Trenssi

Trenssi on paksusta puuvillakankaasta, popliinista (”popliinitakki”), gabardiinista, villasta tai nahasta valmistettu polven alle ulottuva päällystakki. Trenssissä on myös yleensä 10 nappia, vyö, pieni viitta takana, epoletit ja kiristysremmit tai napit hihansuissa. Trenssissä voi olla myös irrotettava vuori. Eräs trenssitakkien alkuperäisistä valmistajista oli Burberry. Valmistajan nimen mukaan trenssitakkia on siten kutsuttu myös burberrytakiksi, josta taas on syntynyt arkikieleen nimitys perperi tai berberi. Kangaslaatu taas on usein popliini, jonka vuoksi takkia on kutsuttu popliinitakiksi. Tämä puolestaan on lyhentynyt arkikielessä muotoon poplaritakki. Ompelutekniikassa trenssi viittaa tiheänä siksakkaavaan vahvikeompeleeseen.lähde?

Laivastonsininen trenssi.

Trenssitakin alkumuoto oli Burberryn vuodesta 1901 brittiarmeijalle valmistama upseerien sadetakki, joka ensimmäisen maailmansodan aikana sai nimityksen trench coat eli ’taisteluhautatakki’.[1] Myös popliinitakilla tarkoitetaan trenssiä, vaikka se onkin vain yksi vaihtoehtoisista valmistusmateriaaleista.lähde?

Trenssitakki populaarikulttuurissa

Elokuvissa ja televisiossa trenssillä on ollut monia tunnettuja kantajia:

Lukuisista elokuvista ja televisiosarjoista on tuttu myös kohtaus, jossa hämäräperäinen miespuolinen henkilö raottaa takin päällimmäistä lievettä ja esittelee takin sisäpuolelle kiinnitettyjä myyntiartikkeleitaan. Toinen stereotyyppinen kohtaus on sellainen, jossa trenssiin pukeutunut miespuoinen henkilö avaa takin kokonaan ja on alasti takkinsa alla, toisin sanoen kyseessä on itsensäpaljastelija. Naispuolisen henkilöhahmon kohdalla taas esiintyy stereotypia, jossa nainen kohtaa miehen trenssiin pukeutuneena esimerkiksi hotellihuoneessa tai miehen kotona. Kun nainen riisuu takkinsa, hän onkin sen alla alaston. Tapauksesta sitten riippuu, onko tämä yllätys kohteelleen miellyttävä ja toivottava – vai sen sijaan epämiellyttävä ja tunkeileva.lähde?

Katso myös

Lähteet

  1. Burberry Designerhistory.com. Viitattu 8.8.2007. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.