Ultramafinen

Ultramafinen eli ultraemäksinen on kivilajin tai mineraalin ominaisuus. Ultramafiset kivilajit reagoivat herkästi hiilen kanssa ja täten sitovat hiiltä tehokkaasti. Monet ultramiset kivilajit sisältävät paljon tummanvärisiä mineraaleja ja niitä muodostuu syvällä maan vaipassa. Ne nousevat joskus vaipasta maan pinnalle muun muassa mannerlaattojen liitosalueilla, missä mannerlaatat törmäävät toisiinsa.

Ultramafisia kivilajeja ovat duniitti ja peridotiitti.[1] Eräs ultramafisten kivilajien sisältämä mineraali on peridootti, joka on oliviinin jalokivimuoto. Sitä tulee maan pinnalle tulivuorenpurkauksissa ja sitä esiintyy basaltissa. [2] Ultramafisia kivilajeja on joskus liuskekivialueilla, mistä löytyy myös vulkaanisia kivilajeja. Myös vihreäkivi- ja granuliittialueilla saattaa esiintyä ultramafisia kivilajeja. Esimerkiksi Itä-Lapissa sijaitsevilla liuskekivi-, vihreäkivi- ja granuliittialueilla on ultramafisia kivilajeja.[3]

Lähteet

  1. Hiilidioksidia sitovia kivilajeja kartoitettu Breathing Earth. 9.3.2009. Wordpress.com. Viitattu 17.4.2023.
  2. Arthur B. Busbey III, Robert R. Conraads, Paul Willis, David Roots: ”Peridootti (Oliviini)”, Kivet & fossiilit, s. 162. Suomentanut Jarmo Hakanen, Kaarlo Taipale, Riikka Taipale. Gummerus, 1999. ISBN 951-20-5347-0.
  3. 023.pdf Lapin ultramafiiteista Tutkimusraportti nro 23. 1977. Geologinen tutkimuslaitos. Viitattu 17.4.2023.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.