Turku 2011
Turku 2011 (ruots. Åbo 2011) on Turun kulttuuripääkaupunkihankkeen virallinen nimi. Euroopan unionin kulttuuriministerineuvosto nimitti Turun ja Tallinnan Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi marraskuussa 2007. Kaupungit toimivat Euroopan kulttuuripääkaupunkeina vuonna 2011.[1] Turussa hanketta koordinoi Turku 2011 -säätiö. Tammikuussa 2011 avattiin kulttuurikeskus Logomo, joka toimii Turun kulttuuripääkaupunkivuoden näyttelyiden ja tapahtumien päänäyttämönä.
Vuoden teema on Turku palaa. Tämä viittaa ennen kaikkea uusiutumiseen, tahtoon ja intoon – sekä myös Turun kymmenien kaupunkipalojen värittämään historiaan.[2]
Kulttuuri ymmärretään Turku 2011 -prosessissa laajasti. Perinteisten taiteiden rinnalla tärkeitä ovat esimerkiksi arjen kulttuuri, liikunta, työn kulttuuri, ruokakulttuuri sekä tiede ja tutkimus.[2]
2011-valmistelu
Turun haku kulttuuripääkaupungiksi oli alkanut jo maaliskuussa 2004 Turun kaupunginvaltuuston päätöksellä [4]. Kulttuuripääkaupunkihaun valmistelun keskiössä olivat avoimuus ja laaja yhteistyö. Prosessiin osallistui tuhansia ihmisiä eri aloilta, väestö- ja ikäryhmistä kaikkialta Varsinais-Suomesta muun muassa avoimissa yleisötilaisuuksissa. Niistä ensimmäiset järjestettiin jo vuonna 2005.
Suomen ehdokas vuoden 2011 kulttuuripääkaupungiksi valittiin opetusministeriön helmikuussa 2005 julkistamalla kansallisella kilpailulla, johon osallistui seitsemän kaupunkia: Jyväskylä, Lahti, Mänttä, Oulu, Rovaniemi, Tampere ja Turku. Kansallisen asiantuntijaraadin hakemuksista tekemän arvioinnin perusteella kulttuuriministeri Tanja Saarela päätti Turun valitsemisesta Suomen kulttuuripääkaupunkiehdokkaaksi 19.6.2006.[5]
Turku jätti kulttuuripääkaupunkihakemuksensa EU:n arvioitavaksi joulukuussa 2006. EU:n arviointipaneelin raportissa kesäkuussa 2007 Turun hakemusta ja valmistelutyötä kiiteltiin huolellisuudesta, laaja-alaisuudesta ja Itämeren alueen huomioimisesta.[6] EU teki virallisen päätöksen Turun ja Tallinnan nimityksestä 16. marraskuuta 2007.[7]
Turku 2011 -ohjelma
Turku 2011 -ohjelma on tärkein osa kulttuuripääkaupungin toteutusta. Ohjelma koottiin noin 165 hankkeesta, jotka valikoituivat keväällä 2008 käynnissä olleesta avoimesta hankehausta. Itse tapahtumia järjestettiin tuhansia. Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma tuo tapahtumia, tilaisuuksia ja elämyksiä kaikkialle Turkuun ja Varsinais-Suomeen.
Turku 2011 -ohjelmaan valittujen hankkeiden tulee toteuttaa Turku 2011 -strategiaa ja sen päätavoitteita pitkäkestoisesti. Turku 2011:n päätavoitteita ovat hyvinvoinnin lisääminen, kansainvälisyyden vahvistaminen sekä luovan talouden kasvattaminen. Turku 2011 tavoittelee kaikessa toiminnassaan kohtaamisia sekä uutta, toimialat ylittävää kestävää yhteistyötä, jolla on pitkäkestoiset vaikutukset koko alueen kehitykseen.
Ohjelma julkistettiin vuonna 2010.[8] Yksi ohjelman ensimmäisistä suurista menestyksistä oli hevimusikaali 1827 - Infernal Musical.
Live2011.com = www.turku2011.fi
Turun kulttuuripääkaupunkivuoden hakemuskirjan mukaan "Turku 2011 toteuttaa ensimmäistä kertaa kulttuuripääkaupunkien historiassa myös virtuaalisen kulttuuripääkaupungin. Live2011.com on mediasisältöjen ja Turku2011 -ohjelman ympärille rakentuva aktiivinen sosiaalisen median yhteisö, joka toimii kulttuurin, digitaalisen sisältötuotannon ja teknologian näyteikkunana muulle Euroopalle ja maailmalle.
Live2011 kerää yhteen erilaisia mediasisältöjä (mobiilit kaupunkiseikkailut ja opasjärjestelmät, ubiikkimediateokset, animaatiot, elokuvat, pelit, demot ja muu multimediataide) Live2011.com:in omalla sisältöhaulla vuoden 2009 alusta lähtien. Useat kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeitten huipentumat tallennetaan ja esitetään live2011.comissa webcasteina."
Käytännössä live2011.comin tavoitteet toteutettiin www.turku2011.fi-sivustolla, josta löytyivät mobiilikarttapalvelut, animaatiot, videot ja Live Grand Prix 2011 -mediakilpailun demot. Lisäksi turku2011-etusivulla esitettiin suorina lähetyksinä esimerkiksi lapsen oikeuksien päivän päätapahtuma Suomessa ja The Elements -akrobatianäytös Aurajoessa sekä Eurocultured-festivaali kokonaisuudessaan. [9]
Turku ja Tallinna – yhdessä Itämeren puolesta
Vuoden 2011 kulttuuripääkaupungit Turku ja Tallinna sijaitsevat lähempänä toisiaan kuin yksikään kulttuuripääkaupunkikaksikko koskaan aiemmin. Kaupunkien yhteisiä tavoitteita ovatkin tietoisuuden lisääminen Itämeren alueesta, molempien maiden kulttuurien esiin nostaminen, hyvinvoinnin lisääminen, kaupunkitilojen parantaminen, sekä luovien alojen toiminnan ja pitkäjännitteisen yhteistyön kehittäminen.
Kaupungit toteuttivat myös useita kulttuuriproduktioita yhdessä vuoden aikana. [10]
EU:n kulttuuripääkaupunkiohjelma
Euroopan unioni on valinnut yhden tai useamman kaupungin kulttuuripääkaupungiksi vuodesta 1985 lähtien. Kulttuuripääkaupunkiohjelman avulla EU on halunnut lisätä Euroopan kansalaisten vuorovaikutusta sekä esitellä Euroopan kulttuurien rikkautta ja moninaisuutta.[11]
Organisaatio
Turku 2011 -säätiö
Kulttuuripääkaupungin toteutuksesta vastaa tammikuussa 2008 toimintansa aloittanut Turku 2011 -säätiö. Toimeksiantonsa säätiö on saanut Turun kaupungilta, jolle kulttuuripääkaupunkiasema on myönnetty. Säätiön tehtävänä on koordinoida ja rahoittaa kulttuuripääkaupunkiohjelmaan valittavia hankkeita sekä huolehtia kulttuuripääkaupungin viestinnästä.[2] Säätiön toiminta jatkuu vuoden 2016 loppuun. Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja on Cay Sevón ja ohjelmajohtaja Suvi Innilä.[12]
Turku 2011 -säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii ministeri Christoffer Taxell. Puheenjohtajan ja kahdeksan muuta hallituksen jäsentä on nimittänyt Turun kaupunki. Lisäksi Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö, Taiteen keskustoimikunta, Elinkeinoelämän keskusliitto sekä Varsinais-Suomen liitto ovat kukin nimittäneet yhden hallituksen jäsenen.
Kulttuuripääkaupunkiprosessin neuvoa-antavana elimenä toimii joulukuussa 2007 perustettu Turku 2011 -valtuuskunta. Sen puheenjohtaja on Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen. Valtuuskunnan jäsenet edustavat laajasti yhteiskunnan eri aloja koko maasta. Valtuuskunnan jäsenet nimeää Turun kaupunki.
Hallitus[13]
Turun kaupungin nimittämät:
- Ministeri Christoffer Taxell, pj
- kaupunginjohtaja Aleksi Randell, vpj
- Hovioikeudenneuvos Pirkko Mikkola, vpj
- Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve (Turun kaupunki)
- Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä (Turun kaupunki)
- Professori Saara Taalas (Turun kauppakorkeakoulu)
- Galleristi Virpi Wuori-Valtaoja (Galleria AMA)
- Vapaan sivistystyön johtaja Piia Rantala ( Espoon kaupunki)
- Muusikko Teemu Brunila (The Crash)
Muiden tahojen nimittämät:
- Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriö: ylijohtaja Håkan Mattlin (OPM)
- Ulkoasiainministeriö: valtiosihteeri Pertti Torstila (UM)
- Työ- ja elinkeinoministeriö: ylijohtaja Petri Peltonen (TEM)
- Varsinais-Suomen liitto: professori Kari Immonen (Turun yliopisto)
- Elinkeinoelämän keskusliitto: toimitusjohtaja Timo Ketonen (Hansaprint)
- Taiteen keskustoimikunta: puheenjohtaja Leif Jakobsson
Valtuuskunta[13]
- Rehtori Keijo Virtanen, pj, Turun yliopisto
- Professori Helena Hyvönen, vpj, TAIK
- Aluejohtaja Outi Rannikko, vpj, SAK
- Säveltäjä Kalevi Aho
- Johtaja Paulina Ahokas, Musex
- Kuvataiteilija Jan-Erik Andersson
- Direktör Roger Broo, Åbo Akademi
- Kunniakonsuli, arkkitehti SAFA Benito Casagrande
- Vaatesuunnittelija Anna Ervamaa
- Tuomiorovasti Rauno Heikola, Turun tuomiokirkkoseurakunta
- Puheenjohtaja Piia Hirvensalo, Taideakatemian opiskelijayhdistys
- Muusikko, tuottaja Jori Hulkkonen
- Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Raision kaupunki
- Ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula, Turun Kansainväliset Kirjamessut
- Rehtori Juha Kettunen, Turun ammattikorkeakoulu
- Lehtori, aluekoordinaattori Kari Keuru, Humak
- Kaupunginjohtaja Timo Kvist, Naantalin kaupunki
- Toiminnanjohtaja Hülya Kytö, Daisy Ladies ry
- Kaupunkineuvos Armas Lahoniitty, Varsinais-Suomen Virokeskus
- Puheenjohtaja Heikki Lehmusto, Creative Finland ry
- Ylijohtaja Jaakko Lehtonen, MEK
- Tanssija Tiina Lindfors, Tanssiteatteri ERI
- Puheenjohtaja Tuula Lindström, Turun Yrittäjät
- Ohjaaja Aku Louhimies
- Koulutusjohtaja Jyrki Lähteenmäki, Turun amk, Taideakatemia
- Rehtori Jorma Mattinen, Åbo Akademi
- Toimitusjohtaja Juhani Merimaa, Vantaa Festivals, Ruisrock
- Päätoimittaja Jaana Mikola, kaupunkilehti Turkulainen
- Puheenjohtaja Olli Nordberg, Kynnys ry.
- Arkkipiispa Jukka Paarma, Ev.lut.kirkko
- Kirjailija Niina Repo
- Rehtori Tapio Reponen, Turun kauppakorkeakoulu
- Maaherra Rauno Saari, Länsi-Suomen lääni
- Pääsihteeri Katja Sauvola, Turun yliopiston ylioppilaskunta
- Teatterinjohtaja Raija-Liisa Seilo, Turun Kaupunginteatteri
- Intendentti Pauli Sivonen, G. A. Serlachiuksen museo, Mänttä
- Fil. tri., puheenjohtaja Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliitto
- Hotellinjohtaja Tuija Suominen-Åkerlund, Sokos Hotels, Hamburger Börs, Turun kauppakamarin edustaja
- Pääsihteeri Henri Terho, Varsinais-Suomen taidetoimikunta
- Teaterchef Joachim Thibblin, Åbo Svenska Teater
- Keittiömestari Antti Vahtera, Digestive Oy
- Arkkitehti Pekka Vapaavuori, Arkkitehtitoimisto Vapaavuori
- Kaupunginjohtaja Harri Virta, Kaarinan kaupunki
- Professori Jarmo Virmavirta
- Konsuli Antti Wihanto, Belgian konsulaatti
- Operaatiopäällikkö, kommodori Dan Wilén, Merivoimien esikunta
Rahoitus
Turku 2011 -säätiön tavoitebudjetti vuosiksi 2008–2016 on 55 miljoonaa euroa. Rahoitus on säätiön koordinoiman operatiivisen toiminnan rahoitusta eli se sisältää Turku 2011 -ohjelmaan valittavien hankkeiden rahoituksen, viestinnän sekä säätiön oman toiminnan.
Tavoitebudjetista 18 miljoonaa euroa on valtion rahoitusta. Valtion rahoituksen ehtona on, että Turun kaupunki sitoutuu vastaavasti 18 miljoonan euron rahoitukseen. Kulttuuripääkaupungin budjetista 19 miljoonaa euroa on tarkoitus rahoittaa muulla kuntarahoituksella, yritysyhteistyöllä ja sponsorointituloilla, säätiöiden ja rahastojen tuilla sekä esimerkiksi EU-rahoituksella.
Lähteet
- http://www.cimo.fi/Resource.phx/cimo/kulttuuri/kulttuuripaakaupunki.htx (Arkistoitu – Internet Archive)
- http://www.turku2011.fi/turku-2011/kulttuuripaakaupunkiesittely
- Aurajoki leimahti liekkeihin pakkassäässä 15.1.2011. Turku: Turku Euroopan kulttuuripääkaupunki. Viitattu 16.1.2011.
- http://www.mtv3.fi/matkailu/arkisto.shtml?326580
- http://www.verkkouutiset.fi/arkistojuttu.php?id=93096&hakusanat=Kulttuuritoiminta%5Bvanhentunut+linkki%5D
- http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/813&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
- http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:282:0015:0015:EN:PDF
- http://www.turku2011.fi/ohjelmat
- http://www.turku2011.fi
- http://www.turku2011.fi/turku-tallinna
- http://eac-culture.aplos.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm
- http://www.turku2011.fi/2011-saatio
- http://www.turku2011.fi/turku-2011/saatio/hallitus-ja-valtuuskunta