U-laakso

U-laakso on laaksojäätiköiden liikehdinnän seurauksena syntynyt laakso. Niillä on tunnuksenomainen, poikkileikkaukseltaan U-kirjainta muistuttava muoto jyrkkine, jopa pystysuorine reunoineen. U-laaksot muodostuvat kun jäätikkö liikkuu rinnettä alaspäin, kaivertaen siihen hitaasti jyrkän laakson. Kun jäätikkö vetäytyy tai katoaa, laakso jää jäljelle ja usein sen pohjalta löytyy pieniä jään kuljettamia lohkareita. U-laaksoa kutsutaan myös ruuhilaaksoksi.[1]

Jäätikön muodostama U-laakso Oregonissa, Yhdysvalloissa.
Nærøydalen on eräs U-laakso, joka sijaitsee Länsi-Norjassa. Laakso muuttuu vuonoksi (Nærøyfjorden) sen kulkiessa kohti koillista. Nærøyfjorden taas kuuluu osaksi suurta Sognevuonoa (ollen yksi sen sivuhaaroista), joka lopulta johtaa Atlantin valtamereen.

Esimerkkejä U-laaksoista löytyy vuoristoisilta seuduilta, kuten Alpeilta tai Kalliovuorilta, mutta myös Skotlannista, Skandinaviasta tai Kanadasta.

Muodostuminen

Vuoristoissa syntyy lumirajan yläpuolelle jäätiköitä, joista valuu laaksojäätiköitä kielekkeinä alaspäin. Kun uutta lunta kasaantuu vanhan päälle, lumi pakkautuu yhä tiiviimmäksi, ja siitä tulee jäätä. Alimmat jääkerrokset muuttuvat jään painosta taipuisiksi ja niiden alapinnasta tulee öljymäisen liukas. Yleensä laaksojäätiköt liikkuvat vajaan metrin vuorokaudessa. Jää murskaa mukaansa laakson pohjalta ja reunoilta kiviä ja maata. Syntynyt moreeni uurtaa ja kuluttaa kallioita jäätikön mukana vyöryessään. Vuorenhuiput terävöityvät jään hangatessa rinteitä yhä jyrkemmiksi. Laaksot hioutuvat sekä sivuilta että pohjalta ja alkavat muistuttaa poikkileikkaukseltaan U-kirjainta. Lumirajalla, missä jää sulaa, jäätikön edustalle kasaantuu moreenia poikittaiseksi harjanteeksi. Moreenin patoama laakso voi täyttyä vedellä, jolloin se muodostaa mahdollisesti kiemurtelevan järven.

Viime jääkauden aikana vuoristoihin, mm. Alpeille, syntyi paljon U-laaksoja. Nykyisin nämä jäätiköt sulavat ylempänä ja U-laaksojen alaosat ovat asuttuja.

U-laaksosta vuonoksi

U-laaksoista voi kehittyä myös vuonoja. Tällainen vuono syntyy, kun U-laakson kaivertaman jäätikön vetäytyessä merivesi pääsee täyttämään jäljelle jääneen laaksonpohjan. Näin ollen vuonon syntyminen edellyttää U-laakson yltämistä mereen asti. Suomea lähimmät isot vuonomuodostumat sijaitsevat Norjassa, jossa lukuisat kapeat, jyrkkäreunaiset ja mereen yhteydessä olevat vuonot rikkovat maan rannikkoalueen muotoja. Nämä vuonot voivat toisinaan olla jopa yli 1 300 metriä syviä.[2]

Katso myös

Lähteet

  1. Maaperägeologista sanastoa Geologian tutkimuskeskus – GTK. Arkistoitu 27.3.2008. Viitattu 25.10.2019.
  2. Nesje, Atle: What is a fjord Norwegian Fjords – Western Norway. Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.