Velttosara

Velttosara (Carex laxa) on sarakasvien heimoon kuuluva kasvilaji. Se on väritykseltään vaaleanvihreä ja sillä on suikertava juurakko. Velttosaran varret kasvavat yksittäin juurakon rönsyistä ja taipuvat ajan mittaan kaarelle. Velttosaran lehdet ovat sileitä sekä vaaleanvihreitä ja lehtien tyvitupet ovat kalvaanruskeita.[2]

Velttosara
Velttosara Kiimingissä
Velttosara Kiimingissä
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: laxa
Kaksiosainen nimi

Carex laxa
Wahlenb.

Katso myös

  Velttosara Wikispeciesissä
  Velttosara Commonsissa

Velttosara on erilaistähkäinen saralaji, ja sen kukinto koostuu yhdestä hedetähkästä sekä yhdestä tai kahdesta emitähkästä. Emitähkät ovat poikkileikkaukseltaan pyöreitä ja roikkuvat erillään toisistaan. Emikukissa on kolme luottia. Tähkäsuomut ovat suunnilleen pullakoiden levyisiä, tylppäkärkisiä sekä väriltään vaalean punaruskeita ja kellertävän keskiosan omaavia. Pullakot ovat väriltään kalvaanvihreitä.[2]

Velttosara kasvaa ravinteikkailla soilla märillä paikoilla, joilla on liikkuvaa pintavettä[2]. Se kasvaa usein harvalukuisena siellä täällä korkeamman kasvillisuuden seassa, jolloin sitä voi olla vaikeaa havaita[2]. Vaaleanvihreän yleisvärityksen, erillään roikkuvien emitähkien sekä leveiden, punaruskeiden tähkäsuomujen perusteella velttosara on kuitenkin helpohkosti erotettavissa muista saralajeista[2]. Suomessa velttosaraa kasvaa harvinaisena pohjoisessa, lähinnä Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa[3], ja velttosara on luokiteltu Suomessa silmälläpidettäväksi (NT) lajiksi.

Velttosaralla voi esiintyä pullakoissa velttosarannokea (Anthracoidea laxae).

Lähteet

  1. Lansdown, R.V.: Carex laxa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.04.2017. (englanniksi)
  2. Den virtuella floran: Slakstarr (Carex laxa) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 14.4.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2015: Velttosara (Carex laxa) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 14.4.2017.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.