Tuoksukidusruoho

Tuoksukidusruoho (Limnophila aromatica)[3][4] on vesikasvilaji kidusruohojen suvussa.[5] Se kasvaa luontaisena kaakkoisessa Aasiassa. Tuoksukidusruohoa viljellään riisin seassa osissa Kaakkois-Aasiaa ja käytetään mausteena varsinkin vietnamilaisessa keittiössä.

Tuoksukidusruoho
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Kidusruohot Limnophila
Laji: aromatica
Kaksiosainen nimi

Limnophila aromatica
(Lam.) Merr., 1917[2]

Katso myös

  Tuoksukidusruoho Commonsissa

Kuvaus

Tuoksukidusruoho on yksi- tai monivuotinen ruohovartinen vesikasvi. Varsi kasvaa 30–70 senttimetriä pitkäksi ja voi olla tiheään tai harvaan haaroittunut. Rento varsi kasvaa maanmyötäisesti ja on usein nivelkohdistaan juurehtiva.[2]

Lehdet ovat vastakkaiset tai säteittäin kolmen kiehkuroissa. Ne ovat ruodittomia, muodoltaan suikeita, sulkasuonisia, 1–5 senttimetriä pitkiä ja 0,3–1,5 senttimetriä leveitä. Kukat kasvavat yleensä yksittäin lehtihangoissa, joskus pienissä tertuissa. Kukkaperä on 0,5–2 senttimetriä pitkä, verhiö 4–6 millimetriä. Teriö on 1–1,3 senttimetriä pitkä, väriltään valkoinen, vaaleanpunainen tai violetti. Terälehdet ovat osittain yhteenkasvaneet. Hedelmä on noin 6 millimetriä pitkä pyöreähkö kota.[2]

Käyttö

Tuoksukidusruohoa käytetään maustekasvina sen lehtien pääasiassa limoneenista koostuvan eteerisen öljyn vuoksi. Sitä käytetään ruoanlaitossa lähinnä Vietnamissa mutta jonkin verran myös Thaimaassa ja Kambodžassa. Yrtti jätetään usein pois Kaakkois-Aasian ulkopuolella tarjoiltavasta vietnamilaisesta ruoasta, koska sitä on huonosti saatavilla muualla maailmassa. Tuoksukidusruohoa viljellään tavallisesti riisin seassa osin veden peittämillä riisipelloilla.[6]

Lähteet

Viitteet

  1. Limnophila aromatica IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Limnophila aromatica Flora of China. Viitattu 13.8.2012. (englanniksi)
  3. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 13.8.2012.
  4. Ella Räty, Pentti Alanko: Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja, 2004. ISBN 951-8942-57-9.
  5. Limnophila aromatica The Plant List. Viitattu 13.8.2012. (englanniksi)
  6. Gernot Katzer: Gernot Katzer's Spice Pages: Rice Paddy Herb (Limnophila aromatica) Gernot Katzer, Karl-Franzens-Universität Graz. Viitattu 13.8.2012. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.