Uudestisyntyminen

Uudestisyntyminen tarkoittaa protestanttisen kristinuskon teologiassalähde? hengellistä uudestisyntymistä ja uuden kristillisen elämän alkua,[1] kun ihminen ottaa vastaan Jeesuksen Messiaana ja vastaanottaa Pyhän Hengen.lähde? Termi on peräisin Johanneksen evankeliumista, jossa Jeesus sanoo: ”Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa”.[2]tarvitaan parempi lähde

Termiä käytetään erityisesti evankelikalismissa ja helluntailaisuudessa. Uudestisyntyminen liitetään joissakin kristinuskon opinsuunnissa kasteeseen, joka nähdään hengellisen uudestisyntymisen fyysisenä todistuksena. Läheskään kaikki kristinuskon opinsuunnat eivät kuitenkaan hyväksy tuollaista näkemystä uudestisyntymisen ja kasteen suhteesta. Esimerkiksi vanhoillislestadiolaiset uskovat hengellisen uudestisyntymisen tapahtuvan ainoastaan elävässä uskossa olevan uskovaisen (jossa on Pyhä Henki) julistaman synninpäästön kautta, joka perustuu ”Herran Jeesuksen Kristuksen sovitustyöhön, Kristuksen ylösnousemukseen ja Kristuksen vanhurskauteen, sekä Kristuksen ylösnousemuksen voimaan ja Pyhän Hengen voimaan” (Synninpäästö on evankeliumin ydin). Hengellistä uudestaan syntymistä tarvitsevat hengellisesti kuolleet ihmiset eli ”epäuskoiset”, saadakseen synnit anteeksi ja osallisuuden Kristuksen vanhurskaudesta ja taivaskelpoisuuden ja Pyhän Hengen ja Jumalan lapseuden ja hengen uudistuksen ja pyhityksen.lähde?

Uudestisyntyminen liittyy näiden ryhmien mukaan myös pelastukseen. Se tarkoittaa siirtymistä pois tuomion alta Jumalan armoon. Uudestisyntyminen vaikuttaa sekä nykyiseen että tulevaan elämään. Nykyisessä elämässä ihmisen moraalinen elämä muuttuu, kun hän ryhtyy seuraamaan Jumalan tahtoa omassa elämässään. Uudestisyntymisessä kadotustuomio väistyy, ja ihminen pääsee tässä elämässä (armovaltakunta eli armontaivas maan päällä) ja myöhemmin myös tulevassa elämässään (kirkkauden valtakunta vanhurskasten levossa ja uusissa taivaissa ja uudessa maassa (”joissa vanhurskaus asuu”) osalliseksi Taivasten valtakunnasta.[3]

Kritiikki

Professori Bart D. Ehrman sanoo, että Johanneksen evankeliumin sanat ”uudestisyntymisestä” ovat ongelmallisia koska evankeliumin alkukielessä sanalla uudestisyntyminen on monta merkitystä. Toinen ongelmakohta tulee esille kun raamatunjakeita irrotetaan dialogista ja suuremmista kokonaisuuksista.

Lähteet

  1. uudestisyntyminen. Kielitoimiston sanakirja, Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy 2020. Viitattu 24.8.2021.
  2. Joh 3:3
  3. Uudestisyntyminen ja usko Suomen Vapaakirkko. Viitattu 2.1.2010.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.