Valkotonnikala

Valkotonnikala (Thunnus alalunga) on tonnikalojen sukuun kuuluva tonnikalalaji. Sen liha on vaaleampaa kuin muiden tonnikalalajien.

Valkotonnikala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Makrillit Scombridae
Alaheimo: Scombrinae
Tribus: Tonnikalat Thunnini
Suku: Aitotonnikalat Thunnus
Laji: alalunga
Kaksiosainen nimi

Thunnus alalunga
(Bonnaterre, 1788)

Synonyymit
  • Scomber alalunga
  • Thunnus germo
Katso myös

  Valkotonnikala Wikispeciesissä
  Valkotonnikala Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Valkotonnikala kasvaa enimmillään 140 cm pitkäksi ja 60 kg:n painoiseksi. Sen selkä, pyrstöevä ja selänpuoleiset eväkkeet ovat tummansinisiä, kyljet, vatsa, toinen selkäevä, vatsaevät, peräevä ja vatsanpuoliset eväkkeet ovat vaalean sinertävät, etummainen selkäevä on keltainen ja rintaevät ovat mustat. Valkotonnikalan rintaevät ovat hyvä tunnusmerkki, sillä ne ulottuvat toiseen selkäevään asti.

Esiintyminen

Valkotonnikalaa tavataan avoimissa, lämpimissä vesissä Atlantissa, Välimeressä ja Tyynessä valtameressä. Keväästä lokakuuhun valkotonnikalat oleskelevat lähellä rannikkoa. Talvella ne siirtyvät syvempiin vesiin.

Kalastus

Valkotonnikalaa kalastetaan erityisesti Japanissa, Biskajanlahdessa ja Yhdysvalloissa. Se on suosittu urheilukalastuksen kohde. Sitä kalastetaan ongella, pitkälläsiimalla, troolilla ja nuotalla.

Valkotonnikalan lihaa myydään tuoreena, pakastettuna, ja säilykkeenä. Sitä on saatavilla myös MSC-sertifioituna säilykkeenä.

Lähteet

  1. Collette, B.B., Boustany, A., Fox, W., Graves, J., Juan Jorda, M. & Restrepo, V.: Thunnus alalunga IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.9.2021. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.