Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta

Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta, lyhenteeltä Ukrainan SNT (ukr. Украї́нська Радя́нська Соціалісти́чна Респу́бліка, Украї́нська РСР, УРСР, Ukrajinska Radjanska Sotsialistytšna Respublika, Ukrajinska RSR, URSR, ven. Украи́нская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика, Украи́нская ССР, УССР, Ukrainskaja Sovetskaja Sotsialistitšeskaja Respublika, Ukrainskaja SSR, USSR), oli asukasluvultaan toiseksi ja pinta-alaltaan kolmanneksi suurin Neuvostoliiton neuvostotasavalloista. Ukrainan neuvostovaltio perustettiin 1917 ja se kuului Neuvostoliittoon sen perustamisesta 1922 saakka, kunnes julistautui itsenäiseksi Ukrainaksi elokuussa 1991.

Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta
Українська Радянська Соціалістична Республіка
Ukrajinska Radjanska Sotsialistytšna Respublika
(ukrainaksi)
Украинская Советская Социалистическая Республика
Ukrainskaja Sovetskaja Sotsialistitšeskaja Respublika
(venäjäksi)
19171991

Ukrainan sijainti Neuvostoliitossa.
Ukrainan sijainti Neuvostoliitossa.

Valtiomuoto sosialistinen neuvostotasavalta
osa  Neuvostoliittoa
Pääkaupunki Kiova
Pinta-ala
 yhteensä 603 700 km² 
Historia
 perustettiin 25. joulukuuta 1917
 osa Neuvostoliittoa 1922–1991
 itsenäistyminen 24. elokuuta 1991
Viralliset kielet ukraina, venäjä
Kielet ukraina, venäjä, puola
Valuutta rupla (ukr. карбо́ванець, karbovanetsʹ; ven. ру́бль, rubl) = kopeekkaa (ukr. копійка, kopijka; ven. копе́йка, kopeika) (SUR)
Aikavyöhyke +3
Tunnuslause Пролетарі всіх країн, єднайтеся! (”Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!”)
Kansallislaulu Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan hymni
Edeltäjä  Ukrainan kansantasavalta
Seuraaja  Ukraina

Historia

1917–1922

Venäjän bolševikit järjestivät joulukuussa 1917 Ukrainan neuvostojen kolmannen kongressin, joka julisti Ukrainan kansan neuvostojen tasavallan (ukr. Українська Народна Республіка Рад, Ukrainska Narodna Respublika Rad) pääkaupunkinaan Harkova. Tarkoituksena oli ehkäistä kansallismielisten, useimmiten sosiaalidemokraattisten ukrainalaisten pyrkimyksiä itsenäistyä Venäjästä.

Tammikuussa 1918 perustetun Ukrainan kansantasavallan vastustamiseksi bolshevikit määrittelivät maaliskuussa 1919 säädetyllä perustuslailla valtionsa nimeksi Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta (ukr. Українська Соціалістична Радянська Республіка, Ukrajinska Sotsialistytšna Radjanska Respublika)[1], joka luovutti ulkosuhteensa ja ulkomaankauppansa Venäjän hoidettavaksi ja kävi sotaa sen tuella Ukrainan ja Länsi-Ukrainan kansantasavaltoja sekä Etelä-Venäjän armeijaa ja sen liittolaisia vastaan Venäjän sisällissodassa 1919–1920.

Puolan–Venäjän sodan päättäneessä Riian rauhassa 1921 Ukrainan läntisin osa luovutettiin Puolalle.

Osana Neuvostoliittoa

Bolsevikkien vakiinnutettua valtansa Ukraina yhdessä Venäjän, Valko-Venäjän ja Transkaukasian kanssa muodostivat Neuvostoliiton vuoden 1922 lopussa. Neuvostoliitossa pakolla toteutetun maatalouden kollektivisoinnin myötä aiheutui Ukrainan nälänhätä 1932–1933.

Pääkaupungiksi tuli Harkovan sijaan Kiova vuonna 1934 ja neuvostotasavallan nimi muuttui 1936 Ukrainan sosialistiseksi neuvostotasavallaksi (ukr. Українська Радянська Соціалістична Республіка, Ukrajinska Radjanska Sotsialistytšna Respublika).[1][2] Pääkaupungin pitäminen Harkovassa Kiovan sijaan oli johdonmukaista siksi, että se oli perustaltaan teollisempi ja sosialistisempi kuin Kiova, jossa Venäjän sisällissodan aikana oli muita hallituksia. Näin ollen vasta Ukrainan maatalouden kollektivisoinnin ja nälänhädän lopussa pääkaupunki palautettiin Harkovasta Kiovaan.

Neuvostoliiton ja Saksan elokuussa 1939 solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan seurauksena alkoi toinen maailmansota syyskuussa 1939. Saksa ja Neuvostoliitto hyökkäsivät Puolaan, jonka eteläinen itäosa tuli Ukrainan hallintaan. Galitsia, Länsi-Ukraina, oli 1918 muodostanut itsenäisen Länsi-Ukrainan kansantasavallan, joka oli sotinut myös romanialaisia vastaan Pohjois-Bukovinassa ja puolalaisia vastaan, mutta joutunut Ukrainan kansantasavallan ja sittemmin Venäjän sosialistisen federatiivisen kansantasavallan ja Puolan tasavallan välisellä rauhansopimuksella Puolan haltuun.

Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon ja sen miehittämille alueille 1941 suurimmasta osasta Ukrainaa muodostettiin enemmistö miehityshallintoa edustaneen Ukrainan valtakunnankomissariaatin alueesta. Sen toiminta päättyi Neuvostoliiton puna-armeijan edettyä itärintamalla 1943–1944.

Sodan jälkeen 1945 Puola joutui muodollisestikin luovuttamaan Neuvostoliiton vuonna 1939 ja uudelleen 1944 valtaaman itäisen alueensa, jonka eteläosa siirtyi virallisestikin Ukrainalle.

Ukrainan perustuslakiin tehtiin vuonna 1945 muutoksia, joiden seurauksena se kykeni joissakin asioissa toimimaan Neuvostoliitosta erillisenä ulkopoliittisena subjektina. Tämän vuoksi Neuvostoliiton lisäksi Ukraina ja Valko-Venäjä olivat erikseen Yhdistyneiden kansakuntien jäseniä sen perustamisesta lähtien, eräänlaisena vastineena Britannialle ja Ranskalle. Käytännössä erityisasemalla ei ollut minkäänlaista merkitystä eikä Ukraina Neuvostoliitossa tosiasiallisesti harjoittanut itsenäistä ulkopolitiikkaa.

Krim siirrettiin Venäjästä osaksi Ukrainaa vuonna 1954.

Ukrainan puoluejohtajat

Ukrainan kommunistisen puolueen ensimmäinen sihteeri oli käytännössä neuvostotasavallan korkein johtaja.

Lähteet

  1. Украинская Советская Социалистическая Республика СССР, союзные республики и сопредельные государства, Справочник по истории Коммунистической партии и Советского Союза 1898 - 1991 (venäjäksi)
  2. Neuvostotasavallan virallisen nimen muutosta ei kuitenkaan ole huomioitu suomen kielessä.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.