  • koira tulee olla hallinnassa. On suotavaa, että perustottelevaisuus on kunnossa.

Vesipelastus on laji, jossa takuuvarmasti kastuvat ainakin ohjaaja ja kouluttaja sekä joskus jopa koirakin.

Vesipelastus kokeet

Kokeessa on viisi erilaista luokkaa:

  • Soveltuvuuskoe: järjestetään ALOkas luokan sääntöjen mukaan 12 kk täyttäneille koirille. Landseerien ja Newfoundlandinkoirien ei tarvitse suorittaa soveltuvuuskoetta. Luokka on tarkoitettu muunrotuisille FIN-rekisteriin rekisteröidyille koirille. Luokka tulee suorittaa hyväksytysti, jotta saa oikeuden kisata muissa virallisissa vesipelastuskokeen koeluokissa. Soveltuvuuskokeeseen voi osallistua vain kolme kertaa, jos soveltuvuuskoetta ei suoriteta hyväksytysti viimeistään toisella kertaa ei koiralla tämän jälkeen ole enää oikeutta kilpailla virallisissa vesipelastuskokeissa. Soveltuvuuskoe on suoritettu hyväksytystä, kun koira saavuttaa 60 pistettä (max. 100 pist.)
  • Junioriluokka: Landseer / Newfoundlandinkoirille 6-12kk. Luokka on epävirallinen.
  • Alokasluokka: koirille jotka ovat täyttäneet 12kk ja jotka eivät ole saaneet kahta palkintoa alokasluokassa.
  • Avoinluokka: koirille, joilla on kaksi 1.tulosta alokasluokasta. Liikkeet ovat erilaisia,kuin alokasluokassa.
  • Voittajaluokka: koirille, joilla on kolme 1.tulosta avoimesta luokasta.Liikkeet ovat erilaisia,kuin muissa luokissa.

Vesipelastusvalionarvon (FIN VPVA) koira saa, kun sillä on kolme 1.tulosta voittaja luokasta,kahdelta eri tuomarilta ja vähintään 2.palkinto avoimenluokan laatuarvostelussa näyttelyissä.

Lähteet

  1. Vepe valiot (Arkistoitu – Internet Archive)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.