Tuzla

Tuzla (Тузла) on kaupunki Koillis- Bosnia ja Hertsegovinassa 80 km Sarajevosta pohjoiseen. Vuoden 1991 väestönlaskennassa sen asukasluku oli 131 000.[1] Tuzla oli Bosnian sodassa YK:n julistamana turva-alueena. Kaupungin asukasluku oli 120 441 asukasta vuonna 2013.[1] Tuzla on Tuzlan kantonin pääkaupunki.

Tuzla
Тузла
vaakuna
vaakuna

Tuzla

Koordinaatit: 44°32′17″N, 18°40′34″E

Valtio Bosnia ja Hertsegovina
Entiteetti Bosnia ja Hertsegovina
Kantoni Tuzla
Pinta-ala
  Kokonaispinta-ala 303 km²
Korkeus 232 m
Väkiluku 120 441









Tuzla on mainittu vuonna 950 Unkarin alaisuudessa. Vuonna 1510 Tuzla oli turkkilaisten varuskuntakaupunki, 1800-luvulla se siirtyi Itävalta-Unkarille. Vuonna 1918 siitä tuli osa Jugoslaviaa.

Historiallisesti kaupungista käytettiin nimeä Soli, 'suolat' serbokroatiksi. Nykynimi on lähtöisin turkin sanasta 'tuz', joka sekin merkitsee suolaa.lähde? Suolan lisäksi lähistöltä kaivetaan ligniittiä. Teollisuuteen kuuluu erilaista kemianteollisuutta ja Bosnia-Hertsegovinan suurin lämpövoimala Termolektrana Tuzla (780 MW).lähde?

Kaupungissa on 1976 perustettu yliopisto. Kaupungissa järjestetään vuosittain heinäkuussa Meša Selimovićin mukaan nimetty kirjallisuusfestivaali ja vuonna 2004 avattiin suolakaivosmuseo Solni Trg. Keskuspuistossa on yksi harvoista Euroopassa olevista suolajärvistä.

Kaupungin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Dubravessa (IATA: TZL). Tuzlan ilmanlaatua huonontaa hiilivoimala, joka rakennettiin 1960-luvulla tuottamaan ison osan maan energiantarpeesta.[2] Tuzla on pidetty Euroopan ilmanlaadultaan huonoimpana kaupunkina, vaikkakin pääkaupunki Sarajevo on aika ajoin ohittanut Tuzlan savusumun määrässä. Tuzlan ilmassa on vaarallisia PM2,5-hiukkasia 65 mikrogrammaa ilmakuutiossa, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on keskimäärin 6 mikrogrammaa kuutiometrissä. Hiukkasten suuri määrä johtuu etenkin talvisesta hiilen ja puun polttamisesta. Tuzlan ilmansaasteista 90 % tulee kyseisestä hiilivoimalasta.[3]

Tuzla Bosnian sodassa

Tuzla oli Bosnian sodassa saarrettu kaupunki, siellä oli muslimeja, saartajina serbit. Kaupunki pysyi muslimeilla sodan loppuun asti.

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.