Triboluminesenssi
Triboluminesenssi on valoilmiö, joka esiintyy, kun epäsymmetrisiä sidoksia sisältäviä kiteisiä aineita naarmutetaan, hierotaan tai murskataan.
Triboluminenssin voi huomata muun muassa timanteissa, jotka saattavat alkaa hehkua, kun niitä hierotaan. Tämä ilmiö nähdään myös timantin leikkausprosessissa. Luminesenssia havaitaan myös sokerikiteitä murskatessa.
Triboluminesenssin tarkkaa mekanismia ei tunneta, mutta on esitetty, että mekaanisessa ärsytyksessä rikkoutuvat epäsymmetriset sidokset aiheuttavat varausten eriytymistä. Nämä pienet jännite-erot pyrkivät tasaantumaan ja muodostavat täten elektronivirran, joka ionisoi ilmaa ja saa aikaan pienen välähdyksen. Triboluminesenssin välähdys on siis kuin pienikokoinen salama.
Triboluminesenssi-sanan alkuosa tulee kreikankielen sanasta tribein, joka tarkoittaa hioa tai hangata, ja loppuosa latinankielen valoa tarkoittavasta lumen-sanasta.
Historia
Triboluminesenssi-ilmiö huomattiin vahingossa 1700-luvun loppupuolella, kun suuria sokerikiteitä murskattiin hienommaksi sokeriksi. Ensimmäiset kirjalliset muistiinpanot kyseisestä ilmiöstä teki kuitenkin englantilainen Francis Bacon jo vuonna 1620[1].