Valvattiemilia

Valvattiemilia (Emilia sonchifolia) on asterikasvien (Asteraceae) heimoon, emilioiden (Emilia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on luultavasti kotoisin Aasian eteläosista, mutta nykyisin se on yleinen rikkaruoho kaikkialla tropiikissa. Lajia on käytetty myös perinteiseen lääkintään ja sen lehdet ovat syötäviä. Toisinaan sitä on myös kasvatettu ravinnoksi, ja lehtiä myydään paikallisilla toreilla erityisesti Jaavan saarella.

Valvattiemilia
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Asteroideae
Suku: Emiliat Emilia
Laji: sonchifolia
Kaksiosainen nimi

Emilia sonchifolia
(L.) DC.

Katso myös

  Valvattiemilia Wikispeciesissä
  Valvattiemilia Commonsissa

Valvattiemilia on yksivuotinen kasvilaji, joka voi kasvaa 10–150 cm korkeaksi. Varsi on kasvutavaltaan pysty ja usein haarova.

Valvattiemilia kasvaa muun muassa joutomailla sekä rikkaruohona viljelyksillä kaikkialla tropiikissa. Sitä on tavattu merenpinnan tasosta aina noin 3000 metrin korkeuteen asti. Laji kasvaa parhaiten alueilla, joiden päivälämpötilat ovat vuosittain +20°C:n ja +30°C:n väliltä, mutta pärjää alueilla, joilla päivälämpötila vaihtelee +10°C:n ja +40°C:n välillä. Sademäärän suhteen laji suosii alueita, joiden vuotuinen sadanta on noin 1000–2000 mm, mutta pärjää alueilla, joiden vuotuinen sadanta on 500–4000 mm väliltä.

Käyttö

Valvattiemilia on kokonaisuudessaan kukat mukaan lukien syötävä, ja sitä voi syödä sellaisenaan tai kypsennettynä. Kasvin lehtiä ja nuoria versoja käytetään vihanneksina sekä riisin lisäkkeinä. Syötäviksi kerättävät lehdet poimitaan kasvista yleensä ennen sen kukintaa.

Ravintokäytön lisäksi valvattiemiliaa on käytetty perinteiseen lääkintään. Muun muassa kasvin lehdistä valmistettua yrttiteetä on käytetty lääkkeenä punatautia vastaan ja juurista valmistettua yrttiteetä lääkkeenä ripuliin.

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.