Tullikamarin kulttuurikeskus

Tullikamarin kulttuurikeskus on Tampereella vanhassa piiritullikamarin rakennuksessa toimiva kulttuuri- ja monitoimikeskus. Georg Schreckin suunnittelema uusrenessanssityylinen rakennus valmistui vuonna 1901 ja nykyiseen käyttöönsä se kunnostettiin 1980-luvun lopulla. Schreckin muita töitä Tampereella ovat Raatihuone ja Tampellan juhlatalo. Rakennuksen muodostavat kaksikerroksinen tullikamari ja siihen liittyvä yksikerroksinen pakkahuone. Se sijaitsee Itsenäisyydenkadulla lähellä rautatieasemaa.

Tullikamarin pohjoispääty.

Ympäröivän Tullin kaupunginosan muodostuminen alkoi 1800-luvun lopulla, kun ratapihan itäpuolelle alettiin rakentaa rakennuksia rautatieliikenteen ja teollisuuden tarpeisiin. Ensimmäinen asemakaava Tulliin laadittiin 1900-luvun vaihteessa. Tullikamarin ja pakkahuoneen läheisyydessä sijaitsivat Maantuotteen vuonna 1909 rakennuttama mylly punatiilisessä makasiinissa sekä vanhat veturitallit, joista ensimmäinen oli valmistunut jo vuonna 1874. Vuonna 1967 tullikamaria entisöitäessä löydettiin portaiden sisäkaton maalikerrosten alta kaupan jumala Merkuriusta esittävä kattomaalaus. Alkujaan rakennus sijaitsi ratapihan, Puolimatkankadun (nykyinen Itsenäisyydenkatu) ja Pinninkadun rajaamalla alueella.[1] Myöhemmin Tullin rakennuskanta on kuitenkin levinnyt myös rakennuksen länsipuolelle.

1980-luvulta alkaen Tullikamarin kulttuurikeskus on ollut kaupungin kulttuurikäytössä ja siellä järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja ja festivaaleja[1]. Tullikamarin pääsalin Pakkahuoneen yleisökapasiteetti on korkeimmillaan 1 200 henkilöä ja seinän takana itse tullikamarirakennuksessa olevan Klubin 450 henkilöä. Musiikkikonserttien lisäksi Tullikamarilla järjestetään teatteri- ja tanssiesityksiä, juhlia, näyttelyitä ja illallistilaisuuksia. Rakennuksessa toimivat myös Tampereen elokuvajuhlien, musiikkijuhlien ja teatterikesän toimistot.

Tullikamarilla ovat esiintyneet muun muassa Nightwish, Bullet for My Valentine, David Byrne, eX-Girl, Helloween, Gamma Ray, Wailers, Ramones, Ornette Coleman, Black Sabbath, Motörhead, Bo Diddley, Paradise Lost, John Zorn, Cindy Blackman, The Dubliners, Type O Negative, The Prodigy, W.A.S.P. The Sounds ja Zomboy. Rakennuksessa järjestetään myös muun muassa Pispalan Sottiisin ja Tanssimanian pääkonsertit.

Tullikamarin rakennuksen rautatieaseman puoleisen seinän todettiin keväällä 2010 notkahtaneen useita senttejä läheisen maanalaisen P-Hämpin pysäköintikeskuksen rakennustöiden vuoksi. Lisäksi seinissä todettiin halkeamia.[2]

Lähteet

  • Tapola, Päivi: Rakentajan elämä - Georg W. I. Schreck, Moreeni, 2011. ISBN 978-952-25-40546
  1. Tapola 2011, s.158
  2. Kuivaniemi, Olli: Tullikamarin seinä notkahtanut reilusti. Aamulehti, 18.3.2010.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.