Vaasan yliopiston ylioppilaskunta

Vaasan Yliopiston Ylioppilaskunta (VYY) on Vaasan yliopiston opiskelijoiden edunvalvontajärjestö. Vaasan yliopiston ylioppilaskuntaan kuuluu yli 4300 opiskelijaa.[2]

Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (VYY)
Vaasan kauppakorkeakoulun
ylioppilaskunta (1968–1980)
engl. The Student Union of
The University of Vaasa
Motto Vapaa, vahva, vakaa
Perustettu 1968
Inspehtori Tommi Lehtonen
Pääsihteeri Lauri Tuohiniemi
Edustajiston puheenjohtaja Tuomas Koivistoinen
Hallituksen puheenjohtaja Sara Alasuutari
Jäseniä 4300
Sijainti Vaasa, Suomi
Osoite Yliopistonranta 5,
65200 Vaasa
Yhteistyö SYL, OLL
Kotisivut www.vyy.fi
Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto
Tyyppi yksikamarinen
Puheenjohtaja Tuomas Koivistoinen (Warranttilaiset)
1. varapuheenjohtaja Vilja Tallgren (Tuttilaiset)
2. varapuheenjohtaja Sofia Kurki (Warranttilaiset)
Edustajia 30[1]
Ryhmät

     Warranttilaiset (12)
     Kampusporvarit (5)
     Unioni (4)
     Tuttilaiset (8)

     Punavihreä allianssi (1)
Viimeisimmät vaalit Edustajistovaalit 2021

Vaasan kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta (VKY) nimellä aiemmin kulkenut VYY on perustettu vuonna 1968. Vuonna 1980 ylioppilaskunta nimettiin Vaasan korkeakoulun ylioppilaskunnaksi. Vaasan yliopiston ylioppilaskunta -nimi otettiin käyttöön Vaasan yliopiston nimimuutoksen ja uusien tiedekuntien myötä vuonna 1991.

Historia

Ylioppilaskunnan perustaminen

1960-luvun lopulla valta oli yliopistolaitoksessa keskittynyt lähinnä professorien käsiinlähde?. Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL) halusi tähän muutoksen. SYL ottikin Vaasan uuden kauppakorkeakoulun erityiseen suojelukseensa.lähde?

Tarkoituksena oli, että uusi ylioppilaskunta tukisi ”mies ja ääni” -periaatetta eli kaikille korkeakouluyhteisöjen jäsenille haluttiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

SYL:n aloitteesta Vaasaan perustettiin oma ylioppilaskunta. Vaasan kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan perustava kokous pidettiin 19.9.1968. Kuraattoriksi osakuntamallin mukaisesti valittiin hanketta ajanut Kari Lehtola, joka on tullut tunnetuksi myös Onnettomuustutkintakeskuksen johtajana. Tuohon aikaan hän oli Etelä-Pohjanmaalla suorittamassa auskultointiaan varatuomarin arvoa varten.

Toiminta käynnistyy

Ylioppilaskunnan ensimmäiset vuodet osuivat 60-luvun radikalisoitumisen ajalle. Ajan henkenä oli taistella tasa-arvoisuuden puolesta. Ylioppilaskunnassa alettiin painia myös konkreettisten asioiden parissa. Ylioppilaskunnalla oli oma ruokala sekä ravintola, joka tuottikin VKY:lle hyvät tulot.lähde?

Kansainvälinen toiminta alkoi jo 1970-luvulla. Toiminnan aloitti vielä nykyäänkin yliopistolla kansainvälisiä harjoittelupaikkoja välittävä AIESEC.

1970-luvulla perustettiin myös oma lehti VeeKooYy. Nyttemmin lakkautettu Vaasan ylioppilaslehti oli sen perillinen.


Ainejärjestöt syntyvät

Ensimmäisen ainejärjestön, Övertäjät ry:n, perustivat kielenkääntäjät. Yhdistyksen toiminta alkoi 1982 ja yhdistys rekisteröitiin 1987. Yhdistys lopetti toimintansa Vaasan yliopiston ja Jyväskylän yliopiston kielten liikkeenluovutuksen seurauksena vuonna 2018.

Kauppatieteilijöillä ei aluksi ollut varsinaista ainejärjestöä vaan heidän asioitaan edustajistossa ajoi lähinnä VaKaPo – Vaasan Kauppakorkeakoulun Porvarit.

Vuonna 1989 myös ei- porvarilliset kauppatieteilijät saivat oman ainejärjestön Warrantti ry:n, jonka ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Kari Korkiakoski.

Myös VORU eli Vaasan Opiskelevat Reserviupseerit ry, toimi aktiivisesti 1980-luvulla. Sen vahvaan asemaan vaikuttivat näkyvät ja laajaa luottamusta nauttineetlähde? puheenjohtajat Jukka Ylitalo, Petteri Lehti ja Tero Hirvilammi.

Yhteistyötä Suomessa ja ulkomailla

Laman iskiessä ja korkeakoulun muuttuessa yliopistoksi VYY:n toiminta oli vahvasti tappiollista ja sitä oli pakko supistaalähde?. Esimerkiksi omasta kesäravintolasta Segelföreningenistä oli luovuttava. Ajan mittaan ylioppilaskunnassa onkin keskitytty tarkemmin ydintoimintaan eli jäsenistön palveluun.

Pienet ylioppilaskunnat päättivät 1990-luvulla yhdistää voimansa. Vaasan ylioppilaskunta aloitti periferiayhteistyötoiminnan Oulun ja Lapin yliopistojen ylioppilaskuntien kanssa. Yhteistyöllä haettiin mm. yhteistä rintamaa SYL:n liittokokouksiin. Vuonna 1995 yhteistyöhön liittyi Kuopion ylioppilaskunta. Vuotta myöhemmin yhteistyöhön liittyivät myös Jyväskylän, Joensuun ja Lappeenrannan ylioppilaskunnat. Uuden yliopistolain myötä niin kutsuttujen periferiaylioppilaskuntien määrä supistuu yhdellä Joensuun ja Kuopion yhdistyessä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnaksi.

Historian saatossa yhteistyötä on viritelty myös ulkomaisten, mm. Uumajan yliopiston ylioppilaskunnan kanssa. 1980-luvulla solmittiin suhteita rautaesiripun taakse. Tämä mahdollisti vierailukäynnit ainakin Moskovaan kansainvälisten suhteiden instituuttiin ja Prahaan paikalliseen kauppakorkeakouluun.

Jotkut opiskelijat hankkivat silloisen järjestelmän mukaiset 20 opintoviikkoa "kansainvälisiä opintoja" opiskelemalla Uumajassa suomea. Uudelleen avatut suhteet Uumajan kanssa tosin jäätyivät saman tien uudelleen, kun VYY:n hallituksen vierailu 1997 onnistui kaatamaan paikallisen ylioppilaskunnan hallituksen. Syynä oli Uumajan ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan omavaltainen ja vastuuton käytös juomatarjoiluihin liittyen[3].

Hallinto

Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan sääntömääräisiä toimielimiä ovat ylintä päätösvaltaa käyttävä edustajisto sekä operatiivisesta toiminnasta vastaava hallitus. Edustajiston ja hallituksen lisäksi ylioppilaskunnan piirissä toimivat myös hallituksen perustamat valiokunnat ja jaostot.[4]

Edustajisto

Ylioppilaskunnan korkein päättävä elin on 30-jäseninen edustajisto. Se valitaan kahden vuoden välein parittomina vuosina yleisillä ja suhteellisilla vaaleilla, joissa äänioikeutettuja ovat kaikki ylioppilaskunnan jäsenet. Edustajisto mm. valitsee ylioppilaskunnan hallituksen, pääsihteerin ja puheenjohtajiston sekä päättää strategisista linjauksista kuten jäsenmaksun suuruudesta ja toimintasuunnitelmasta.[5]

Hallitus

Hallitus käyttää ylioppilaskunnan yleistä hallinto- ja toimeenpanovaltaa ja vastaa ylioppilaskunnan käytännön toiminnasta yhdessä pääsihteerin johtaman sihteeristön kanssa. Hallituksen jäsenet toimivat sekä edunvalvontaan, kulttuuriin ja vapaa-aikaan että yrityssuhteisiin liittyvien tehtävien parissa. Hallituksen tarkoituksena on varmistaa, että jokainen yliopiston opiskelija voisi edistää opintojaan joustavasti ja omaan tahtiin sekä pitää huolta itsestään myös vapaa-ajalla. Hallitus myös valitsee työntekijät.[6]

Ainejärjestöt

1990-luvulta lähtien eri alojen ainejärjestöt ovat ottaneet aktiivisemman roolin edustamiensa opiskelijoiden vapaa-ajanvieton järjestäjinä ja edunvalvojina. Ainejärjestöt järjestävät muun muassa juhlia, kursseja, kulttuuri- ja urheilutapahtumia sekä Vaasassa perinteisesti erittäin suosittuja sitsejä. Nykyään ylioppilaskunnan piirissä toimii viisi ainejärjestöä:

  • Kauppatieteiden opiskelijoiden Warrantti,
  • Teknisten tieteiden opiskelijoiden Tutti,
  • Viestintätieteiden opiskelijoiden Comedia,
  • Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän opiskelijoiden Giga sekä
  • Hallintotieteiden opiskelijoiden Hallinnoijat ry.
  • Kieltenlukijoiden Övertäjät (Arkistoitu – Internet Archive) lopetti toimintansa 2018.

[7]

Vaasan ylioppilastalo

Vaasan ylioppilaskunnan ylioppilastalo päätettiin rakentaa vuonna 2007 yhdessä Palosaaren Yrityskeskus Oy:n kanssa. Ylioppilastalo-hankkeen perustamisesta ja talon rahoittamisesta päätettiin 1980-luvun puolivälissä, jolloin Ylioppilaskunnan edustajisto päätti korottaa ylioppilaskunnan jäsenmaksua, ja rahastoida korotuksen tuomat varat ylioppilastalorahastoon. Vaasan ylioppilastalon, Domus Bothnican peruskivi muurattiin 19.11.2007 ja harjakaisia vietettiin 18.4.2008. Ylioppilastalo vihittiin virallisesti käyttöön 24.9.2008.[8]

Hallituksen puheenjohtajat ja pääsihteerit

VuosiPuheenjohtaja-
2022 Sara Alasuutari Lauri Tuohiniemi

Johanna Luomala

2021 Elmo Nikula Johanna Luomala
2020 Aleksi Sandroos Johanna Luomala

Kaisa Paavola

2019 Hannes Torppa Kaisa Paavola
2018 Kim Kujala Kaisa Paavola
2017 Juuso Aaltonen Kaisa Paavola
Jaana Asiala
2016 Matilda Vähäkangas Jaana Asiala
2015 Mikko Martikkala Jaana Immonen
2014Henna HirvonenJaana Immonen

Jarkko Seppälä

2013Daniel LahtiJarkko Seppälä
2012Toni VahevaaraJarkko Seppälä
2011Juhana HolopainenJarkko Seppälä,

Mikael Viitala

2010Visa KananojaMikael Viitala
2009Laura SuutariMikael Viitala,
Tatu Tanski
2008Hanna-Leena PitkänenTatu Tanski
2007Lauri VaistoTatu Tanski
2006Piia RekiläTatu Tanski,
Jani Peräsarka
2005Juha SilanderJani Peräsarka
2004Vihtori NiemeläJani Peräsarka
2003Kalle PinniJani Peräsarka,
Jukka-Pekka Jauhiainen
2002Jani PeräsarkaJukka-Pekka Jauhiainen
2001Katri LammiJukka-Pekka Jauhiainen
2000Lena KoskelaJukka-Pekka Jauhiainen,
Tuuli Tiirikkala (vs.)
1999Mikko HelkalaTuuli Tiirikkala (vs.),
Johanna Kestilä (vs.),
Jukka-Pekka Peill (Jauhiainen) (vs.),
Samppa Siikavirta
1998Johanna KestiläSamppa Siikavirta
1997Jarkko SavolainenSamppa Siikavirta
1996Jaakko LintunenSamppa Siikavirta,
Antti Hakala
1995Samppa SiikavirtaAntti Hakala
1994Petri NikkiläAntti Hakala
1993Erno TornikoskiAntti Hakala,
Eriikka Söderström
1992Tero MämmeläEriikka Söderström
1991Sari Torsti (1.5.–31.12.),
Miikka Huotari (1.1.–30.4.)
Eriikka Söderström,
Timo Saranpää
1990Miikka HuotariTimo Saranpää
1989Ossi Vanhamäki (1.8.–31.12.),
Timo Saranpää (1.1.–31.7.)
Timo Saranpää,
Hannu Schaffter
1988Mika PuusaHannu Scaffter
1987Hannu SchaffterHannu Schaffter,
Harri Kalliokoski
1986Hannu Schaffter (22.5.–31.12.),
Harri Kalliokoski (1.1.–13.3.)
Harri Kalliokoski,
Reijo Kotiranta
1985Kaija KeskinenReijo Kotiranta
1984Kaija KeskinenReijo Kotiranta
1983Sirpa Koskela (7.10.–31.12.),
Reijo Kotiranta (1.1.–1.6.)
Reijo Kotiranta,
Tero Rintala
1982Jaana KaartinenTero Rintala
1981Veijo KorhonenPekka Heikkinen (vs.),
Kimmo Peuranto
1980Tero RintalaKimmo Peuranto,
Jussi Itävuori
1979Kimmo PeurantoJussi Itävuori
1978Petri KarttunenJussi Itävuori
1977Soile JaakonsaariJussi Itävuori,
Esa Karjula
1976Raimo PitkänenEsa Karjula
1975Seppo RintanenEsa Karjula,
Herkko Saari
1974
(8.5.–31.12.)
Esa KarjulaHerkko Saari,
Markku Vuorenmaa,
Pentti Kärkkäinen
1974
(1.1.–23.4.)
Esa KarjulaPentti Kärkkäinen
1973Pekka MiettinenPentti Kärkkäinen
1972Antti KasiPentti Kärkkäinen,
Jukka Peltoniemi
1971
(26.2.–31.12.)
Eero PiipponenJukka Peltoniemi
1970/71
(1.9.1970–
25.2.1971)
Antti KoskiPaavo Sippola
1969/70
(18.11.1969–
31.8.1970)
Eero NiemeläPaavo Sippola
1968Hannu LahtinenPaavo Sippola

Lähteet

  1. Edustajisto 2019-2020 Vaasan ylioppilaskunta. Arkistoitu 10.12.2019. Viitattu 10.12.2019.
  2. http://vyy.fi/ylioppilaskunta/edunvalvonta/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Kohonen, Olli & Kullas, Emilia (toim.): Vaasan yliopiston ylioppilaskunnan historiikki 1968-2003. [Vaasan yliopiston ylioppilaskunta], 2004.
  4. http://vyy.fi/ylioppilaskunta/toimielimet/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. http://vyy.fi/ylioppilaskunta/toimielimet/edustajisto/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. http://vyy.fi/ylioppilaskunta/toimielimet/hallitus/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. http://vyy.fi/jarjestot/tietoa-jarjestoista/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. http://domusbothnica.fi/

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.