Vedenalainen valokuvaus

Vedenalainen valokuvaus on tavallisesti sukeltamisen, pintasukeltamisen tai uinnin yhteydessä tapahtuvaa valokuvaamista siten, että kamera tai vähintäänkin objektiivin etulinssi on veden alla. Etulinssi voi olla myös osittain veden alla ja osittain pinnan yläpuolella, jolloin kuvaan saadaan vedenalaisia ja -päällisiä kohteita yhtä aikaa.

Norjalainen sukelluksen edelläkävijä Odd Henrik Johnsen vedenalaisen kameran kanssa 1960
Valon absorptio eri syvyyksissä

Vedenalaisen valokuvauksen välineet ja kuvaustekniikka poikkeavat normaalista kuvauksesta. Kamera voi olla vedenpitävä tai se on suljettu vedenpitävään, läpinäkyvään suojaan. Syvälle mentäessä auringonvalon pitkät aallonpituudet (kuten punainen ja oranssi) suodattuvat aiheuttaen värien ja kontrastin vähenemisen sini-vihreisiin aallonpituuksiin. Värien vaimeneminen tapahtuu myös vaakasuorassa suunnassa veden alla. Tämän vuoksi kamera pyritään saamaan lähelle kohdetta. Laajakulma- ja makro-objektiivit ovat sopivia vedenalaiseen kuvaukseen. Salamalaitetta käytetään usein lähellä olevien vedenalaisten kohteiden värien esiintuomiseen.

Vedenalainen maisema[1] on vaativa maisemavalokuvauksen kohde.

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

Esimerkki värien muuntumisesta ja värikorjauksista vedenalaisessa kuvauksessa

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.