Työkalu
Työkalu on varsinkin käsin käytettävä, usein yksinkertainen työväline.[1]
Käsityökalu
Käsityökalu on väline, joka toimii käden jatkeena mm. ruoan valmistamisessa, rakentamisessa, maan muokkauksessa ja koneiden korjauksessa ja valmistuksessa. Käsityökalu saa käyttöenergiansa sitä käyttävältä ihmiseltä toisin kuin kone, joka saa energiansa joltain muulta energialähteeltä.
Ihminen on maailmassa niitä harvoja lajeja, jotka osaavat käyttää työkaluja. Muutamat apinalajit, linnut ja esimerkiksi merisaukot osaavat myös käyttää alkeellisia työkaluja: jotkut linnut käyttävät tikkua hyönteisten kaivamiseen puunkoloista ja merisaukot voivat käyttää kelluessaan kiveä rikkoessaan simpukoiden kuoren mahansa päällä. Varhaisimmat ihmisen työkalut olivat kivestä ja luusta valmistettuja kirveitä ja vasaroita.
Työkalu edustaa tekniikan varhaisinta ja yksinkertaisinta vaihetta. Myöhempiä vaiheita ovat tekniikassa olleet koneet, järjestelmät ja tällä hetkellä yhä enemmän järjestelmien järjestelmät.
Esimerkkejä käsityökaluista:
Konetyökalu
Konetyökaluja ovat koneet, joiden päävoimanlähde on muu kuin lihasvoima.
Esimerkkejä konetyökaluista:
Konetyökaluja ovat myös työkalut, joita ihminen ohjaa epäsuoraan nykyään tyypillisesti tietokoneen avulla, esimerkiksi: ruiskuvalukoneen muotit – jos metalliteollisuudessa yrityksen alana on työkaluvalmistus tarkoittaa se yleensä ko. muottien valmistamista, CNC-sorvin työkappaleesta materiaalia irrottavat erilaiset työkalut.
20 historiallisesti merkittävintä työkalua
Vuonna 2005 Forbes.com-sivusto teetti listan ihmiskunnan kehitykseen eniten vaikuttaneista työkaluista. Listaa tekemässä oli asiantuntijoita, Forbes.com-sivuston toimittajia ja sivuston lukijoita. Listasta jätettiin pois yksinkertaisimmat työkalut, mm. vipu, talja, pyörä ja kiila, koska listassa on näiden perusteella kehitettyjä työkaluja – esimerkiksi vasara on Forbesin mukaan toimintaperiaatteeltaan vipu, ja kirves on kiila. Listaan otettiin mukaan vain käsityökaluja tai helposti siirrettäviä työkaluja, joten esimerkiksi hydraulinen tunkki jätettiin pois. Myös monimutkaiset itsenäiseen toimintaan kykenevät laitteet jätettiin pois, esimerkiksi auto, tuulimylly ja tietokoneverkko. Nettiäänestystä varten yli sadan työkalun listaa supistettiin edelleen siten, että samantyyppisiä työkaluja edustaisi yksi työkalu, esimerkiksi lusikka edustaa kaikkia ruokailuvälineitä. Lopulta nettiäänestyksessä oli 33 työkalua.
|
|
Suurimmat työkaluvalmistajat
Vuoden 2017 markkinaselvityksessä maailman työkalumarkkinoiden vuotuinen liikevaihto oli noin 43,5 miljardia euroa. Markkinasta 91 prosenttia oli 18 suurimman valmistajan käsissä. Maailman suurimpia käsi- ja konetyökalujen valmistajia olivat:[2]
- Stanley Black & Decker, Yhdysvallat, tuotemerkkejä Stanley, Black & Decker, DeWalt, Porter-Cable, Craftsman, AeroScout, Bostitch, Lenox, Mac Tools, Irwin Industrial Tools, Facom, Lista, CribMaster, Vidmar, Proto ja Powers;
- Robert Bosch GmbH, Saksa, tuotemerkkejä Bosch, Beissbart, CST/berger, Diablo, Dremel, Freud, Hawera, OTC, Robinair, Rolatape, RotoZip ja Vermont American.
- Fortive, Yhdysvallat, tuotemerkkeinä Fluke, Tektronix, Matco Tools, Hennessy ja Qualitrol;
- Techtronic Industries (TTI), Hongkong, tuotemerkkejä AEG, Ryobi, Dirt Devil, Oreck, Homelite, Hart, Hoover ja Milwaukee Electric;
- Hilti, Liechtenstein;
- Illinois Tool Works (ITW), Yhdysvallat, tuotemerkkejä Bernard, Buehler, Hobart, Miller, Paslode, Ramset ja Reid;
- Makita, Japani.
Katso myös
Lähteet
- The 20 Most Important Tools Forbes.com. 2005-8-4. Historiallisesti merkittävimmät 20 työkalua
Viitteet
- Kielitoimiston sanakirja
- Grossman, David: The Handful of Megabrands That Make Most of the World's Tools Popular Mechanics. 26.9.2017. Viitattu 2.10.2017.
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Työkalu Wikimedia Commonsissa