Verkkopeli

Verkkopeli tarkoittaa nykyisin internetin välityksellä pelattavaa videopeliä. Verkkopelejä voi pelata yksin tai muiden kanssa moninpelinä. Verkkopelien historia voidaan jäljittää suurtietokoneille kehitettyihin MUD-peleihin. Ennen internet-yhteyksien yleistymistä verkkopelit olivat usein vain lähiverkossa (LAN) pelattavia. Ensimmäisiin verkotettuihin videopeleihin lukeutuu Maze War (1974).

Nykyisin osa verkkopeleistä on verkkoselaimessa toimivia, osa maksullisia tai mikromaksullisia ilmaispelejä ja osan joutuu lataamaan tietokoneelle itse. Verkkopeli itsessään ei tarkoita pelin lajityyppiä vaan kyse on teknisestä käsitteestä. Verkkopeleinä pelattaviin peleihin kuuluvat muun muassa ensimmäisen persoonan ammuntapelit, roolipelit, strategiapelit, taistelupelit ja avaruuslentosimulaattorit.

Eräitä suosittuja verkkopelejä ovat muun muassa World of Warcraft, Guild Wars, Counter-Strike, Lord of the Rings Online, Team Fortress 2, Day of Defeat: Source, Dota 2, ja League of Legends. Monissa verkkopeleissä on myös mahdollisuus keskustella muiden pelaajien kanssa.

Useissa yksinpelattavissa videopeleissä tulee mukana myös verkkomoninpelimahdollisuus. Tällaisia pelejä ovat muun muassa Crysis ja Halo-sarja. Joissakin peleissä moninpelimahdollisuus on sisäänrakennettuna samaan ohjelmaan, mutta se voi myös sisältyä erilliseen ohjelmaan.

Verkkopelien ongelmana ovat usein huijaavat pelaajat. Huijaaminen videopeleissä mielletään pelaajien kesken törkeäksi ja usein se suo huijaajalle etulyöntiaseman muihin pelaajiin verrattuna. Esimerkkejä huijauksista ovat wallhack, joka mahdollistaa näkemisen seinien ja muiden objektien läpi, ja varsinkin vanhemmista Counter-Strike -peleistä tuttu aim-bot, jonka avulla huijari saa valitsemansa aseen tähtäämään automaattisesti vihollishahmon päähän.

Verkkopelien ongelmana on toisinaan myös liian suuri palvelinliikenne, jolloin palvelimet ovat täynnä eivätkä kaikki pääse pelaamaan. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2012 julkaistun Diablo III:n kanssa.

Verkkopelin pelaamisen laatuun voivat vaikuttaa sekä tarvittava kaistanleveys että viive (latenssi).

Verkkopelejä on julkaistu useimmille alustoille tietokoneille, pelikonsoleille ja käsikonsoleille.

Joitakin elektronisen urheilun kilpailuissa käytettäviä pelejä pelataan verkon välityksellä.

Katso myös

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.