Varjoankka

Varjoankka (engl. Darkwing Duck) on Disneyn vuosina 19911992 tuottama piirrossarja. Sarja on Ankronikka-sarjan spinoff-sarja. Sarja perustuu Varjoankan ja hänen apurinsa Heimo Huiman seikkailuihin Ankkalan kaupungissa (engl. St. Canard).

Varjoankka
Darkwing Duck

Sarjan suomenkielinen tunnus.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 25 minuuttia
Luoja(t) Disney Television Animation
Pääosissa Jim Cummings
Christine Cavanaugh
Terry McGovern
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Syndikointi
American Broadcasting Company
MTV3
Toon Disney
Esitetty 8. syyskuuta 1991 5. joulukuuta 1992
Tuotantokausia 3
Jaksoja 91
(Luettelot jaksoista)
Tuotanto
Ohjaaja(t) Dale Case
John Kimball
Käsikirjoittaja(t) John Behnke
Rob Humphrey
Jim Peterson
Kevin Campbell
Brian Swenlin
Douglas Langdale
Bill Motz
Bob Roth
Dev Ross
Julia Lewald
Michael Maurer
Ellen Svaco
Colleen Taber
Len Uhley
Duane Capizzi
Jan Strnad
Tuotantoyhtiö(t) Walt Disney Television Animation
Palkinnot
Ehdokkuudet Annie-palkinto (1992)
Daytime Emmy -palkinto (1992)
Young Artist -palkinto (1992)
Aiheesta muualla
IMDb

Sarjan tunnetuin repliikki, joka mainitaan jokaisessa jaksossa on ”Let’s get dangerous!” (suomenkielisessä versiossa ”Ollaan vaarallisia!”).

Sarjan päähenkilöt

Varjoankka (Darkwing Duck) Sarjan päähenkilö, joka suojelee Ankkalaa ilkeiltä rikollisilta. Luonteeltaan (omien sanojensa mukaan) itsekeskeinen ja pateettinen hölmö. Haluaa yleensä pelastaa kaupungin yksin, vaikka joskus onkin pakotettu vastaanottamaan apua muilta. Varjoankka on siviilielämässä nimeltään Urho Sorsimo (Drake Mallard).

Heimo Huima (Launchpad McQuack) Varjoankan apuri ja ehdoton ihailija. Varjoankka tutustuu Heimoon ensimmäisessä jaksossa, kun tämä putoaa hänen lentoverstaansa katosta läpi. Heimon pyynnöistä huolimatta Varjoankka ei vielä tuolloin hyväksy häntä apurikseen. Myöhemmin Heimo kuitenkin vapauttaa Varjoankan vankilasta takuita vastaan, jolloin tämä hyväksyy Heimon apurikseen. Heimo Huima on suunnitellut Varjoankan aluksen, Ukkosvaakun. Heimo on tuttu Ankronikka-piirrossarjasta, jossa hän oli Roope Ankan lentäjä.

Mimosa Aivohanhi (Gosalyn Mallard) Orvoksi jäänyt tyttölapsi, joka asui orpokodissa. Hän pitää urheilusta. Ensimmäisessä jaksossa rikollinen Taurus Bulba yrittää saada Mimosan itselleen, mutta Varjoankka pelastaa hänet. Mimosa ja Varjoankka tutustuvat toisiinsa, ja hän saa olla Varjoankan luona turvassa siihen asti, kunnes Varjoankka saa rikollisen kiinni. Myöhemmin Varjoankka ottaa kuitenkin Mimosan omaksi kasvattilapsekseen.

Turboankka (Gizmo Duck) Ankronikka-piirrossarjasta tuttu henkilö, joka oli Roope Ankan pankkiirina siviilissä, mutta esiintyi myös sankari Turboankkana, joka yritti pelastaa kaupungin rikollisilta. Eräässä jaksossa he tapaavat taistellessaan pahaa Varjoankkaa vastaan, jolloin Varjoankka ja Turbo joutuvat tekemään yhteistyötä, vaikka ensin Turbo luuleekin Varjoankan kuuluvan rikollisiin piireihin hyvin pitkälle sarjan loppua.

Varjoankan vihollisia

  • K.A.N.A (F.O.W.L.); Rikollisjärjestö, jonka jäseninä toimii lintumaisia rikollisia.
  • Megavoltti (Megavolt); Roisto, joka kykenee laukaisemaan sähköshokkeja. Rikollinen nero.
  • Puskajuuri (Dr. Reginald Bushroot); Tiedemies, joka tutki kasveja ja muuttui lopulta itse ankan ja kasvien risteytykseksi. Kykenee manipuloiman kasveja.
  • Nega-Ankka (Negaduck); Varjoankan arkkivihollinen, älykkäin ja vaarallisin. Varjoankan paha versio vaihtoehtoisesta todellisuudesta. Muistuttaa ulkonäöltään Varjoankkaa, mutta asun väritys on erilainen.
  • Kaakatti (Quackerjack); Hullu lelujentekijä ja pelleilijä, joka käyttää leluja rikoksiin. Yleisin niistä on mekaaniset tekohampaat.
  • Litkuliini (The Liquidator); Kaikuääninen vesimassa, joka ilmenee jonkilaisen koiran muodossa. Käyttää mainosmaisia ilmaisuja. Hallitsee vettä.
  • Susiankka
  • Taurus Bulba
  • Teräsnokka (Steelbeak); Järjestö K.A.N.A:n paras agentti, jonka tavaramerkki on teräksestä tehty nokka. Hän johtaa ja käskyttää typeriä keltapukuisia munamiehiä, joilla on päässään silmät peittävä munanmuotoinen kypärä

Muita Disney-hahmoja

Eräässä jaksossa autotien vieressä seisoi mainos, jossa oli kuva Roope Ankasta. Eräässä jaksossa myös televisioruudusta näkyy Tikun ja Takun kasvokuvat. Yhdessä jaksossa Varjoankka ja agentti Turo Pontti matkustavat Vilpert Härskin saarelle, jossa lomailevat muun muassa Karhukopla, Milla Magia ja Kulta-Into-Pii.

Sarja Suomessa

Sarjaa on esitetty 1990-luvun puolivälissä MTV3-kanavalla tekstitettynä, myöhemmin sitä ei ole esitetty uusintana pyynnöistä huolimatta. Sarjan jaksoja suomenkielisellä jälkiäänityksellä on julkaistu koti- ja vuokrakäyttöön tarkoitettuina VHS-kasetteina. Mahdollisesta DVD-julkaisusta ei ole tietoa. Kaapelikanava Toon Disneyllä on esitetty jaksoja sekä suomenkielisellä puheella että tekstitettynä.

Suomessa julkaistut VHS-kasetit

  • Nega-Ankan synty[1]
  • Ankka Vankka Vaarojen[2]
  • Oikeusankat yhtykää![3]
  • Kaikkien Supersarjojen Äiti[4]

Ääninäyttelijät

Listassa näkyy vain osa hahmoista.

Alkuperäiset

 Jim Cummings  Urho Sorsimo / Varjoankka, Nega-ankka  
 Terry McGovern  Heimo Huima  
 Christine Cavanaugh  Mimosa Aivohanhi  
 Hamilton Camp  Turboankka  
 Kath Soucie  Morgana  
 Dan Castellaneta  Megavoltti  

Suomenkieliset

 Antti Pääkkönen  Urho Sorsimo / Varjoankka, Nega-ankka  
 Joonas Myllyveräjä  Heimo Huima, Teräsnokka  
 Katariina Kaitue  Mimosa Aivohanhi, Morgana  
 Konsta Hietanen  Tane Tahmaräpylä  
 Veikko Honkanen  Puskajuuri, Litkuliini  
 Pekka Lehtosaari  Megavoltti  
 Taisto Oksanen  Kaakatti  
 Mikko Kivinen  Teppo Tahmaräpylä  
 Esa Saario  Taurus Bulba, H. Huuhka  

Vastaanotto ja arvostelu

Wizard Magazine listasi vuonna 2001 Varjoankan sijalle 54 laatimassaan kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalla.[5] Se listattiin tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listalle sijalle 93.[6]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Markku Salmi kutsuu Varjoankan suomeksi dubattua VHS-julkaisua Disneyn liukuhihnatuotannoksi ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[7]

Videopeli

Sarjasta tehtiin videopeli nimeltä Darkwing Duck NES-konsolille ja Game Boylle.

Katso myös

Lähteet

  1. DARKWING DUCK. THE BIRTH OF THE NEGADUCK (1993) Elonet. Arkistoitu 20.10.2018. Viitattu 19.10.2018.
  2. DARKLY DAWNS THE DUCK (1993) Elonet. Arkistoitu 20.10.2018. Viitattu 19.10.2018.
  3. JUSTICE DUCKS UNITE (1993) Elonet. Arkistoitu 20.10.2018. Viitattu 19.10.2018.
  4. Varjoankka: Kaikkien Supersarjojen Äiti NES-Retromaailma. 17.2.2016. Radikus. Viitattu 17.2.2016. [vanhentunut linkki]
  5. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. syyskuu 2001. Viitattu 30.6.2009. (englanniksi)
  6. TOP 100 Animated Series (Arkistoitu – Internet Archive) IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
  7. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.