Väriavainnus
Väriavainnus eli väriavaintaminen, joka tunnetaan myös nimityksillä chroma key, chromakey tai kromakey (engl. chroma key) on erikoistehostemenetelmä, jossa filmikuvaustuotannossa yhdistetään kaksi eri kuvaa tai kahden eri kuvan osia päällekkäin värierotteluun perustuvalla menetelmällä (nykyisin yleensä tietokoneluotuna) kompositoimalla. Useimmiten kuvasta poistetaan sininen tai vihreä väri, ja kuvaan liitetään eri taustakuva.
Väriavainnuksessa on useimmiten käytössä sininen (blue-screen) tai vihreä (green-screen) taustakangas tai muu taustapinta, jota käytetään elokuvauksessa silloin, kun taustan päällä näytelty kohtaus yhdistetään oikeaan taustakuvaan vasta jälkituotantovaiheessa.
Tärkein vaatimus toimivalle taustaseinälle on, ettei se heijasta väriä kuvattavan kohteen iholle tai vaatteisiin. Mattapintaiset materiaalit ovat siis parhaita. Nykyään käytetään myös harmaata muovia, johon kameran linssin ympärille kiinnitetty LED-valoympyrä heijastaa halutun värin tasaisesti jättämättä taustaan varjoja. Tietokoneohjelmalle osoitetaan tietyt värisävyt kuvasta, jotka se pyrkii poistamaan. Tällöin taustakuva voidaan luoda uudelleen digitaalisesti.
Tekniikkaa käytetään esimerkiksi television säätiedotuksissa ja elokuvien visuaalisissa tehosteissa.lähde? Suomessa Yleisradio käytti tv-säätiedotuksissaan chroma key -tekniikkaa sinisen taustan kera vuosina 1987–2007 ja myös uutisstudiossa vuosina 1995–1999. Vuonna 2007 sinitausta korvattiin plasmanäytöllä.[1]
Sininen ja vihreä ovat ihonväristä etäisin sävy, minkä takia muita värejä ei juuri käytetä. Chroma keyn valaiseminen on tärkeää; varjoja ei saa näkyä kankaalla, ja sävyn pitää olla mahdollisimman tasainen. Sininen on jonkin verran vaikeampi valaista kuin vihreä. Digital Video -nauhoja käyttävä kamera myös havaitsee vihreän paremmin kuin sinisen, johtuen videokameran kennosta.lähde? Sinisen värin etuna voidaan kuitenkin pitää heikompaa värin heijastusta iholle.
Chroma key -kankaan sijaan voi käyttää myös normaalia, paksua ja kiinteää kangasta, joka ei heijasta valoa tai päästä sitä paljoa läpi.
Väriavainnus videonmuokkausohjelmissa
Suurin osa maksullisista videonmuokkausohjelmista tukee chroma key -ominaisuuksia. Esimerkiksi Final Cut Pro-, Avid-, Adobe Premiere-, Adobe After Effects-, Pinnacle Studio-, Sony Vegas-, AVS Video Editor- ja FX-Home-ohjelmat ovat hyvin käytettyjä chroma keyn käsittelyssä. Myös Applen iLife-ohjelmapakettiin sisältyvä, myös erikseen saatava iMovie tukee chroma key -ominaisuuksia.
Kuvagalleria
- Iman Crosson esittämässä Obamaa
- Spiderwickin kronikat -elokuvan kuvaukset
- Säätiedotus
Lähteet
- Paasonen, Seija: Pois Espanjan edestä. YLEn tv-sää 1959–2009. Karttakeskus, 2009.
Aiheesta muualla
- Kokoelma Stargate Studiosin 2009 pääosin väriavainnusta käyttäen luoduista efekteistä TV-sarjoissa
- mBnet: Nettijatko Editoi videot täyteen loistoon 5/2011[vanhentunut linkki] (suomeksi)
- https://youtube.com/watch?v=_U9HzHqMGi0
- http://borisfx.com/tutorials/chroma_key.php (Arkistoitu – Internet Archive)