Turkish Airlinesin lento 981

Turkish Airlinesin lento 981 oli matkalla Pariisin Orlyn lentoasemalta Lontoon Heathrow'n lentoasemalle 3. maaliskuuta 1974, kun se syöksyi Ermenonvillen metsään Senlisin kylän lähelle noin 45 kilometriä pohjoiseen Pariisin keskustasta. Koneen kaikki 333 matkustajaa ja 13 miehistön jäsentä kuolivat.[1]

Turkish Airlinesin lennon 981 onnettomuus
Yhteenveto
Päivämäärä 3. maaliskuuta 1974
Onnettomuustyyppi Matkatavaraluukun irtoaminen suunnitteluvirheen johdosta, johtaen ohjausjärjestelmien tuhoutumiseen ja hallinnan menettämiseen
Tapahtumapaikka Ermenonville, Ranska
Lähtöpaikka Turkki Yeşilköyn kansainvälinen lentoasema, Istanbul, Turkki
Välilaskupaikka Ranska Orlyn lentoasema, Pariisi, Ranska
Määränpää Yhdistynyt kuningaskunta Heathrow'n lentoasema, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuolleita 346
Eloonjääneitä 0
Lentokone
Konetyyppi McDonnell Douglas DC-10-10
Lentoyhtiö Turkki Turkish Airlines
Rekisteritunnus TC-JAV
Matkustajia 333
Miehistöä 13

Lento 981

Lento 981 oli tullut Istanbulin Yeşilköyn kansainväliseltä lentoasemalta ja laskeutunut Pariisin Orlyn lentoasemalle aamulla 3. maaliskuuta kello 11.00. Kone oli McDonnell Douglas DC-10 ja siinä oli 167 matkustajaa ja 13 miehistön jäsentä. 50 matkustajaa nousi koneeseen Pariisissa, joka oli ensimmäinen välilaskupaikka ennen Lontoota. Aamu oli vilkas, ja koneeseen oli myyty enemmän lippuja kuin lentokoneeseen mahtui. British European Airways -lentoyhtiön henkilökunta oli lakossa Lontoon pääkentillä, joten monet Lontoon matkustajat olivat varanneet lentonsa Turkish Airlinesilta ja muilta lentoyhtiöiltä. Kello 12.30 kone nousi Orlyn lentoasemalta kohti Englannin kanaalia.

Maahansyöksy

Ilmakuva onnettomuuspaikalta.

Kone lensi ensin itään, josta se kääntyi pohjoiseen. Näin se vältti lentoa Pariisin keskustan yläpuolella. Välittömästi kun lentokone oli ylittänyt Meuxin kaupungin, ohjaamosta ilmoitettiin lennonjohdolle, että koneen paineistuksessa oli vikaa, kone kulki suurella ylinopeudella ja polttoaine kului nopeasti. Pian tämä jälkeen lennonjohto kuuli turkiksi manauksen, jossa todettiin, että lentokoneen runko pettää. Kone joutui syöksyyn ohjauskyvyttömänä.

Kone katosi tutkasta ja syöksyi Ermenonvillen metsään Senlis'n kylän lähelle. Koneen runko kaivoi 800 metriä pitkän ja 20 metriä leveän uran maastoon. Koneen jäännöksiä löytyi vielä kilometrin päästä hylkypaikasta. Jopa kymmenen kilometrin päästä löytyi kahdeksan onnettomuuden uhrin ruumiit. Kun lentokone oli ylittämässä Pariisi–Lille-moottoritietä, silminnäkijät kuulivat räjähdyksiä ilmassa, ennen kuin kone syöksyi metsään.

Lentoasemalla konetta lastannut henkilökunta ei ollut saanut lastausluukkua kunnolla kiinni, eikä punainen merkkivalo sammunut. Lopulta merkkivalon lamppu oli kytketty irti. Matkatavaraluukku pääsi irtoamaan luukun lukituksen toimittua virheellisesti. Luukku aukesi lennon aikana ja paine ruumasta pakeni. Sen seurauksena ruuman ja matkustamon välinen laipio murtui matkustamon paineen voimasta ja sai peräsimien hydrauliikkaputket tuhoutumaan.

Onnettomuuden syy oli DC-10:n suunnitteluvirhe. Lukitus ei olisi saanut olla kuormaajien harkinnan varassa. Lähes kaksi vuotta aiemmin lastausluukku oli auennut samaan tapaan kesken American Airlinesin lennon 96, mutta lentäjät olivat saaneet lentokoneen takaisin hallintaan ja laskeutumaan ilman kuolonuhreja. Järjestelmän uudelleensuunnittelun sijasta siihen vain lisättiin uusia varotoimia.[2] Vasta lennon 981 turman jälkeen luukun lukitus suunniteltiin kokonaan uudelleen.[3]

Turkish Airlinesin lennon 981 onnettomuus oli kaikkien aikojen vakavin matkustajalentokone-onnettomuus Ranskassa.

Lähteet

  1. Accident description Aviation Safety Network. Viitattu 18.7.2016. (englanniksi)
  2. Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta: Aircraft Accident Report NTSB/AAR-73-02: American Airlines, Inc. McDonnell Douglas DC-10-10, N103AA. Near Windsor, Ontario, Canada. 12 June 1972. ntsb.gov. 28.2.1973. Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  3. Sherrill, Robert: The cheap door that cost 346 lives. The New York Times, 10.10.1976. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.