Tuomas

Tuomas on miehen etunimi.

Tuomas
Nimipäivä  
 suomenkielinen 21. joulukuuta
 ruotsinkielinen
 ortodoksinen 30. kesäkuuta,
7. heinäkuuta,
6. lokakuuta
Muunnelmia Tuomo, Tomi, Tommi
Vastineita eri kielissä Thomas, Toomas, Tomas, Tom
Nimen alkuperä Thoma

Vuoden 2019 loppuun mennessä nimi Tuomas on Suomessa Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan annettu noin 33 700 henkilölle.[1]

Nimeä Tuomas voidaan taivuttaa kahdella tavalla: vokaalivartalo voi olla -kse-loppuinen (esim. Tuomaksen, Tuomakseen) tai pitkään a:han päättyvä (esim. Tuomaan, Tuomaaseen). Viimeksi mainittu tapa voi tuntua vanhahtavalta.[2]

Nimen alkuperä ja muunnelmat

Tuomas on suomalainen asu aramealaisesta Thoma-nimestä, joka merkitsee ’kaksosta’. Nimi on tullut tunnetuksi erityisesti apostoli Tuomaan mukaan.

Muissa kielissä saman nimen muunnelmia ovat muiden muassa Thomas (englanti, ranska, saksa, ruotsi), Tom (muiden muassa englanti), Tomas (ruotsi), Toomas (viro), Tomáš (tšekki), Tomasz (puola) ja Tomaso (italia).

Nimipäivä

Tuomaan nimipäivä, tuomaanpäivä on 21. joulukuuta. Päivää on katolisessa kirkossa vanhastaan vietetty apostoli Tuomaan muistopäivänä, joka perimätiedon mukaan on hänen pyhäinjäännöstensä siirtopäivä.[2] Tuomaan päivää on Suomessa kansanomaisesti pidetty jouluajan alkupäivänä, mistä johtuu sanonta ”hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”. Ennen vuotta 1774 se oli myös pyhäpäivä.[3]

Tunnettuja Tuomaksia/Tuomaita

Suomessa Tuomas-nimellä tunnettuja henkilöitä

Nimeä Tuomas käytetään suomessa vakiintuneesti myös seuraavista henkilöistä, joiden varsinaisena nimenä on ollut jokin saman nimen muunkielinen muunnos:

Kuvitteellisia Tuomaksia

Lähteet

  1. Nimipalvelu Digi- ja väestötietovirasto. Viitattu 21.12.2020.
  2. Kustaa Vilkuna, Pirjo Mikkonen: Etunimet, s. 175 Luku = Tuomas. (Pirjo Mikkosen lisäämä taivutusohje viidennen painoksen artikkelin Tuomas lopussa=. Otava, 1990. ISBN 951-1-18892-5.
  3. Oja, Heikki: Aikakirja, s. 166–167. Helsinki: Otava, 1999. ISBN 951-1-16334-5.

     

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.