Vesa Varrela
Vesa Varrela (5. maaliskuuta 1957 Turku – 29. heinäkuuta 2021) oli suomalainen teollinen muotoilija.[1] Hän oli koulutukseltaan taiteen maisteri ja työskenteli niin muotoilijana, lasitaiteilijana, kuvanveistäjänä, näyttelyarkkitehtina kuin kuraattorinakin.
Varrelan monipuolinen ura kesti yli kolmenkymmentä vuotta: hän toimi suunnittelu-, näyttelyarkkitehtuuri- ja opetustehtävissä. Näyttelyarkkitehtina hän toimi lukuisissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Hän myös visualisoi ja lavasti nykytanssia, suunnitteli kuoseja ja kankaita, tekstiilituotteita kotiin sekä keittiöön.
Hän toimi myös Tiedekeskus Heurekan muotoilijana ja näyttelysuunnittelijana, Taideteollisen korkeakoulun lasitaiteen opettajana, Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksen rehtorina sekä Tampereen ammattikorkeakoulun yliopettajana ja koulutusjohtajana. Varrela koulutti taiteilijoita sekä muotoilijoita sekä suunnitteli koulutusta, mm. Taideteollisessa korkeakoulussa, Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa, Lahden muotoiluinstituutissa, Hämeen ammattikorkeakoulussa sekä luennoi omasta taiteestaan lukuisissa tapahtumissa, työpajoissa, yliopistoissa sekä korkeakouluissa ympäri maailmaa.
Varrela toimi vuosina 2014–2016 Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijana Pirkanmaalla alanaan visuaalisten taiteiden — kuvataiteen, muotoilun, taideteollisuuden sekä prosenttitaiteen — edistäminen.[2]
Julkisten tilojen erilaisia tilausteoksia Varrela teki viitisentoista, osallistui taiteilijana Valtion taideteostoimikunnan kutsukilpailuun ja toimi asiantuntijana useissa hankkeissa, mm. tuomariston jäsenenä taideteoskilpailuissa, tontinluovutus- ja asuinalueiden taideohjelma-kilpailuissa — yhtenä viimeisistä töistä kutsuttuna asiantuntijana valmistelemassa Tampereen kaupungin julkisen taiteen periaatteet-ohjelmaa. Vuodesta 2017 hän oli Tampereen kaupungin julkisen taiteen ohjausryhmän sekä raitiotien taiteen asiantuntijaryhmän jäsen 2017-2020.
Varrela järjesti yli 30 yksityisnäyttelyä ja osallistui 150 yhteisnäyttelyyn, ja hänen teoksiaan on lukuisissa kokoelmissa sekä useissa museoissa ja kokoelmissa niin Suomessa kuin ulkomailla.
Vesa Varrela sai mm. Suomen Kulttuurirahaston vuosiapurahan, valtion 5-vuotisen taiteilija-apurahan, ja hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi.
Vuoden 2020 alusta alkaen Varrelalle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke.[3]
Varrela oli mm. Modus ry:n ja Taiteilijat O ry:n perustajajäsen, hän toimi useissa muotoilun ja taiteen luottamustoimissa, hallitusjäsenenä ja järjestöjen puheenjohtajana: Tampereen taiteilijaseura, Taiko ry, Ornamo, Modus ry, Pirkanmaan taidetoimikunta sekä valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta 2017–2018. Syksyllä 2018 hän oli kutsuttuna kansainvälisen Stanislaw Libensky Award -kilpailun tuomariston puheenjohtajana Prahassa Tšekin tasavallassa.
Lähteet
- Leppäniemi, Ilari: Tamperelainen taiteilija Vesa Varrela on kuollut – ”Hän jättää jäljen Suomen muotoiluhistoriaan.” Aamulehti. 29.7.2021. Viitattu 29.7.2021.
- Vesa Varrela aloittaa Pirkanmaan visuaalisten taiteiden läänintaiteilijana. Taike. 2013. Arkistoitu 27.9.2020. Viitattu 7.11.2020.
- Taiteen edistämiskeskus jakoi 61 ylimääräistä taiteilijaeläkettä – katso lista. Iltasanomat. 2020. Viitattu 7.11.2020.