Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta
Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta on yksi Vaasan yliopiston kolmesta tiedekunnasta. Tiedekuntaan kuuluvat matemaattisten tieteiden, sähkö- ja energiatekniikan, tieto- ja tietoliikennetekniikan ja tuotantotalouden yksiköt. Tiedekunnan alaisuudessa toimii myös Technobotnia-tutkimuslaitos. Perustutkinto-opiskelijoita tiedekunnassa on 1 114, jatko-opiskelijoita 98 ja henkilökuntaa 100 (2015).[1] Teknillinen tiedekunta vastaa myös yliopiston kaikkien alojen menetelmätieteiden ja tietotekniikan opetuksesta.
Tutkimus
Teknillisen tiedekunnan tutkimus keskittyy tietoverkkojen tutkimiseen ja tiedon mallintamiseen sekä langattomien tietoliikennepalveluiden laatuun ja radioresurssien hallintaan, optimointiin geneerisisillä algoritmeillä, hajautettuun sähköenergian tuotantoon, sähkön jakeluun ja käyttöön, laatu- ja teknologiajohtamiseen, teknologian ja operaatioiden ohjaukseen, tuotekehitykseen, logistiikkaan, taloudellisten ja teknisten ilmiöiden matemaattiseen ja tilastoliseen mallintamiseen sekä bioöljyyn ja polttomoottorivoimalaan.
Koulutus
Teknillisen tiedekunnan koulutus on jakautunut tekniikan ja kauppatieteiden alojen koulutukseen. Perustutkintokoulutuksia tiedekunnassa käydään erillisissä kandidaatti-, maisteri- ja diplomi-insinööri-ohjelmissa. Jatkotutkinnot suoritetaan teknillisten tieteiden tohtoriohjelmassa.
Tekniikka
Tekniikan tiedealue keskittyy sähkö- ja energiatekniikkaan sekä tieto- ja tietoliikennetekniikkaan. Sähkö- ja energiatekniikan alalla voi suuntautua sähkötekniikkaan, automaatiotekniikkaan tai energiatekniikkaan. Tietotekniikan alueellavoi suuntautua ohjelmistotekniikkaan tai tietoliikennetekniikkaan.
Kauppatieteet
Kauppaatieteiden tiedealue kouluttaa teollisuusekonomeja, minkä tarkoituksena on teknillisen ja liiketaloustieteellisen koulutuksen yhdistäminen. Kauppatieteiden tiedealueella voi suuntautua tuotantotalouteen tai tietotekniikkaan sekä maisterivaiheessa tekniseen viestintään.
Hallinto
Dekaani
Dekaani toimii tiedekuntansa johtajana ja vastaa toiminnan kehittämisestä sekä tuloksellisuudesta. Dekaanin tehtävä on päätoiminen, ja siihen nimitetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Dekaanit nimittää yliopiston rehtori.[2]
Tiedekuntahallinto
Tiedekuntahallinto vastaa tiedekunnan päätöksenteon valmistelusta ja toimeenpanosta. Tiedekuntahallintoon kuuluvat dekaani ja varadekaani, hallintopäällikkö ja hallintosihteeri.[3]
Tiedekuntaneuvosto
Tiedekuntaneuvosto on kolmijakoinen, professorikuntaa, muuta henkilökuntaa ja opiskelijoita edustava päätöksentekoelin, joka tekee päätökset tiedekuntaa koskevista merkittävistä asioista. Tiedekunnan dekaani toimii tiedekuntaneuvoston puheenjohtajana ja sihteerinä toimii hallintosihteeri. Hallintopäällikkö, opintopäälliköt ja amanuenssit toimivat tiedekuntaneuvoston valmistelijoina.
Tiedekunnan johtoryhmä
Tiedekunnan johtoryhmän muodostavat tiedekuntahallinto, yksiköiden johtajat sekä tiedekunnan edustajat yliopiston hallinnossa. Dekaani toimii johtoryhmän puheenjohtajana ja hallintosihteeri sihteerinä. Valmistelijana toimivat hallintopäällikkö ja opintopäällikkö.