VJ (taidemuoto)
VJ on ammattinimike reaaliaikaisen kuvantuottamiseen erikoistuneille esiintyjille. Nimike on syntynyt englannin kielen sanoista video jockey (vrt. DJ). Suomessa usein käytetty ammattia kuvaava nimike on visualisti.
Esiintymismenetelmät
Tuottaakseen visuaalista kuvavirtaa VJ voi muusikoiden tapaan miksata esityksensä aiemmin tuotetusta materiaalista tai tuottaa esityksen reaaliaikaisesti improvisoiden. Näin toimiessaan hän hyödyntää usein generatiivistaselvennä grafiikkaa sekä visuaalisia tehosteita tuottavia ohjelmia ja laitteita. Kuvavirtaa ohjataan tyypillisesti tietokoneohjelmien sekä kuvamanipulaatiolaitteiden, kuten videomiksereiden avulla. Laitteiden tehosteita ohjataan usein osittain automoidusti. Visualistit voivat myös kehittää omia sovellutuksia esityksen hallintaan.
Esiintymistilanteessa kuvasignaalia muokataan esimerkiksi tilassa kuullun äänen rytmin sekä taajuuden perusteella. Signaalin hallinnassa voidaan soveltaa myös muita sensoreita kuten videokameran kuvaan. Tietokoneohjelmien hallinnassa sovelletaan usein erilaisia MIDI-laitteita tai VJ:n itsensä valmistamia, esimerkiksi peliohjaimiin perustuvia laitteita. Syntyvä kuvasignaali välitetään esittämistilaan installoituihin laitteisiin kuten monitoreihin sekä videoprojektoreihin ja heijastetaan tilaan sijoitettuihin kankaisiin tai arkkitehtuuriin.
Esiintymisympäristöt
Tyypillisesti VJ:t esiintyvät musiikkitapahtumissa, kuten keikoilla sekä festivaaleilla. Näissä yhteyksissä tuotettu kuvasto muodostaa usein tulkinnan muusikoiden tai DJ:n tuottamasta musiikista sekä muista lavan ja esiintymispaikan tapahtumista. Ammattimaisina kuvantuottajina VJ:t saattavat työskennellä myös sisustajien, graafikkojen, valaisijoiden tai tapahtumatuottajien rinnalla, osallistuen esimerkiksi yökerhojen visuaalisen ilmeen luomiseen tai vastaten julkisissa tiloissa toteutettujen yleisötapahtumien visuaalisesta ilmeestä. VJ-kulttuurilla on ollut vastavuoroista vaikutusta demoskenessä hyödynnettävän tietokonedemo-estetiikan kehittymiseen.
Visualistien työskentelyyn törmää usein myös yhteyksissä kuvataiteeseen ja monet Suomessa toimivista visualisteista ovat myös mediataiteilijoita. VJ-kulttuurin kehittymiseen on myötävaikuttanut videotaiteen kehitys. Usein taidegallerioissa esitettävät interaktiiviset videoinstallaatiot hyödyntävät samoja teknologioita ja ohjelmistoja kuin VJ:t keikkatilanteissa.
Katso myös
Linkkejä
- Processing on interaktiiviseen kuvantuotantoon yleisesti käytetty ohjelmointikieli.
Aiheesta muualla
- National RGB, Video jockey – Installaation toteutus ja taltiointi'. Jaakko Järvinen, Opinnäytetyö TAMK (2006)
- VJ Culture. (Arkistoitu – Internet Archive) Annet Dekker toim. Pikseliähky verkkojulkaisu (2005).