Transkriptointi
Transkriptointi tarkoittaa musiikin ylöskirjaamista, jollain notaatiojärjestelmällä, esimerkiksi nuotteina taikka tabulatuurinalähde?. Tuotettu transkriptio on siten oma tulkinta soivasta musiikista.
Termillä saatetaan tarkoittaa taidemusiikin yhteydessä myös musiikin sovittamista, esimerkiksi sävellyksen instrumentin vaihtamista toiseen tai sovittamista muulle kuin alkuperäiselle kokoonpanolle.[1]
Taustaa
Niin kauan kuin ihmiset ovat puhuneet, on myös ollut eräänlaista transkriptointia olemassa, esimerkkinä puhutun sanan kirjaamista luolien seiniin. Musiikin saralla on siten oletettavasti tehty alusta asti samalla tavalla, tosin nykyinen nuotitus on ulkoasultaan ja esitystavaltaan ollut hyvin erilainen tuhat vuotta sitten.
Ranskalainen säveltäjä Olivier Messiaen transkriboi linnun viserrystä ja käytti sitä sävellyksissään.
Tietokonesovellukset
Tietokonesovelluksilla voidaan hidastaa äänilähteen toistonopeutta, jolloin esimerkiksi nopeatempoiset kohdat ovat helpommin kuultavissa. Myös eri taajuuksia voidaan tarvittaessa muuttaa.
Soivaa äänilähdettä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse itse kirjoittaa nuoteiksi, vaan apuna voidaan käyttää eräitä tietokonesovelluksia. Periaatteena on, että tietokoneelle tallennetaan johonkin muotoon (esimerkiksi .wav) ääntä, jonka ohjelma prosessoi ja josta se tuottaa midi-tiedoston, jonka voi joko tulostaa nuotteina paperille tai kuunnella. Ongelmana transkriptointisovelluksissa on erilaisten häiriöäänten, esimerkiksi rumpujen iskujen, tuottamat turhat sävelet ja epätarkkuudet.
Lähteet
- Andante, Klassisen musiikin tietosanakirja. WSOY 2002.