Tykkimiehet

Tykkimiehet ry on 1965 perustettu tykistön perinteitä vaaliva yhdistys. Sen tärkeimpänä tehtävänä on ollut Suomen Tykistömuseon, nykyisen Museo Militarian, toiminnan ylläpitäminen.

Tykkimiehet ry:n ylläpitämä Suomen Tykistömuseo Hämeenlinnassa.


Historia

Tykkimiehet ry:n perustava kokous oli 25.5.1965 Tykistökoulussa Santahaminassa. Kokoukseen osallistui yhteensä 102 kenttätykistön ja rannikkotykistön upseeria, aliupseeria ja upseerioppilasta, jotka päättivät perustaa Tykistökoulun perinneyhdistys -nimisen yhdistyksen. Aloitteen tekijöinä olivat Suomen Tykistökoulun 1918 upseerikokelaskurssien valtuuskunta kenraaliluutnantti Uolevi Poppiuksen johdolla sekä Tykistökoulun johtaja eversti Kauko Mäkipää.

Yhdistyksen perustamissopimuksen allekirjoittivat 22.6.1965 kenraaliluutnantti Uolevi Poppius, eversti Kauko Mäkipää, eversti R Aaltonen ja sotilasmestari T Tapanila. Yhdistysrekisteriin Tykistökoulun perinneyhdistys merkittiin 28.6.1965.

Yhdistyksen tarkoituksena sääntöjensä mukaisesti oli vaalia tykistöllisen koulutuksen perinteitä ja toimia tykistöllisten aselajien yhdyssiteenä.

Yhdistyksen nimi muutettiin 26.10.1967 Tykistön perinneyhdistykseksi. Syynä nimenmuutokseen oli kenttätykistön ja rannikkotykistön erottuminen omiksi aselajeikseen ja jo tiedossa ollut Tykistökoulun siirto Niinisaloon. Tykistön perinneyhdistyksen nimi muutettiin 21.10.1975 Tykkimiehet ry:ksi osoituksena yhdistyksen toimikentän laajentumisesta koko valtakuntaan ja sen kaikkia tykkimiehiä käsittäväksi.

Tykistön perinneyhdistys käynnisti kenttätykistömuseohankkeen, ja ensin järjestettiin kenttätykistönäyttely Sotamuseolla vuonna 1973. Näyttelystä saatua kokemusta hyödyntäen perustettiin Tykkimiehet ry:n ylläpitämä Tykistömuseo Niinisaloon 2.7.1977. Tykistömuseo siirrettiin keskeisemmälle paikalle Hämeenlinnaan vuosina 1995-1997 ja se nimettiin Suomen Tykistömuseoksi vuonna 2004.

Suomen Tykistömuseon virallisia päättäjäisiä vietettiin juhlallisesti Hämeenlinnassa 4.12.2012 ja museon toiminta siirtyi uudelle museoyhdistykselle Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoyhdistykselle. Tykistömuseo jatkoi 1.1.2013 alkaen toimintaansa Museo Militariana. Tykkimiehet ry on edelleen mukana ylläpitämässä Museo Militariaa yhdessä Pioneeriaselajin Liitto ry:n sekä Viestikiltojen Liitto ry:n kanssa.

Toiminta

Tykkimiehet ry:n toiminnan keskeisiä tavoitteita

Puheenjohtajat

Yhdistyksen puheenjohtajina ovat toimineet

Yhdistyksen toiminnanjohtajana on evl Kari Halonen.

Lähteet

  • Jouko Kivimäki: Tykkimiehet ry 1965-2005. Tykkimiehet ry, 2008. ISBN 978-951-97069-8-6.
  • Tykistömuseon erikoisnumero. Tulikomentoja, 2002, nro 1. Helsinki: Tykkimiehet ry.

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.