Vaajanvirta

Vaajanvirta [1][2] tai myös Vaajavirta on Leppävedestä Päijänteeseen laskeva suhteellisen lyhyt joki Jyväskylässä (aiemmin Jyväskylän maalaiskunnassa). Siinä on neljä koskea: Vaajakoski, Naiskoski, Haapakoski[3] ja Yläkoski eli Ylinenkoski[3], joista Vaajakoski ja Naiskoski on padottu.

Vaajanvirta
Vaajanvirta ilmakuvassa
Vaajanvirta ilmakuvassa
Alkulähde Leppävesi
Laskupaikka Päijänne
Maat Suomi
Pituus 4,7 km
Virtaama 141 m³/s

Kumpaankiin koskeen on rakennettu vesivoimalaitos, joista vain uudempi on vielä toiminnassa, vanhempi on muussa käytössä. Koskien välissä on Naissaari, jossa järjestetään lukuisia tapahtumia. Saaren nimi saattaa perustua siihen, että kun metsästäjät ennen vanhaan ylittivät Vaajanvirran, he jättivät naisensa ja lapsensa Naissaareen[4].

Joen kaksi muuta saarta ovat Varassaari ja Lapinsaari. Vaajanvirrassa kulkee Keiteleen kanavan eteläisin osa, Vaajakosken kanava. Valtatiet 4, 9, 13, 23 ylittävät Vaajanvirran Naissaaren kautta ja Jyväskylä–Pieksämäki-rata Haapakosken kohdalta.[3]

Historiaa

Vaajakoskella eroteltiin pohjoisesta Keski-Suomesta tulevia tukkeja edelleen kuljetettavaksi laivalla Päijänteellä. Suuri tukkien erottelupaikka sijaitsi Vaajanvirran alajuoksulla Varassaaren ja Hupelin välissä.

Tukinerottelussa työskentelevien määrä oli 1940-luvulla noin 300. Vuosina 1945–1961 Vaajanvirran erottelupaikan kautta uitettiin 8–12 miljoonaa tukkia vuodessa. Tukinuiton merkitys alkoi vähentyä 1950-luvulla maantiekuljetusten lisääntyessä. Viimeinen uittokesä oli 1964, jolloin Vaajanvirran kautta kulki enää kaksi miljoonaa tukkia.

Vaajakosken keskustan, Tölskän ja Savonmäen jätevedet laskettiin pitkään puhdistamattomina Vaajanvirtaan.[5] Jätevesiputki sijaitsi hieman vanhan voimalaitoksen alapuolella.

Kuvia

Vaajanvirtaa Naissaaren itärannalta kuvattuna, takana Jyväskylä-Pieksämäki-rata
Vaajanvirtaa Uimalanniemestä kuvattuna
Vanhan voimalaitoksen pato avattuna
Talvista Vaajanvirtaa

Lähteet

  1. Vaajanvirta (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 17.10.2019.
  2. Leppävesi (14.311.1.001) Järviwiki. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 17.10.2019.
  3. Kansalaisen Karttapaikka kansalaisen.karttapaikka.fi. Viitattu 1.9.2010.
  4. Antti Kolu: Kylä virran rannalla
  5. Vaajakoski-lehti, 1978, nro 27. Jyväskylän maalaiskunta:

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.